Sertleşme problemi hakkında en çok merak edilenler

Sertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Sertleşme problemi normal midir?

Duruma göre değişebilir. Erkekler gün içerisinde yaşadıkları stres veya uzun süre sonra cinsel ilişkiye girilmesi gibi nedenlerle sertleşme problemi yaşayabilirler. Ancak bu durum kronikleştiğinde, diğer bir deyişle süreklilik haline geldiğinde mutlaka üroloji ve androloji uzmanlarınca değerlendirilmelidir. Sertleşme probleminin damar sorunlarının göstergesi, kalp hastalıklarının ise öncül belirtisi olabileceği gerçeği unutulmamalıdır.

Nedenleri nelerdir?

Sertleşme problemi nedenleri son derece çeşitlidir. Penise kan taşıyan arterlerde ya da penisteki kanı cinsel ilişki sonlanana dek hapseden toplar damarlardaki işlev kaybına neden olabilecek tüm faktörler sertleşme problemine yol açabilir. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon başta olmak üzere sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, obezite, hareketsiz bir yaşam tarzı, stres, depresyon ve anksiyete sertleşme sorunu nedenleri arasında yer alabilir.

Haberin Devamı

Sertleşme problemi hakkında en çok merak edilenler

Sertleşme problemi kalıcı mıdır?

Kronikleştiği halde herhangi bir tedavi sürecine başvurulmadığı takdirde sertleşme problemi kalıcı ve ilerleyici bir özellik taşır. Üstelik farklı hastalıkların öncül belirtileri arasında yer aldığı için, tedavi süreçlerine başvurulmaması ciddi sağlık sorunlarının da ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle sertleşme sorunu 6 aydan uzun bir süre devam eden hastaların zaman kaybetmeden tıbbi destek alması gerekir. Günümüzde gerek teşhis gerek tedavi yöntemleri çeşitlenmiştir. Sertleşme sorununun da sertleşme sorununa yol açan hastalıkların da tedavi edilebilmesi ve/veya kontrol altına alınması mümkün olabilmektedir.

Sertleşme sorunu tedavisinde ameliyat şart mı?

Bu soruya verilecek yanıt hasta özelinde değişir. Günümüzde penis kanlanması ile ilgili, bir diğer deyişle arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu için ilaç tedavisi, şok dalga tedavisi, SVF kök hücre tedavisi gibi cerrahi nitelik taşımayan tedavi alternatifleri mevcuttur. Önemli olan seçilmiş hastalar ile doğru tedavi yöntemlerinin eşleşebilmesidir. Halk arasında mutluluk çubuğu olarak da bilinen penis protezi cerrahisi noninvaziv ve minimal invaziv tedavilerle sonuç alınamadığı veya hastada geri döndürülemez sinir hasarı olduğu durumlarda gündeme gelir. Venöz yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu olduğunda yani penis sertliği cinsel ilişki sonuna dek korunamadığında da tek etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Dorsal Ven Ligasyonu cerrahisi ile penisteki kanı cinsel ilişki süresince muhafaza edemeyen toplar damar yapıları kapatılarak, işlevsel olan damarlar aktif hale getirilir.

Son olarak sertleşme probleminin bir utanç ya da yetersizlik kaynağı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sertleşme sorunu da tıpkı kısırlık gibi bir sağlık sorunudur. Tedavisi de yönetilmesi de mümkün olabilir. Var olan sorunların ötelenmesi ise ne yazık ki cinsel yaşamı da genel sağlığı da partnerler arasındaki ilişkiyi de derinden etkileyebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları