Oppo A96 incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2022 10:17

Dev batarya, hızlı şarj, akıcı ekran, parmak izi ve çizilmelere dayanıklı şık tasarımlı bir telefon... Bu videomuzda tüm bu saydığım özelliklerden çok daha fazlasını bulabileceğiniz yeni Oppo A96’yı mercek altına alıyoruz.

Haberin Devamı

Oppo, A serisi telefonlarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de de satışa sunulan Oppo A96, orta segment telefonlar arasında öne çıkmasını beklediğim bir model olacak. Önce tasarımında dikkatimi çeken noktaları paylaşmak istiyorum. Oppo’nun bazı telefon modellerinde görmeye başladığımız Glow Design’ı A96’da da görüyoruz. Bu özel tasarım, telefonun şık görünmesi dışında parmak izi tutmamasını sağlarken, çizilmelere karşı da dayanıklılığını artırıyor. Telefonunuzun arka yüzünde parmak izi kalmasına benim gibi sinir olanlardan biriyseniz A96’yı bu noktada oldukça başarılı bulduğumu söylemem gerek.

İki farklı renk seçeneğimiz var. Günbatımı Mavisi ve Yıldızlı Siyah… Elimde gördüğünüz günbatımı mavisi tek bir renkten oluşmuyor ve ışığın yansımasıyla birlikte adeta bir renk cümbüşü sunuyor.

Haberin Devamı

Biraz da tuş ve portlara bakalım. 3.5 mm kulaklık yuvası, USB Type-C girişi ve hoparlör ızgarası alt kısımda yer alırken, ses açma/kapama tuşları ile birlikte SIM kart tepsisi sağ kısımda konumlandırılmış. Sağ kısımda ise güç tuşu bulunuyor. Bu tuşun önemli bir görevi daha var. Parmak izi sensörü olarak da iş gören bu özel tuş, oldukça hassas bir yapıda ve parmağınızla temas eder etmez ekran kilidi çözülüyor. Yani tepki hızı gayet iyi. Parmak izi dışında isterseniz yüz tanıma teknolojisini de kullanabilirsiniz.

Oppo A96 incelemesi

6.59 inç büyüklüğünde Full HD bir ekranımız var. 1080x2412 piksel ekran çözünürlüğü sunan A96, renkli delikli bir ekrana sahip. Aynı zamanda 90 Hz ekran yenileme hızı da sunuluyor. Bu sayede daha kesintisiz bir kullanıcı deneyimi mümkün oluyor. Batarya ömründen tasarruf etmek isteyenler 90 Hz’e ihtiyaç duymadıkları anlarda Ekran ayarlarına girerek 60 Hz’e bu seviyeyi düşürebiliyor. Oppo’nun LCD ekranlar için geliştirdiği Uyarlanabilir Yenileme Hızı Teknolojisi de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Bu özellik sayesinde güç kullanımı azaltılırken, akıcı bir kullanım deneyimi de elde edilmiş oluyor.

Haberin Devamı

Göz sağlığını destekleyen bir yapıya da sahip olan A96’nın ekranı, Yapay Zeka Göz Konforu özelliği ile birlikte bulunduğunuz ortamın ışık seviyesine göre parlaklık ayarı belirleniyor. Örneğin ışığın bol olduğu bir ortamdayken ya da loş bir ortama girdiğinizde sizin müdahaleniz olmadan telefonunuz gözleriniz için en uygun ekran parlaklığını sağlıyor. Bunlar minik özellikler gibi görünse de göz sağlığımızı korumamız için çok kritik özellikler.

Bir telefon satın alırken dikkat edilecek önemli noktalardan biri telefonun batarya ömrü ve ne kadar hızlı şarj olabildiği. A96 bu açıdan kullanıcılarını memnun edecek bir performans sunuyor. 33W SUPERVOOC şarj teknolojisi sayesinde bataryası tamamen tükenen A96’yı 30 dakikalık bir sürede yüzde 55 seviyesine kadar şarj edebiliyoruz.

Haberin Devamı

Hızlı şarj olmasının yanında 5000 mAh kapasiteli bataryasıyla şarjı kolay kolay bitmeyen bir telefon kullanıyoruz. Elbette kullanıcıların telefonlarındaki kullanım alışkanlıkları bu süreyi çok değiştirse de, fikir vermek açısından şöyle bir örnekten bahsebiliriz: Batarya tam şarj olduğunda A96 ile 15 saat boyunca kesintisiz WhatsApp kullanabiliyorsunuz.

Oppo A96 incelemesi

Batarya ömrünü daha da fazla uzatma şansımız da var. İhtiyacımız olan ise Pil ayarlarına girip Güç Tasarruf Modu ya da Süper Güç Tasarruf Modu arasından seçim yapmak. Güç Tasarruf Modu ekran parlaklığını kısarak daha temel seviyede pil ömrünü artırırken, Süper Güç Tasarruf Modu ise çok daha köklü bir çözüm sunuyor. Etkin hale geldiğinde sistem performansı düşerken, kullanabileceğiniz belli başlı birkaç uygulama ile baş başa kalıyorsunuz. Ancak batarya ömrü de katlanarak artıyor. Uzun süreler priz başına geçemeyeceğiniz anlarda aklınızın bir köşesinde mutlaka bulunması gereken hayat kurtarıcı bir özellik.

Haberin Devamı

Oppo A96’da Optimize Edilmiş Gece Şarjı özelliği de var. Bu özellik, yapay zeka teknolojisinden destek alıyor ve kullanıcının uyku düzenini öğrenerek gece boyunca kişiye özel şarj planı yapıyor. Sabaha kadar şarj olmak yerine belirli anlarda batarya şarj oluyor. Uyandığınızda ise tam şarj olmuş şekilde telefonunuzu alıyorsunuz. Böylece batarya yıpranmamış oluyor ve ömrü uzuyor.

