Cinsel aktiviteler neden yaz aylarında artar?

Hayvanlar alemindeki canlıların bir çoğu sadece belli mevsimlerde ürer. Bu türlerin aksine insanlar, biyoloji biliminde “sürekli üreyenler” (continuous breeders) olarak isimlendirilen bir kategoriye mensuptur ve her mevsim cinsel ilişkiye girerek üreme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte insanların cinsel ilişki sıklıkları mevsimlere göre değişkenlik gösterir ve yaz aylarında en üst düzeye çıkar.

Haberin Devamı

Google’da yapılan cinsellik içerikli aramaların, prezervatif satışlarının, çöpçatan sitelerinin ve uygulamalarının kullanım sıklığının hep yaz aylarında arttığı saptanmıştır. İnsanların genellikle yazın tatile çıkmaları ve cinsellik için daha fazla zaman ayırabilmeleri nedeniyle ilişki sıklığının arttığı, bu durumun günümüz yaşam koşullarından kaynaklanan bir sosyal fenomen olduğu düşünülebilir.

Ancak Mısır’daki Dakhleh Vahasında bulunan 1800 yıllık bebek ve cenin mumyaları üzerine yapılan araştırmaların sonuçları bu teoriyi çürütmektedir. Son derece iyi durumda olan bu mumyaların kaç haftalık olduğunu tayin edebilen araştırmacılar, Antik Mısır’da bile insanların genellikle yaz aylarında cinsel ilişkiye girdiklerini ortaya koymuştur. Bu bulgular da yaz aylarında artan cinsel ilişki sıklığının yalnızca “daha fazla tatil” teorisi ile açıklanamayacağını, güneş ışınları ve sıcak havalar ile vücutta ortaya çıkan bazı değişikliklerin de bu tablodan sorumlu olabileceğini göstermektedir.

Haberin Devamı

Her ne kadar cinsel ilişki sıklığının yaz aylarındaki artışı biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerden kaynaklanan ‘doğal’ bir durum olsa da, beraberinde bazı riskler taşımaktadır. Geçtiğimiz yıl Sexually Transmitted Infections dergisinde yayınlanan bir çalışmada, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle tedavi gören kadın ve erkeklerin sayısının yaz aylarında belirgin biçimde arttığı gösterilmiştir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce güvenli cinsel ilişki için neler yapılması gerektiğini hatırlamak faydalı olacaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları