Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun

Çocuğum okusun, büyük adam olsun!

Pek çok öğrenci okumaktan, okulların açılmasından sevinç değil, üzüntü duyar haldeler.

Haberin Devamı

Okullar açıldı. Çocuklarımız okumaya başladılar. Hepinizin bildiği yukarıdaki cümleye göre de “büyük adam olma” yolunda adım atmaya devam edecekler. Tabii kime göre, neye göre “büyük adam olmak” .. “Büyük adam olmak” ne demek? “Sadece okumayla mı büyük adam olunur?” gibi pek çok soru cümlesi tartışmaya açık...

Hal böyle iken yıllardır duymaya alışık olduğumuz pek çok cümle gibi okumaya (eğitim-öğretim görmeye) atfedilmiş ağır anlamlar.

Pek çok öğrenci okumaktan, okulların açılmasından sevinç değil, üzüntü duyar haldeler. Çocuklarımız, ”Neden- niçin okumalıyız?” sorusunun anlamını sizce yeteri kadar kavrayabiliyorlar mı? Sanki anne babalar olarak bizim onlara zorla yaptırdığımız bir eylem olarak algılanıyor çoğunlukla..

“Bugün öğrenmekten çok keyif aldım”

Haberin Devamı

“O kadar çok yeni şeyler keşfettim ki inanamayacaksın anne!” gibi cümleler yerine..

“Off, yarın yine okul var!”

“Okul başladı, ödevler başladı.Sıkıldım artık.. Hep aynı.. “

“Hiç kimse bana zorla ders çalıştıramaz, çalışmayacağım işte!” gibi cümleler daha sık duyduklarımız öyle değil mi?

Gelin bir zihin taraması yapıp “okul ve öğrenmek”, “eğitim-öğretim”, “okumak” kavramlarının önce sizin için ne gibi anlamlar ifade ettiğine bakın. Sonra da bu kavramların sizdeki anlamları çocuklarınıza nasıl yansımış, onlar ne gibi anlamlar yaratmışlar kendi zihinlerinde.. .

Henüz senenin başındayken çocuğumuzun ve kendi zihnimizin böyle bir temizliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?

Sonra tamamlansın sizce en güzel anlamlarıyla en baştaki cümlenin ardı;

Çocuğum okusun .......................................