Buraya kadar gayet kullanışlı bir telefon olduğunu gördük. Peki A96, performans tarafında neler vadediyor? Qualcomm’un Snapdragon 680 4G işlemcisi bu telefona güç veriyor. Beraberinde de 128 GB dahili hafıza ve 6 GB RAM eşlik ediyor. Toplam hafızayı 256 GB’a kadar microSD kart desteği ile artırabilirken, Bellek Genişletme özelliği ile de 6 GB RAM’e 5 GB RAM daha ilave edebiliyoruz. Böylece yüklediğiniz hemen her uygulamayı sorunsuz çalıştırabildiğiniz gibi, akıcı bir oyun deneyimi de sağlanıyor.

Oppo A96 incelemesi

A96’nın ses performansı da ihmal edilmemiş ve adına yakışır bir iş çıkarıyor. Çift hoparlörü ile birlikte oyun oynarken ya da film/dizi izlerken veya müzik dinlerken üstüne düşeni yapıyor.

Haberin Devamı

A96’yı bulmuşken biraz da fotoğraf ve video çekelim ve kamera tarafında neler yapabiliyor, yakından bakalım. Cihazın arka yüzünde çift kamera mevcut. 50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen ana kameraya 2 MP Bokeh Kamera eşlik ediyor. Portre modu altında hassas ve doğal bokeh efektleriyle birlikte çekilen görüntüler oldukça iyi.

50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilmek için kamera modunu açıp sağ üst kısımda bulunan iki nokta simgesine dokunuyoruz ve oradan 50 MP kısmını Aç konumuna getiriyoruz. Böylece çekilen fotoğraflarda detaylar çok daha fazla belirgin oluyor ve sıra dışı görüntüler elde etmek mümkün oluyor. Bu kamera ile aynı zamanda 5x’e kadar dijital zum yapabilirken, 20’ye kadar seri çekim desteği bulunuyor.

Video tarafında 4K desteği bulunmuyor ve 1080p çözünürlüğünde video kaydı alabiliyoruz.

Oppo A96 incelemesi

Ön yüzde de 16 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen bir kameramız var. Yapay Zeka destekli Doğal Rötuş özelliği ile kullanıcılar bir yandan yüzlerindeki doğallığı bozmuyor, öte yandan kusurların da giderilmesi sağlanmış oluyor. Bu noktada rötuş seviyesini de siz belirliyorsunuz. Ayrıca 360 Derece Dolgu Işığı özelliği de işinize yarayabilir. Bu özellik, portre çekimi ya da ışığın yetersiz olduğu anlarda çekimlerin kalitesini artırıyor.

Son olarak ColorOS’tan konuşalım. Oppo A96, Android 11 yüklü olarak geliyor ve Oppo’nun geliştirdiği ColorOS 11.1 yazılımı ile çok daha farklı ve kullanıcı dostu bir Android deneyimi sunuyor. Mobil oyuncuların ilgisini çekecek bir özellikle başlayalım. Oyun Alanı’nı kullanarak oyunları tek bir klasörde toplayıp oyun performansınızı artıracak ayarlar yapabiliyorsunuz. İstersek bataryaya daha fazla yüklenip oyunlardan alacağımız performansı artırabilirken, istersek de düşük güç modu ile bataryaya daha az yüklenerek oyun oynayabiliyoruz. Oyun sırasında gelecek bildirimleri ve aramaları engellemek de mümkün. Oyun Alanı’na oyun oynarken de ulaşabiliyoruz. Hafifçe parmağımızı kaydırdığımızda CPU/GPU anlık değerlerini görebilirken, FPS değerine de yine anlık ulaşabiliyoruz. Modlar arasında değişiklik yapabilirken, WhatsApp üzerinden minik bir pencere üzerinden mesajlaşabiliyoruz.

Ayarlar>Gizlilik yolunu izleyerek gizliliği artıran kullanışlı özelliklerden yararlanabiliyoruz. Uygulama Kilidi ile dilediğimiz uygulamaya şifre koyabilirken, Uygulamaları Gizle özelliği ile telefonda görünmesini istemediğiniz uygulamaları saklayabiliyor ve yerini sadece siz biliyorsunuz. Özel Kasa özelliği de fotoğraf, dosya ve diğer verilerinizi özel bir şifreli kasada saklamanızı sağlıyor ve bu verilere kasa içinden yine sadece siz ulaşabiliyorsunuz. Çocuk Alanı da ebeveynlerin seveceği bir özellik. Çocuğunuza telefonunuzu verdiğinizde sadece sizin izin verdiğiniz uygulamalara girebiliyor ve telefona kullanım için süre belirleyebiliyorsunuz.

System Booster ve Link Boost 2.0 gibi sistem optimizasyonunu sağlayan yazılımlar sayesinde de telefonun performansı artırılıyor ve sorunsuz bir bağlantı sağlanmış oluyor.

Sonuç itibariyle Oppo A96, şık tasarımı ile birlikte canlı renkler sunan ekranı, uzun batarya ömrü ile birlikte hızlı şarj desteği ve ColorOS ile gelişmiş pek çok özelliği kullanıcısına sunmasıyla rakiplerini zorlayacak ‘sıkı’ bir telefon olmuş. Telefonun fiyatı ise bu videonun yayınlandığı sırada 8499 TL seviyelerinde. 

Detaylı bilgi için tıklayın.


İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!