Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin KöşüşYazarın Tüm Yazıları

Adet döneminde pıhtı gelmesinin nedenleri nelerdir?

Adet dönemlerinde pıhtılaşmış kanama olması normal bir süreç mi? Bu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda nelere başvurmalı ya da ne yapmalısınız?

Haberin Devamı

Öncelikle adette pıhtı görülmesi genellikle fazla kanamanın belirtisidir. Regl dönemlerinde kanama bazı aylarda daha az, bazı aylarda daha çok olabilir. Özellikle adet gecikmesinin olduğu aylarda kanama normalden yoğun olabilir. Ancak adet kanamasında genelde pıhtı görülmez veya çok minik pıhtılar olur. Bu şekilde olan kanalarda, ciddi bir sorun düşünülmez. Ama beraberinde ağrı, aşırı, parçalı-pıhtılı kanama varsa, kanama süresi ve miktarı her zamankinden farklıysa doktora başvurulması, nedeninin araştırılması, destek ve bilgi alınması gerekir.

Adet kanının pıhtılı gelmesi bazı kadın hastalıklarının işareti olabilir.

Adet kanının pıhtılı gelmesi, yani yaklaşık demir para büyüklüğünde pıhtıların olması kanamanın çok olduğunun göstergesidir. Her adet döneminin bu şekilde olması yoğun kanama ve buna bağlı kansızlığa yani demir eksikliği anemisine işarettir. Bu şekildeki yoğun kanama genelde hormon bozukluğu, myom, rahim içi polip, iltihap ve adenomyozis gibi kadın hastalıklarından kaynaklanır. Bazen de gebelikten korunma amaçlı takılan spiraller yoğun kanamaya neden olur. Bazı iyi ve kötü huylu hastalıkların ilk bulgusunun aşırı kanama veya pıhtılı kanama olabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.

Haberin Devamı

Fark edilmeyen düşükler pıhtılı kanamaya neden olabilir.

Hamilelik sürecine hazırlık için kadın vücudu, kendini hazırlar ve rahmin duvarları kademeli bir şekilde değişim gösterir, kalınlaşır. Böylece cenini destekleyecek şekilde hazırlık yapmış olur. Ancak gebelik sağlıksızsa erken dönemde düşükle sonuçlanır. Bu gibi durumlarda kısa süreli adet gecikmesi olduğundan hastalar gebe olduğunu fark etmezler ama normalden fazla, pıhtılı kanama yaşayabilirler. Et parçası veya zar şeklinde bir şeyler düşürdüklerini söylerler. Çok erken düşük olduğu için bu gebelikler ultrasonda görülmez, kan testinde çıkar.

Ergenlik dönemindeki pıhtılı kanama, kan hastalıklarının belirtisi olabilir.

Özellikle ailesinde kanama-pıhtılaşma bozukluğu olanların ergenlikte adet durumu kontrol edilmelidir. Bu genç kızlarda kanamayla ilgili benzer genetik sorunlar ve yoğun kanama olabilir. Bazı ilaçlar özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ve bitkisel ilaçlar aşırı ve pıhtılı kanamaya neden olabilir. Tüm bunların gözden geçirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Menopoza girmiş bir kadında kanama olması normal değildir.

Menopoza girmiş yani adetten kesilmiş bir kadında leke şeklinde bile olsa, vajinal kanama olması beklenmez. Böyle bir durum varlığında mutlaka detaylı bakılması ve kanser taramasına yönelik testlerin yapılması gerekir.

Jinekolojik muayene olmaktan çekinmeyin!

Kadınlarda görülen pıhtılı kanamanın altından bazı önemli sorunlar çıkabilir. Bunlar ancak tam bir jinekolojik muayene ile anlaşılır. Sorunun tespit edilip düzeltilmesi hem kansızlığı engelleyecek hem de kadının hayat kalitesini arttıracaktır. Bu nedenle jinekolojik muayene olmaktan çekinmeyin.

 

Yazarın Tüm Yazıları