Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 17:52

Huawei’nin MateBook serisine yeni modeller gelmeye devam ediyor. Serinin en hafif akıllı amiral gemisi olma özelliğine sahip olan yeni MateBook X Pro bu yayında konuğumuz olacak. Hem tasarım tarafında hem de güçlü donanımıyla öne çıkan yeni MateBook, dizüstü bilgisayar pazarında Huawei’yi bir adım daha öteye taşıyacak gibi görünüyor.

Huawei’nin geçen yıl satışa sunduğu MateBook X Pro’yu ilk gününden bu yana kullanıyorum ve gayet memnunum. Açıkçası MateBook serisinde her modelin kendine has bir dizi özelliği olsa da, MateBook X Pro’ların yeri bende başka. Bu nedenle şu an incelemekte olduğum bilgisayarı merakla bekliyordum ve ilk kutusunu açtığımda gerçekten de şaşkınlık yaşadım. Çünkü tasarım tarafında önemli değişiklikler var. Özellikle de bu kadar hafif ve ince bir bilgisayar beklemiyordum.

Güzel bir metalik mat kaplamaya sahip. Cilt dostu olan yapısı ve beraberinde magnezyum alaşımlarının kullanımı ile birlikte Mikro-ark Oksidasyon Kaplama işlemi, bu cihazı daha taşınabilir, dayanıklı ve dokunması hoş bir hale getirmiş. Bu noktada diğer tüm MateBook serisinden ayrıştığını da söylemek gerekiyor.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

15.6 mm inceliğinde, 1.26 kg ağırlığında ve bu sayede taşıması gerçekten de çok kolay. Çantanıza attığınızda dahi ağırlığını hissedemeyeceğiniz bir bilgisayar. Bu ince hafif yapı, aynı zamanda pürüzsüz bir metal gövdeye sahip. Haliyle hem sağlam hem de korozyona dayanıklı.

Renk tarafında da kullanıcılara iki seçenek sunulmuş. Uzay Grisi ya da kullanmakta olduğum Mürekkep Mavisi kasalı modeller arasında tercih yapabiliyoruz. Bugüne kadar uzay grisi renkte görmeye alıştığım MateBook serisine bu mavi tonların yakıştığını da söylemeliyim.  

Ekran büyüklüğü de pek çok kullanıcı için uygun. 14.2 inç’lik gerçek renkli FullView ekranıyla gerçeğe çok daha yakın bir görüntü elde ediyoruz. P3 ve sRGB ile birlikte sürükleyici görüntüleme ve internette gezinme deneyimi elde ederken, zengin renk derinliği de önemli bir başka nokta. 1.07 milyar renk sunan bu özel ekran pürüzsüz renk geçişlerini mümkün kılarken daha doğal görüntüleri ekrana yansıtıyor.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Diğer MateBook serisinde olduğu gibi bu ekranın göz sağlığını koruyan yanı da var. Uzun saatlerimizi ekran başında geçirdiğimize göre elbette bir ekranın gözleri yormaması çok önemli. Bunun için de yeni MateBook X Pro’nun ekranı hem ışık yansımasını yüzde 60 oranında azaltıyor, hem de bu ekran manyetik olarak kontrol edilen bir nano optik katmanla kaplı. Bu da haliyle floresan aydınlatma ya da güneş ışığı altında olunduğunda dahi ekrandaki içeriklerin net bir şekilde görünmesini sağlıyor. Açık havada bilgisayarlarıyla çalışmak isteyenlerin fazlasıyla seveceği bir bilgisayar.

Ayrıca düşük mavi ışık ve titreşimsiz testler de dahil 17 farklı testten geçen bir ekran kullanıyoruz. Haliyle ekrana saatlerce de baksak gözlerimiz yorulmuyor.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Yeni MateBook X Pro’nun ekranı sağlam bir yapıda olduğundan dokunmatik ekranı kullanmaktan da çekinmenize gerek yok. Çizilmeye ve aşınmaya karşı oldukça dirençli ve uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz.

Bu özel ekran, Nature Tone ve Smart Brightness yani Akıllı Parlaklık Ayarı’na sahip. 500 nit parlaklık seviyesine ulaşabilen bu gelişmiş ekran, bizim müdahale etmemize gerek kalmadan ekran parlaklığını ve renk sıcaklığını ortam koşullarına göre kendi belirliyor.

Ekran çerçeveleri oldukça ince. Ekran/gövde oranı yüzde 92 seviyelerine ulaşırken, 3:2 görüntü oranı da yeni MateBook X Pro’yu öne çıkarak özelliklerden sadece biri. Ekranımıza daha fazla şey sığdığından ofiste işlerimizi yaparken ya da film izlerken daha keyifli bir deneyim elde ediyoruz.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Ön kamera için de bir parantez açalım. Önceki modelin aksine kamera klavyede gizli değil, üst çerçeveye konumlandırılmış. Klavyeye gizlenen kamera, gizlilik ve güvenlik tarafında bence Huawei’nin güzel bir buluşuydu ve birçok MateBook modelinde de bu tasarımı gördük. Güvenlikte üst düzey koruma sağlasa da, kamera açısı olarak beni çok da tatmin etmiyordu. Şimdi doğrudan ön kameranın ekran üzerinde yer alması bence kesinlikle daha iyi olmuş.

Yeni MateBook X Pro, adında geçen Pro’ya yakışır bir donanıma ev sahipliği yapıyor. Intel’in zorlu pek çok testinden geçen ve hareket halinde üretkenliğe öncelik veren dizüstü bilgisayar modellerine verilen Intel Evo sertifikasıyla geliyor. 12. Nesil Intel Core i7 işlemciden gücünü alıyor ve tümleşik Intel Xe Iris grafik yongası kullanıyor.

Önceki nesille kıyaslandığında da fark çok bariz: Yüzde 117’ye varan bir performans artışı.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

LPDDR5 bellek ve 1 TB SSD depolama birimi de bu güçlü donanıma eşlik ediyor. Haliyle veri aktarım hızı oldukça yüksek seviyelerde. Bu bilgisayarı kullanırken uygulamalar oldukça hızlı çalışıyor, daha düşük güç tüketimine neden olduğundan batarya ömrünün uzamasında önemli bir rol üstleniyor.

Her şey iyi hoş da, saatlerce bu cihazı kullanırken, zorlu uygulamalarla zaman geçirirken performans kaybı yaşıyor muyuz? Aşırı ısınmadan dolayı soğutma işini iyi yapıyor mu? Bu konuda Huawei, diğer MateBook’larda olduğu gibi yine etkin bir soğutma sistemi kullanıyor. Çift Shark Fin fan sistemi ve üç boyutlu hava girişi, daha fazla ısı dağıtma alanı ile ısı dağıtma verimliliğini ve tüm sistemin performansını arttırıyor. Bir diğer önemli nokta da akıllı sıcaklık kontrol sistemi sayesinde sıcaklığın akıllı bir şekilde ayarlanarak dizüstünün daha verimli çalışmasının sağlanması. Yani hem etkin bir soğutma sağlanıyor ve performans korunuyor, hem de bu özel tasarım sessiz bir çalışma ortamı sunuyor, gürültü kirliliği yaratmıyor.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Yeni MateBook X Pro’da kullanılan donanım bileşenleri, yüksek performans sağlamalarının yanı sıra bataryaya da olabildiğince az yük bindirdiğinden batarya ömrü de uzuyor. Bataryayı şarj etmek için de öyle saatlerce beklemeye lüzum yok. Beraberinde gelen 90W Süper Şarj adaptörüyle birlikte yarım saat boyunca bilgisayarı şarja taktığınızda yüzde 0’dan yüzde 58’e batarya doluluğuna ulaşabiliyorsunuz.

Bu adaptörü diğer Huawei bilgisayar, tablet ve telefonlarınızla da kullanabiliyorsunuz. Yani yanınızda ayrıca bu cihazlar için adaptör taşımanıza gerek yok, tek bir adaptör komple çözüm sunuyor.

Ses performansı da oldukça iyi. Üzerinde 6 hoparlör bulunuyor. Tizler gayet net ve güçlü bas sesleri bir araya getiren özel bir yapı kurulmuş. Film izlerken surround ses deneyimini yaşama şansı bulurken, istenmeyen gürültü de etkili bir şekilde azaltılıyor.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Bilgisayar üzerinde bulunan 4 mikrofon, sesinizi uzun mesafeden net bir şekilde alabilirken, yapay zeka temelli gürültü engelleme teknolojisinin de desteğiyle ortam gürültüsünü ortadan kaldırıyor. Bir kafede otururken arkadan gelen sesler bastırılırken, görüşme sırasında tuşlama yapıyorsanız, tuşlama sesi mikrofona ulaşsa da bu gürültü filtreleniyor ve mikrofon sesinize odaklanıyor. Böylece toplantılara katıldığınızda görüşmeleriniz sekteye uğramamış oluyor.

Toplantılardan söz açılmışken ön kameranın sunduğu bazı kullanışlı özelliklerden de kısaca bahsedeyim. Ön kamera net görüntü alabilmesinin yanında otomatik yüz takibi yapabiliyor, konuşan kişinin hareketini takip ederek kişiyi kadrajın ortasında tutuyor. Kullanıcılar, görüşme sırasında göz temasını da kaybetmiyor ve gerçek zamanlı olarak düzeltilebiliyor. Buna bir de sanal arka plan ekleme özelliğinin de eklemesiyle çok yönlü bir çözüm sunulmuş oluyor.

Yeni MateBook X Pro portları bakımından en yeni teknolojileri kullanıyor. Çift Thunderbolt 4 portu sayesinde iki adet 4K veya bir adet 8K monitör desteği sunuluyor. Ayrıca kablo üzerinden 40 Gbps’yi bulan maksimum hıza ulaşılabiliyor. Ayrıca çift antenli geniş bant Wi-Fi 6E ağ adaptörü de bu cihazda mevcut. Kablosuz olarak maksimum 2.4 Gbps’ye varan aktarım hızlarını görebiliyoruz.

Huawei MateBook X Pro 2022 incelemesi

Biyometrik güvenlik tarafında iki etkili yöntemden birini kullanabiliyoruz. Dilersek güç tuşunun üzerinde bulunan parmak izi sensörünü ya da yüz tanıma kamerasını kullanarak bilgisayarımıza erişebiliyoruz. Her iki yol da güvenli ve oldukça hızlı çalışıyor.

Son olarak klavye ve Free Touch’a bakalım. Klavye, MateBook serisine yakışır kalitede. Tuşlama oldukça rahat ve sessiz çalışıyor. Klavyede arkadan aydınlatmanın bulunması da önemli. Free Touch ise kontrolü kolaylaştıran bir yapıda ve oldukça büyük bir alan kaplıyor. Ama çok daha fazlasını bu yüzey üzerinde yapabiliyoruz.

Bir pencereyi küçültmek için sol üst köşeye bir kez, pencereyi kapatmak için sağ üst köşeye yine bir kez, ekran görüntüsü almak için orta noktaya iki kez dokunuyouz. Ekran kaydı almak istediğimizde iki parmağımızla orta noktaya iki kez dokunurken, ekran parlaklığını kısıp artırmak için de sol kısımdan yukarı aşağı parmağımızı kaydırıyoruz. Ses açma kapama için de bu kez aynı kaydırma işlemini sağ kısımda yapıyoruz. Hızlı ileri/geri sarma için üst kısımda soldan sağa ya da sağdan sola kaydırma yaparken, bildirim merkezini görüntülemek için de iki parmağımızla yüzeyin dışından dokunmatik yüzeye doğru sağ kısımdan kaydırma yapıyoruz.

Bu büyük dokunmatik yüzeyi bu şekilde kullanmaya kendinizi alıştırırken sadece tek dokunuşla pek çok işlemi çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç itibariyle yeni Huawei MateBook X Pro, önceki nesle göre epey yol kat etmiş ve pek çok kullanışlı özelliği de bünyesinde toplamış. Uzun yıllar yüksek enerjinize ayak uyduracak, sizi yarı yolda bırakmayacak seviyede güçlü ve hafif yapıda bir dizüstü bilgisayar istiyorsanız yeni MateBook X Pro’ya şans verebilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayın.



İlandır

BAKMADAN GEÇME!