Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2022 08:33

Güçlü ekosistemiyle Türkiye’de 7’den 70’e geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşan Oppo, bu kez yeni bir kablosuz kulaklık modeliyle raflardaki yerini aldı. Kablosuz kulaklık arayanlar için ‘Premium’ seviyede bir çözüm olarak karşımıza çıkan Enco X2, kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği Enco X’in ardından gelen geliştirilmiş yeni modeli olarak dikkat çekiyor.

Enco X2, şık bir kutuda geliyor. Kutu içeriğinde kablosuz kulaklığımızla birlikte şarj kablomuz ve kulaklık uçları yer alıyor. Bu uçlar, şeker kutusundaymış gibi güzelce istiflenmiş. Kulak yapısı kişiden kişiye farklılık gösterebildiğinden Enco X2’nin kutu içeriğinde farklı kulaklık uçlarının bulunması önemli. Böylece kulağınıza en uygun kulaklık ucunu takarak yeni Enco X’i gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yeni Enco X, hem pasif hem de aktif olarak gürültüyü engelleyebiliyor. Aktif gürültü özelliğine ilerleyen dakikalarda ayrıca değineceğiz, ama pasif olarak da gürültüyü engellemede başarılı bir kulaklık kullandığımızı söylemem gerek. Yani gürültü engelleme özelliğini kullanıyor olmasanız da kulaklıklar yapısı itibariyle kulağa tam oturuyor ve bu silikon uçların sağladığı izolasyon sayesinde gürültünün kulağınıza gelmesi büyük ölçüde engellenebiliyor.

Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Kulaklığı telefonunuzla eşleştirmek oldukça basit. Bluetooth 5.2 ile hızlıca cihazlarla eşleşebilen yeni Enco X, isterseniz iki kulaklıkla ayrı ayrı bağlantı yapabilmenize de imkan veriyor. Kulaklığı eşleştirmek ve detaylı ayarlarına telefondan ulaşabilmek için Ayarlar > Bluetooth yolunu izlemeniz yeterli. Hızlıca eşleştirme yaptıktan sonra kulaklığınıza ismine dokunarak detaylı ayarları görüntüleyebilirsiniz. Bu bölümden kulaklığınızın kalan batarya ömrünü öğrenebilir, gürültü engelleme ayarlarına ulaşabilir, kulaklık uyum testi yapabilir, güncellemeleri de yine bu ayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz kulaklığınızı iki ayrı cihaza aynı anda da bağlayabilirsiniz. Bunun için de İki cihaz bağlantısı ayarını aktif hale getirmeniz yeterli.

Ayarlar kısmını şimdilik bir yana bırakıyorum ve yeni Enco X’in ses teknolojisine geliyorum. Enco X2’de sadece Oppo’nun değil, Danimarka merkezli Hi-Fi markası Dynaudio’nun da imzası var ve bu dev iş birliğinin yeni ürünü diyebiliriz. Bu ikili, daha önce yine bu ekranlarda sizlerle paylaştığımız Enco X’in ilk modelini de birlikte ortaya çıkarmış ve büyük ilgi görmüştü.

Dynaudio'nun baş akustik uzmanları ve Oppo'nun kendi akustik ekibinin Avrupa'nın en büyük akustik laboratuvarında yaptıkları yoğun araştırmalar, testler ve akortlar Enco X2'nin birinci sınıf ses kalitesini ortaya çıkarıyor.

Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Yeni Enco X, Süper Dinamik Dengeli Gelişmiş Motoru’nun sağladığı akustik sistemle donatılmış.

Hi-Fi benzeri sesler için geliştirilen bu özel yapı sayesinde kullanıcının dinleme keyfini artıran pürüzsüz ve doğal bir ses ortaya çıkıyor. Önceki modelle kıyasladığımızda gerçekçi ve yüksek kaliteli bir dinleme deneyimi için anlık geçiş tepkileri veren ve süper düşük bozulmalar sunan LCP diyaframı ile birlikte de %31 daha hafif.

Kulaklıklarda Düşük Gecikmeli Yüksek Çözünürlüklü Ses Kodeği de bulunuyor.

Ultra geniş frekansa sahip aktif gürültü engelleme yani ANC çözümü de bu kulaklığın güçlü yanlarından biri.  Yaklaşık bir haftadır kullandığım Enco X2’nin gürültü engelleme performansı oldukça iyi ve sesleri bozulmadan dengeleyebilirken, ayrıca amiral gemisi kalitesinde ses sunması da ürünü farklılaştıran çarpıcı bir özellik.

Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Ürün, tizler noktasında da başarılı. Oppo imzalı düz diyafram yapı bu modelde de korunmuş ve Oppo’nun Mutlak Merkezi Dörtlü Mıknatıslı Düzlemsel Tweeter adını verdiği özel bir sistem ile donatılmış. Yine önceki modele göre önemli farklar söz konusu. Tweeter, önceki nesille kıyaslandığında, kulaklıklarda 40 kHz'e kadar ulaşabilen yüzde 100 daha geniş bir frekans aralığı sağlıyor. Bununla birlikte daha net ve etkili ses için daha yüksek çözünürlüklü bir tiz performansı sağlayabiliyor.

Bu kulaklıkta aynı zamanda iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan Oppo imzalı Golden Sound özelliği de var. Bu özellik, kullanıcıların işitme seviyelerini, kulak kanalı yapısıyla ilgili bilgileri ve kişiselleştirilmiş dinleme tercihlerini tek yerde topluyor. Bu akıllı algoritma sayesinde sadece beş dakikalık bir test yeterli oluyor ve kullanıcının kulak kanalının modeli belirleniyor. Bu kadar detaylı bir şekilde kişiselleştirilebilmesi sayesinde de yeni Enco X’in kayıt stüdyolarına yakın hassasiyette ses sunması da mümkün oluyor.

Aktif Gürültü Engelleme özelliğiyle ilgili de biraz daha detay verelim. Bugün piyasada olan pek çok kulaklığın bu özellikle geldiğini biliyoruz. Ancak gerçekten kaçı bu işi hakkıyla yapıyor? İşte Enco X2 bu konuda üstüne düşeni fazlasıyla yapan bir kulaklık olmuş. Kulaklıkta Aktif Gürültü Engelleme’yi destekleyen üç çekirdekli bir çip mevcut. 45dB’ye kadar ulaşabilen ANC derinliği ve 4000 Hz’e kadar genişleyebilen Aktif Gürültü Engelleme Frekans Aralığı ile dış sesleri istenmeyen durumlarda kolay ve etkili bir şekilde engelleyebiliyor.

Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Kulaklığın üçlü mikrofon sisteminin en gelişmiş yanı da sesi kemikten ileten mikrofon özelliği sunuyor olması. Peki bu ne demek? Mikrofon, kullanıcının sesini anlamak ve aramaları da geliştirmek için sesi kafa tası kemiğinden ileten bir yapay zeka destekli özel algoritma kullanıyor. Bunun sonucunda da aramalarda kullanıcının sesi hemen her koşulda net olarak duyulabiliyor.

Tabii iş bununla da bitmiyor. Bir de ANC’yi daha da ileri bir noktaya taşımak için Oppo üşenmemiş ve binlerce kulak içi test gerçekleştirerek bu verilerin toplamından faydalanmış. Böylece gürültü kontrol eğrisini, her kullanıcının kulak kanalı yapısına göre ayarlayabilmek mümkün oluyor.

Telefon görüşmelerinde sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri de rüzgar uğultusu ve bunun sonucunda sesimizi karşı tarafa net bir şekilde iletememek. Oppo Enco X2, bu sorunu kullanıcısına yaşatmıyor. Bunu da üzerindeki özel olarak tasarlanmış rüzgar geçirmez tel örgülere borçlu. Kavisli tel örgülerin ön kısmındaki deliksiz yapı, sürtünme katsayısını etkili bir şekilde azaltıp sesin geçmesine izin veriyor. Böylece rüzgar sesini etkili bir şekilde bastırabiliyor. Bu özel tasarım sayesinde kullanıcılar dışarıda da Hi-Fi ses kalitesinden ödün vermemiş oluyor.

Oppo Enco X2 kablosuz kulaklık incelemesi

Batarya tarafında da Enco X2 sınırları zorlayan bir kulaklık olmuş. Şarj kasası ile birlikte toplamda 40 saatlik bir batarya ömrü söz konusu. Ultra hızlı şarj desteği sayesinde de sadece 5 dakika kulaklığınızı şarj ettiğinizde 6 saat boyunca kesintisiz müzik dinleyebiliyorsunuz. Evden aceleyle çıkmanız gerekiyor ve kulaklığınızın bataryası boşsa sadece 5 dakika beklemeniz yetiyor. Oldukça iyi.

Son olarak biraz da tasarımından söz edelim. Enco X’in tasarımı bu modelde de korunmuş. 4.7 gram ağırlığında, yani fazlasıyla hafif yapıda ve şık bir tasarıma sahip. Ancak bu şıklık ürünün sağlam olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Su ve toz geçirmeye karşı dayanıklı olmasının yanı sıra uzun süreli kullanımlarda artan bakteri üremesini engellemeye yardımcı olan anti bakteriyel yapı da mevcut. Kulaklıkların uç kısımlarının kulak kiri önleyici özelliğe sahip olması da sevdiğim bir başka özellik oldu.

İki farklı renkte kasası var. Kullanmakta olduğum beyaz kasasının dışında aynı zamanda siyah modeli de var. 

Sonuç itibariyle Enco X2, bir kablosuz kulaklıktan beklediğiniz hemen her özelliğe fazlasıyla sahip ve Oppo-Dynaudio iş birliğinden yine kaliteli bir kulaklık ortaya çıkmış. Kablosuz kulaklık tarafında ‘premium’ çözüm arıyorsanız Enco X2’ye şans verebilirsiniz.



İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!