Bebeklerde yumurta alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler

Yumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.

Haberin Devamı

Bildiğimiz gibi aslında yumurtayı sadece omlet yaparak tüketmeyiz. Yumurta kekte, bisküvide, makarnada hatta köftede de bulunur. Peki, bu durumda bebeğinizde yumurta alerjisi varsa ne yapmalısınız?

Bebeklerde yumurta alerjisi genelde yumurta beyazı tüketilmeye başlandığında anlaşılabilir. 1 yaş öncesinde yumurta beyazı ek gıda olarak başlanmadığından gözden kaçar. Bazen köfte yapan anne içine yumurtayı kırdığını unutur ve köfteyi yiyen bebek, alerji olduğunda ise sebebini bilmeden inek sütü, fındık, fıstık tarzı gıdalardan şüphelenir. Yumurta alerjisinin en iyimser tarafı genelde bu alerjinin 5 yaşına kadar görülmesidir.

Peki, nedir bu yumurta alerjisi?

İnek sütü alerjisi, fındık, fıstık gibi kabuklu yemiş alerjisi veya kabuklu deniz ürünlerine karşı alerji en sık duyduğumuz besin alerjileridir. Gıda alerjisi olan bir kişi eğer alerjik olduğu gıdayı yerse vücut bunu yabancı olarak algılar. Bakteri ve virüs gibi yabancı maddelere nasıl yanıt veriyorsa bu tarz alerji olan gıdalara da abartılı tepki verebilir. Bebeklerin bağırsakları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan yumurta beyazında çok fazla oranda bulunan proteini kolay hazmedemez ve bünyesi kaldıramaz. Bu nedenle bebekler çoğunlukla yumurtanın beyazına, nadiren de sarısına karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir.

Haberin Devamı

Bebeklerde yumurta alerjisinde belirtileri nelerdir?

Yumurta alerjisi olan bebeklerde birkaç sistemi etkileyecek bulgu ve belirtiler olabilir. Bu sayacağım bulgu ve belirtilerden bir veya birkaçı ile karşılaşırsanız yumurta alerjisi konusunda dikkatli olup hekiminize müracaat ederek, çocuğunuzun takibini yaptırmanız önem arz etmektedir.

Genelde alerjik hastalıklar ciltte reaksiyon verdiğinden yumurta alerjisinde de deride kızarıklık, şişlik, egzama, kurdeşen tarzı lezyonlar veya bulgular gösterebilir.

İkinci olarak yumurta alerjisinde bulgu ve belirti veren mide ve bağırsak sistemimizdir. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal veya ağız çevresinde yırtıklar, kaşıntı veya şişlikler olabilir. Kusmanın sebebi bazen reflü olduğu düşünülerek tedavi edilebilir. Bu durumda altta yatan alerjik durum atlanabilir. Bu sebeple; aşırı kusması olan bebeklerde mutlaka besin alerjileri ve yumurta alerjisi akla gelmelidir.

Haberin Devamı

Solunum sistemi,  alerjik olaylardan en kolay etkilenen sistemimizdir. Bazen de yaşanan solunum güçlüğü hayatı tehdit eden sonuçlara varabilir.   Bebeklerde geçmeyen burun akıntısı, hapşırma, hırıltılı nefes alma atakları, solunum güçlüğü alerjide olabilecek durumlardır.

Dolaşım sistemi de yine yumurta alerjisinden etkilenerek çeşitli bulgular verebilir. Özellikle ritim bozuklukları (hızlı kalp atımı vs), tansiyon düşüklüğü belirtiler arasındadır. Tansiyon düşüklüğüne bağlı baş dönmesi, mide bulantısı bebeklerde pek söylenemediği için davranış değişikliğinde dahi şüphe edilmesi gereken bir durumdur. Bebek bazı besinleri yedikten sonra ağlıyor, kalbi hızlı atıyor ve keyifsiz ise yumurta alerjisi ve diğer besin alerjileri akla gelmelidir.

