Covid-19 sonrası erkekler cinsel sorunlar yaşayabilir

Ortaya çıkan alt varyantlar ile Covid-19’un varlığı devam etse de hastalığın yıkıcı etkilerinde belirgin bir azalma var. Fakat bu durum orta ve uzun vadede hastalığa bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin önemini azaltmıyor. Uzun Covid olarak adlandırdığımız durum; Covid-19 geçiren hastalarda, enfeksiyonun yol açtığı şikâyetlerin haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesi anlamına geliyor. Peki erkek üreme sistemi sağlığı Covid-19’dan nasıl etkileniyor? Bu haftaki köşe yazımda Covid-19’un erkek üreme sistemine olan etkileri hakkında bilgi aktaracağım.

Haberin Devamı

Cinsel İsteksizlik, Saç Dökülmesi ve Sertleşme Sorunu

Uzun Covid semptomları arasında yorgunluk, halsizlik, koku ve tat duyusunda kayıp gibi belirtilerin olmasına aşinayız. Ancak yeni çalışmaların sonuçları erkeklerin Covid-19’a karşı dikkat etmesinin önemini vurgular nitelikte.

2022 Haziran ayında gerçekleştirilen bir çalışmada Covid-19 sonrası süreçte erkeklerde cinsel isteksizlik, saç dökülmesi, idrar tutamama ve sertleşme sorunu görüldüğü gösterilmiştir. Birmingham Üniversitesi araştırmacıları tarafından Birleşik Krallık genelinde 2,4 milyon kişinin sağlık kayıtları analiz edildi. Bu analizler sonucunda Covid-19 ile enfekte olanların olmayan kişilere göre, enfeksiyondan 12 hafta sonra bazı belirtiler yaşadığına ilişkin bulgular elde edildi. Araştırmacılar çalışmalarını Nature Medicine’de yayımladı ve sertleşme sorunu, saç dökülmesi, cinsel isteksizlik gibi semptomları da erkeklerde yaygın görülen semptomlar arasına ekledi.

Haberin Devamı

Covid-19 sonrası erkekler cinsel sorunlar yaşayabilir


2021 yılında gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da Covid-19’u atlatan erkeklerde sertleşme problemi dahil olmak üzere orta ve uzun vadede üreme sistemi sağlığı ile ilgili sorunların ortaya çıktığı gösterilmiştir. Testislerde Covid-19 enfeksiyonunun teşhis edilmesinin ardından testis fonksiyonlarına zarar gelebileceği; sperm ve erkeklik hormonu üretiminin etkilenebileceği yönünde görüşler güçlenmiştir.

Covid-19 Sonrası Sertleşme Sorunu

Covid-19 sonrası sertleşme sorununun gündeme gelmesi ile ilgili kesin nedenler henüz bilinmemekle birlikte virüsün kan damarlarına zarar verdiği yönünde görüş birliği mevcut. Enfeksiyon nedeniyle vücutta yüksek düzeyde iltihaplanma oluşuyor, küçük kan pıhtıları meydana gelebiliyor ve kan damarlarının iç kısmında inflamasyon oluşumu gibi nedenlerle kan akışının ideal şekilde gerçekleşmesi engellendiğinden sertleşme probleminin gündeme gelebileceği kabul ediliyor. Bir diğer görüş ise testislerin de etkilenmesi ile erkeklik hormonu üretiminin azalması sonucunda sertleşme probleminin ve erkeklik hormonu azlığına bağlı olarak çeşitli şikâyetlerin hissedilebileceği yönünde.Dolayısıyla şu an için veriler %100 kesinlik taşımasa da Covid-19’a karşı mümkün olduğunca tedbir almanın öneminin bilinmesi gerekiyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları