Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Gebelikte alerjik reaksiyonlara dikkat!

Hamilelikte alerjik reaksiyonların belirtileri nelerdir? Alerjik reaksiyonların anneye ve bebeğe bir zararı olur mu? Gebelikte alerji tedavisi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Bazı insanların vücutları, alerjen olarak isimlendirdiğimiz maddelere karşı aşırı tepki verebiliyor. Aynı alerjenler bazı insanlarda hiçbir etki oluşturmazken, bazılarının vücutlarında, tehlike olarak algılanarak normalin üzerinde sonuçlara neden olabilmektedir.

Alerjik hastalıklar cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, gözlerde sulanma, burunda tıkanıklık, nefes darlığı gibi birçok şekilde kendini gösterebilmektedir.

MEVSİMSEL ALERJİK REAKSİYONLARA DİKKAT EDİLMELİ

Alerjik reaksiyonları vücutlarında barındıran hastalar gebelik öncesi süreçlerde hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Hali hazırda alerji tedavisi gören anne adayları da bu durumu hekimlerine ifade etmeli ve gebelik süreci öncesi hekimlerine danışmaları gerekebilir.
Anne adaylarından gebelik öncesi alınan bilgiler, gebelik sürecinde nasıl bir tedavi izleneceği konusunda da yol gösterici olacaktır.
Alerjik reaksiyonlar özellikle mevsim geçişlerinde sıkça gözlemlenebiliyor. Mevsimsel geçişlerde alerjik reaksiyonlar saptanan anne adaylarının, gebelik süreçlerini bu doğrultuda planlamaları daha yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

ALERJİK REAKSİYONLARIN ANNE VE BEBEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Alerji nedenlerine bakıldığı zaman, birçok etken göze çarpabilmektedir. Bu nedenler, solunum yoluyla vücuda giren; toz, polen, hayvan tüyü gibi maddeler olabileceği gibi, farklı gıda maddeleri de olabilmektedir. Aynı zamanda çeşitli ilaçlar da alerji nedeni olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlar, anne adaylarını ve bebeği de yakından ilgilendirmektedir. Astım, Rinit (burun iltihabı), Gebeliğin Kaşıntılı Dermatozu, Gebelik Ürtikeri gibi hastalıklar gebelik süreçlerinde sıkça rastladığımız hastalıklar arasında yer alıyor.
Astım, hamilelik süreçlerinde çok dikkat edilmesi gereken hastalıkların başında gelmektedir. Astım hastalığı, tedavi edilmezse gebelik süreçlerinde anne ve fetüs için birçok risk meydana getirebilir.

Erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi risklere neden olabilmektedir. Bu yüzden gebelik süreçlerinde, annede var olan veya hamilelikten sonra ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, hekim kontörü altında olmalıdır.

Haberin Devamı

GEBELİKTE ALERJİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Alerjik reaksiyonların tespit edildiği anne adaylarında ilaç kullanımı, ilk üç aylık dönem için çok fazla önerilmemektedir. Ancak anne ve bebek için risk potansiyeli taşıyan hastalıklarla ilgili birtakım ilaçlar önerilebilir. Gebelik süreçlerinde cilt alerjisi olan anne adayları için zararlı olmayan ilaçlar hekimler tarafından önerilebilmektedir.

Anne adayları, solunum kaynaklı alerjilerin önüne geçebilmeleri için özel alanlarında, havayı kirleten maddelerden uzak durmaları daha yararlı olacaktır.

Özellikle sigara dumanı gibi zararlı maddelere karşı önlem almaları faydalı olacaktır. Ayrıca gıda alerjisi olan anne adaylarının, gıda katkılarından uzak durmaları, sorunsuz bir gebelik süreci geçirmeleri için önem arz etmektedir.

Haberin Devamı

[fotogaleri=4432,222]

Yazarın Tüm Yazıları