MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 17:22

Şu sıra işlerinizi rahatça yapabilmek için kullanışlı bir laptop aradığınızı farz edelim. İnce olsun, hafif olsun, her yere rahatça taşınabilsin ama aynı zamanda uzun bir batarya ömrü olsun ve gün boyu priz derdi olmadan bana eşlik etsin istiyorsunuz. Aynı zamanda tüm bunları yaparken de iş için kullandığınız uygulamalarda yüksek bir performans göstermesi de sizin için çok önemli. Evet, tüm bunlar ideal bir ultrabook’un sahip olması gereken özellikler aslında. Bu makalemizde de MSI Prestige 14 Evo’yu bu perspektiften yaklaşarak inceleyeceğiz ve tüm bu saydığım özellikleri sunup sunamadığına yakından bakacağız.

Prestige 14 Evo’yu yaklaşık iki haftadır kullanıyorum. Zaman zaman dışarıda bir kafede, bazen ofiste ya da evde uzun saatler geçirdik. Öncelikle karşımızda güzel, kullanışlı bir iş dizüstü bilgisayarı var. MSI’ın Prestige serisi bu alanda her zaman iddiası olan modellerle karşımıza geldiğinden bu yeni Prestige modeli için de beklentiler haliyle yüksek. Prestige serisine dünden bugüne baktığımızda yeni model ile hem çok yol alındığı hem de ortaya iyi bir iş çıkarıldığı ortada.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Prestige serisi, oyunculardan öte iş ve üretkenliğini ön plana alan kullanıcılar için geliştirilen modelleri kapsıyor. Yaklaşık 1.29 kg ağırlığında ve 14 inç’lik ekranıyla da oldukça kompakt bir yapıda. Metal kasasıyla bir yandan şık ve dayanıklı bir yapıda, aynı zamanda hem çantanıza rahat sığıyor hem de ağırlığını hissetmiyorsunuz.

Portlar bakımından da zengin bir ürün. Kombo ses jakı, microSD kart okuyucusu, bir A tipi USB 3.2 girişi ve 2 adet Thunderbolt 4 portu mevcut. Bu Thunderbolt portları sayesinde hem hızlı şarj mümkün oluyor, hem de birden fazla ekrana bağlanmak istediğimizde imdadımıza yetişiyor.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Bu kompakt yapıya ulaşmak için bazı tavizler de verilmiş elbette. Mesela SD kart yerine microSD kart okuyucusunun bulunması ya da HDMI yuvasının yer almaması dikkat çekici. Ama bunlar günümüz şartlarında eksik sayacağımız noktalar değil. Zaten DP yani DisplayPort bağlantısı Type-C üzerinden de destekleniyor. Zamanla bu incelikte bilgisayar kullanırken bu yeni standart portalara da alışacağız sanıyorum.

Modelin adından da anlaşılacağı üzere Prestige 14 Evo, hem 14 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip hem de en yeni Intel Evo platformunu kullanıyor. Evo etiketini bir bilgisayarda görüyorsanız pek çok zorlu şartı yerine getirdiğini düşünebilirsiniz. Intel ile yapılan bu iş birliği sayesinde bilgisayarın performansı daha yüksek oluyor, hızlı tepki ve uzun batarya süresi ile beraber böyle kompakt, şık bir notebook ortaya çıkıyor.

14 inç Full HD bir ekranımız var. IPS sınıfı bir panel kullanıyor ve ekran çerçeveleri de oldukça ince bir yapıda. Ön kamera da üst kısımda konumlandırılmış ve 720p 30 fps kalitesinde görüntü yakalayabiliyor. İş görüşmeleri diğer özel görüntülü görüşmeleriniz için yeterli denebilir. 300 nit’e ulaşan bir parlaklık seviyesi sunuluyor. Pek çok şartta yeterli bir seviye olsa da, bu seviye biraz daha yüksek olabilirmiş.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Klavye ve touch pad noktasının üzerinde ayrıca durmak istiyorum. Touch pad gördüğünüz gibi oldukça geniş ve kullanmak için daha esnek bir alan sunulmuş. Touch pad oldukça hassas ve MSI’ın vurguladığı gibi ‘ipeksi dokunuşlarla’ rahatça çalışabiliyoruz.

Aynı zamanda bu panelin üzerinde parmak izi sensörünü de görüyoruz. Her seferinde şifre girme derdi olmadan zamandan kazanabiliyoruz. 3 kata kadar daha hızlı bir deneyim sunmasının yanında desteklenen sitelerde biyometrik olarak da oturum açma şansınız var.

Klavye de oldukça ergonomik bir yapıda. Tuşlar hem yumuşak dokunuşlarla kullanılabiliyor hem de oldukça sessiz çalışıyor. Tuşlar aynı zamanda arkadan aydınlatma desteğine de sahip. Böylece karanlık bir ortamda çalışmak da mümkün. Bu ışığın seviyesi de ayarlanabiliyor, üç farklı seviyede kullanılabiliyor. Ancak ışığımız tek renk ve beyaz.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Tasarım tarafında dikkat çeken bir başka nokta da ekranı kaldırdıkça alt kısmın da yükselmesi ve bir boşluk yaratılması. Bu iki açıdan işimize yarıyor: Birincisi hem soğutma için, havalandırmanın gerektiği gibi sağlanması için bir alan açılıyor. İkincisi de ses için bir alan yaratılıyor. Ses performansı gayet iyi ve en yüksek seviyede bile seste herhangi bir bozulma meydana gelmiyor.

Şimdi de içinde hangi donanımlara ev sahipliği yaptığına yakından bakalım. En başta söylediğim gibi Intel’in yeni Evo platformunu kullanıyor. Bugün piyasadaki pek çok rakip model hala 11. Nesil Intel işlemcilerle donatılırken, Prestige 14 Evo ise Intel’ın 12. Nesil Core i7 1280P modelinden gücünü alıyor. İş süreçlerinizde kullandığınız birçok uygulamayı sorunsuz ve yüksek bir performansta çalıştırabiliyor.

Bir oyun bilgisayarı olmasa da bu bilgisayarda oyun da oynayabiliyorsunuz ve belirli bir seviyeye kadar hemen her oyunu ortalama bir performansta deneyimleyebilirsiniz. Zaten bu notebook’ta harici bir GPU bulunmuyor ve Intel işlemcisinin kendi içindeki GPU’yu, Intel Iris XE yongasını kullanıyor.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Bu işlemciye 1 TB’lık NVMe SSD ile birlikte 16 GB LPDDR4X RAM eşlik ediyor ve RAM tarafında 32 GB’a kadar da yükseltme yapabiliyoruz. Depolama kapasitesi oldukça yüksek seviyede olduğundan ve bir oyun bilgisayarı da kullanmadığımızdan uzun yıllar bu alan bir kullanıcı için yeterli olacak gibi görünüyor.

Desteklenen bağlantı teknolojilerine göz attığımızda Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 öne çıkıyor. Yani en yeni teknolojiler tercih edilmiş.

Şarj adaptörü de oldukça ufak bir yapıda. 65W şarj adaptörüyle geliyor ve Type-C üzerinden çalışabiliyor. Yoğun bir kullanımda bile 9 saati aşan bir batarya ömrü sunuyor ve gün içinde sizi priz arama telaşına sokmayan bir yapıda.

Son olarak MSI Center yazılımından bahsedelim. Zaten daha önce MSI marka dizüstü bilgisayar kullananların yakından tanıdığı, kullanışlı bir yazılım. Bu yazılım üzerinden cihazımıza ince dokunuşlar yapabiliyoruz.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

İstersek manuel olarak müdahale edip yüksek performans, dengeli, silent yani sessiz ya da süper pil ömrü seçeneklerinden birini tercih edebiliyoruz. Bir nevi cihazın güç kullanımı ayarlarına buradan ulaşabiliyoruz. Ama istersek bu güç yönetimini bilgisayarın kendisine bırakabiliyoruz ve kullanımımıza bakarak bu güç yönetimi otomatik olarak optimize edilebiliyor.

Batarya tarafında da kullanışlı bir ayar seti mevcut. Uzun yıllar bu cihazı kullanacağımızdan bataryayı olabildiğince iyi kullanmak gerekiyor. İşte bunun yolu da bataryayı en doğru şekilde şarj etme alışkanlığından geçiyor. Bilgisayarınızı sürekli adaptör takılı olarak kullanıyorsanız pil ömrünü uzatmak için batarya doluluk oranını yüzde 60 veya 80 seviyelerinde tutmak gerekiyor. Ancak tam şarjdan sonra prizden çok uzun saatler uzun kalacaksanız yüzde 100 seviyede bataryayı doldurmak durumundasınız elbette. Bu tip ince ayarlara da yine bu yazılım üzerinden ulaşabiliyoruz.

MSI Prestige 14 Evo dizüstü bilgisayar incelemesi

Bir başka kullanışlı yazılım da Tobii Experience adını taşıyor. Pek çok gelişmiş ayara buradan ulaşabiliyoruz. Ancak özellikle Güvenlik ve Gizlilik tarafında dişe dokunur bazı ayarlar mevcut. Örneğin Özel Ekran adı altında gizliliğinizi artırabiliyorsunuz. Bir görüşmede, görüntülü arama yaptığınızda kameranın başından ayrıldığınızda ekran bulanıklaşıyor, bilgisayar başından kalktığınızda ekran kilitlenebiliyor. Özellikle ofiste çalışan ve gizliliğine önem verenlerin çok işine yarayacak özellikler bunlar.

Sonuç itibariyle MSI Prestige 14 Evo, iş ve üretkenliği buluşturan ve bu noktada uzun yıllar yol arkadaşı olabilecek kullanışlı bir çözüm olmuş. 

Vatan Bilgisayar’da inceleyebileceğiniz muadil MSI Prestige 14 ürünü için tıklayın.



İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!