Kanser tedavisi sırasında beslenmeye ilişkin öneriler

Çağımızın hastalığı kanser; toplumda genç yaşlardan itibaren etkisini gösteriyor.

Haberin Devamı

Çağımızın hastalığı kanser; toplumda genç yaşlardan itibaren etkisini gösteriyor. Dünya’da en çok tanı konulan kanserler; akciğer (%13,0), meme (%11,9) ve kolon (%9,7) kanseridir. Bu şekilde kanser artış hızının devam etmesi durumunda,2025 yılında toplam 19,3 milyon yeni kanser vakası olacağı tespit edilmiştir. Genetik veya çevresel faktörler ile birlikte en çok yanlış ve sağlıksız beslenme kansere davetiye çıkarmaktadır.

BESLENME ÖNERİLERİ

  • Düzenli beslenin, öğün atlamayın. Öğün atlamak iştahsızlığı arttırır ve besin alımınızın azalmasına yol açar.
  • Öğününüzde her besin grubundan besinleri tüketmeye çalışın. 1.Et, yumurta, balık, kurubaklagil grubu; 2.Süt ve süt ürünleri grubu; 3.Sebze ve meyve grubu; 4.Yağ grubu.
  • Yemek yiyebildiğiniz zamanlar, yeterli protein ve kalori içeren yiyecekler tüketin. Bu tür besinler vücut dokularınızın korunmasına ve tedavisine yardımcı olur. Örneğin; kefir, yoğurt, peynir, balık, kırmızı et, fıstık ezmesi, badem, yulaf gibi besinler kaliteli protein içerir.
  • Ara öğünlerde kolay atıştırabileceğiniz besinleri çantanızda veya yakınınızda bulundurun. Kuru meyve, taze meyve, kuruyemiş, meyveli yoğurt, tahıllı gıdaları tüketebilirsiniz.
  • İştahsızlığınız varsa yemek sırasında fazla içecek içmeyin. Sıvıları yemekten 30-60 dk önce ya da sonra tüketin.
  • Eğer kendinizi iyi hissetmezseniz ve yalnızca 1-2 çeşit yiyecek yemek isterseniz, diğer yiyeceklere istek duyana kadar bunlardan tüketiniz. Ek kalori ve protein almak için sıvı besinleri deneyiniz (süt, ayran, kefir, çorba ve sıvı besin takviyeleri gibi).

İŞTAH AZALMASI VARSA;

*Az miktarda ve sık sık yemeye çalışın. Böylece daha fazla besin almanız kolaylaşacaktır.
*Acıkmamış olsanız bile yemek yemeye çalışın.
*Enerjisi yüksek, iyi kaliteli protein içeren besinleri tercih edin.
*Önce katı, sonra sıvı besinleri tüketin ve sıvıları öğün aralarında almaya çalışın.
*Bazı yiyecekleri iştah açıcı hale getirerek hazırlayabilirsiniz. Taze meyveyi bütün olarak tüketemiyorsanız sıkılmış olarak, hoşaf, komposto veya püre olarak tüketebilirsiniz. Sütlü tatlılara fındık, ceviz, badem vb.; süt ve yoğurda bal ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

TAT VE KOKU DEĞİŞİKLİĞİ VAR İSE;

*Yiyecekleri soğuk ya da oda ısısında tüketin.
*Çeşitli baharat veya otları deneyebilirsiniz (fesleğen, kekik, kimyon vb)
*Bazı yiyeceklerin tat ve kokularını değiştirebilmek için soğan-sarımsak ekleyebilirsiniz.
*Et, tavuk, balık veya yumurta tüketmek istediğinizde kötü kokarsa bitkisel protein içeren kurubaklagiller, kinoa, bulgur, yulaf gibi besinleri tüketebilirsiniz.

AĞIZDA YARALAR VARSA;

*Sigara ve alkol kullanmayın.
*Yiyecekleri soğuk veya oda sıcaklığında tüketin.
*Buzlu ve donmuş yiyecekler ağrıyı azaltır. Küçük buz parçaları emebilirsiniz ya da dondurma yiyebilirsiniz.
*Acı baharatlı, asitli yiyecekler ve içecekler, hazır meyve suyu, aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçının.
*Bol sıvı tüketin.
*Katı yiyecekleri yutamıyorsanız bazı besinleri blenderdan geçirerek tüketebilirsiniz.
*Tatlandırıcı ve renklendirici içermeyen yiyecek ve içecekleri tüketmeye özen gösterin.

Yazarın Tüm Yazıları