Haberin Devamı

En ciddi ve tedavisi acil olan durum ise anafilaksiye gidiştir. Bu durumda vücutta morarma nefes almada zorluk ve ani kalp durmaları olabilmektedir. Ailenin bu acil durum karşısında ne yapması gerektiğini doktoruyla görüşüp acil alerji hazır iğnelerini (adrenalin iğnesi) yanlarında taşımaları gerekmektedir. Aileler bebekleri için yanlarında bulundurdukları bu ilaçları, çocukları büyüdükten sonrada alerjik durumunun devamını dikkate alarak  bulundurmaları hayat kurtarıcı olacaktır. Alerjik reaksiyon esnasında kişi ağır ve ani gelişen bu durumda  iğneyi kendine yapamazsa yanındaki kişi bu iğneyi hemen yapabilecek bilgiye sahip olmalıdır.

Bebeklerde yumurta alerjisine nasıl tanı konur?          Â

Haberin Devamı

Bebekler bir yemeği ilk defa yedikten sonra kızarıklık veya döküntü olduğunda anne ve baba bunu hemen fark ederler. Ebeveynler bebeklerinin yediği yiyeceklerden alerjinin neden olduğu sebebi tahmin edebilirler. Bu suçlu besin listesi kabarık olup içerisinde de yumurta yer alabilmektedir. Ebeveynler Yumurta alerjisinden şüphelendiğinde bebeğe büyüdükçe yumurtayı kontrollü olarak vererek alerji durumun devam edip etmediğini saptayabilirler.

Alerji de deri testleri belli yaşlardan sonra yapılabilmektedir. Çünkü bebeklerde yeterli antikor oluşmamıştır. Bu dönemde bebeklerde, test yapılmadan besin uzaklaştırma yöntemiyle çocuk besinden uzak tutulur, bulgularda gerileme olursa alerjisi olduğuna kanaat getirilir. Yaş olarak olgunlaştığında kan antikor ve deri testleri yapılarak laboratuvar olarak tanı doğrulanabilir. Besin alerjilerinde tanıda en yaygın deri testleri kullanılmaktadır. Son zamanlarda antikor testlerinin de daha hassas bir yöntem olması nedeniyle, bu yönteme başvurulmaktadır.

Haberin Devamı

Deri testi, yapılan minicik deliklerle ki bunlar çok ağrı yapmaz.  Alerjik madde dökülmesi sonucu gözlemlenen renk değişikliği ve şişliğin değerlendirilmesidir. Alerjinin olduğu gıdanın bölgesinde şişlik ve kızarıklık olurken alerji olmayan gıdaların delikçiklerinde bir renk veya şişlik gözlenmez. Yumurta özütünün düştüğü yerde kırmızımsı, kabarık bir nokta oluşursa, kişinin yumurta alerjisi vardır. Genelde antikor ve deri testleri birlikte uygulanarak daha kesin sonuca ulaşılabilir.

Alerji testlerinin hastane koşullarında işin uzmanınca yapılması zorunluluktur. Kesinlikle evde bu test yöntemlerinin yapılmaması gerekir. Ayrıca evde değişik besinler bebeğe verilerek alerjisi olup olmadığının tespitine yönelik denemeler asla yapılmamalıdır. Zira bu durum uygun koşullarda yapılmaz ise ölüme kadar gidebilir. Bebek anafikasiye girdiğinde evde hiçbir önlem alınamaz. Sonuç ise ölümcül olabilir.

Bebeklerde yumurta alerjisinin tedavisi nasıldır?

Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi yumurta alerjisinin ana tedavisi  bebeğe yumurta vermemektir. Yumurta içeren tüm gıdaların bisküviden köfteye kadar dikkatle seçilmesi gerekir. Alerji geliştiği anda ise epinefrinli iğne yapılması  ve acilen hastaneye götürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları