Havayolu taşımacılığı ile hangi yükler taşınabilir?

Güncelleme Tarihi:

Havayolu taşımacılığı ile hangi yükler taşınabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2022 13:40

Taşıma modları arasında yüklerin en hızlı ve en pratik şekilde ulaştırılabildiği tür hava yolu taşımacılığıdır. Temel lojistik hizmetlerine ek olarak; gümrük, depolama, kapıya kadar teslimat gibi hizmetler havayolu taşımacılığını ön plana çıkarır.

Küreselleşen dünyadaki modern taşımacılık yöntemlerinden havayolu taşımacılığı bir yerden başka bir yere en hızlı ulaşım sağlayan türüdür. Hem yurt içi hem yurtdışında gelişmiş ulaşım ağına sahiptir. Küçük ebatlı ürünlerden canlı, bozulabilir ürünlere kadar geniş yük taşıma yelpazesiyle özellikle ihracatçı firmalar tarafından tercih edilir. Hava yolu taşımacılığında kullanılan kargo türleri; genel kargo, özel kargo ve tehlikeli madde kargosu şeklindedir.

Havayolu taşımacılığındaki tük türleri

Uzak mesafeli taşımacılık da zaman faktöründen dolayı en avantajlı taşımacılık modu sayılan havayolu taşımacılığı yük türlerine göre farklı prosedürlere tabii tutulur. Genel kargo yükü olarak sayılabilecek kargolar özel işlem gerektirmeyen kuru ve temiz malların taşımacılığı şeklinde olur. Özel kargolar içinde canlı hayvandan bozulabilir gıdalara, heykel gibi değerli eşyalardan ıslak canlı çiçeklere kadar özel yöntemler gerektiren yükler yer alır. Havayolu taşımacılığı ile taşınan tehlikeli maddeler arasında ise zehirli, alev alan ve patlama ihtimali bulunan yükler yer alır.

Genel kargo yükü sayılabilecek yüklerde özellikle tekstil sektörümdeki kıyafetler gösterilebilir. Havayolu taşımacılığı sayesinde denizaşırı ithalat ve ihracat ulaşım yönünden kolaylaşır. Genel kargo yükleri gibi olmayan özel yükler taşımacılık esnasında güvenlik için prosedürlere uyulması gereken yüklerden oluşur. Bu yüklerin taşınabilmesi için belirlenmiş düzenlemelere uyumlu olması gerekir. Canlı hayvan, sebze, meyve, et çeşitleri, akma ihtimali olan sıvı maddeler, ağır yükler, kıymetli yükler ve diplomatik yükler özel kargo yükü olarak geçer. Tehlikeli yükler içinde ise; zehirli, radyoaktif, patlayıcılık özelliği bulunan yükler yer alır. Bunlar dışında cenaze taşıma, hasta taşıma ya da çok özel kıymetli yük taşım özel yük kategorisine eklenebilir.

Havayolu taşımacılığındaki yükler nasıl taşınır?

Havayolu taşımacılığında taşımacılık hizmetini verebilmek için özel birkaç belgeye sahip olmak gerekir. İlk olarak havada taşınan her bir yükün özelliklerini belirten taşımanın ve eşyaların bir nevi sigortası sayılan Konşimento belgesi alınmalıdır. Bunun dışında kargonun taşıma şartları belirten kargo manifestosu, kaybolma gibi durumlarda sorumluluk sahibinin kim olacağı belirten belgeler, kargolama işlemi sonrası teslim alınma, ulaşılamadı gibi işlemlerin rapor edileceği evraklara sahip olmak gerekir. 

Hizmetin kalitesini ve hizmet sonrası desteklerin sağlanması için alınan bu evraklardan sonra her yük türü belirli dinamikler çerçevesinde taşınır. Örneğin; ıslak kargolar taşınacaksa mutlaka su geçirmez konteyner vs konulması güvenlik açısından önemlidir. Bozulabilir gıda taşımacılığında bozulmayı önleyecek örneğin soğuk hava zinciri şeklinde gruplama yapılarak taşıma sağlanmalıdır. Ağır kargolar; otomobil, otomobil parçaları gibi ağır yükleri taşımak için özel konteynerler kullanılır. Diplomatik yük taşımacılığı yapılırken ürünlerin mühürlenmesi teslimatta güvenlik tehdidi yaratabilecek durumların önüne geçer.

Havayolu taşımacılığının avantajları

Havayolu taşımacılığının son dönemlerde popüler olmasının sebepleri arasında ulaşım ağının genişlemesi ve hemen hemen dünyanın her yerine ulaşabilecek imkanların olması sayılabilir. Bu sebeple çok uzak ülkelere çok kısa sürede teslimatlar gerçekleşir. Havayolu taşımacılığın hız özelliği örneğin bozulabilecek yiyeceklerin bozulmadan ulaşmasında son derece önem arz eder. Ağır yüklerin yine çok kısa bir zamanda kolaylıkla taşınması da bu taşımacılık modunu öne çıkaran özellikleri arasında yer alır. Lojistik hizmeteler arasında yer alan gümrük işlemleri havayolu taşımacılığı aracılığıyla çok kolaylaşır. Hızlı teslimat, gün içinde teslimat gibi alıcıyı süre konusunda rahatlatan ek lojistik destekler yüklerin havayolu ile taşınmasında tercih sebebidir. 

Havayolu taşımacılığındaki güvenli adres: Integrated Service Solutions (ISS)

Integrated Service Solutions (ISS), havayolu taşımacılığındaki yenilikçi çözümleri ve müşterilerin ihtiyacını karşılayan profesyonel ekibiyle yük taşımacılığında öncü şirketler arasında yer alır. Ürün ve eşyalarınızı güvenli şekilde dilerseniz adrese teslim seçeneği ile taşımacılık modlarında en iyi hizmeti vermeyi hedefler. Canlı hayvan taşımacılığı, transit yüklemeler, bozulabilir kargo taşımacılığı gibi geniş hizmet yelpazesine sahiptir. Modern teknolojili sistemi sayesinde büyük veya küçük hacimli ürünlerin nakliyesini hızlı ve güvenli şekilde tamamlar. Havayolu taşımacılığı ve diğer taşımacılıklarla ilgili yararlanmak istediğiniz her türlü hizmet için irtibata geçebilirsiniz.

Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

İlandır

BAKMADAN GEÇME!