Casper VIA F30 Plus incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2022 11:27

Bütçenize uygun bir telefon arıyorsanız, ama iyi fotoğraf çeksin, tüm gün bana bataryası bitmeden eşlik etsin ve de uygulamaları rahatça çalıştırabilsin istiyorsanız size Casper VIA serisinin en yeni modellerinden biri olan VIA F30 Plus’ı tanıştırayım. Hem tüm bu saydığım noktalarda iyi iş çıkarıyor hem de uzun yıllar size eşlik edebilecek ‘akıllı’ bir telefonunuz olmuş oluyor. O halde sözü çok uzatmayalım, F30 Plus’ın öne çıkan özelliklerine daha yakından bakalım.

Casper VIA F30 Plus, 8.5 mm inceliğinde ve şık görünen bir model. Ancak cihazın şık olması, onu dayanıksız kılmıyor elbette. 2.5D Glass dayanıklı ekranla gelmesi sayesinde köşeli ekranlara kıyasla daha sağlam bir yapı sunuyor. Platin Beyaz, Platin Mavi ve Platin Gri olmak üzere üç farklı renkte geliyor. Platin tonlar arasından seçilen bu özel renkler, ışığın yansımasıyla özel parlama efekti de sunuyor ve daha hoş bir görünüme kavuşuyor.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

Öncelikle 6.5 inç’lik büyük bir ekranımız var. Standart büyüklükte bir telefon diyebiliriz. Tek elle kullanımı gayet rahat. 1600x720 piksel çözünürlük sunan bu ekran, HD teknolojisi ile birlikte IPS panel kullanıyor ve 400 NIT parlaklık seviyesine ulaşıyor. Bu NIT değeri ne kadar yüksekse bir telefonun parlaklığı da o derece yüksek demek oluyor. Evde çok anlamasak da, dışarı çıktığımızda güneşin arkadan geldiği anlarda ekranları içerikleri görmek epey zorlaşıyor ve gözlerimizi kısarak ekrana yansıyan içerikleri görmeye çalışıyoruz. Bu telefonda bu sorunu yaşamıyoruz ve parlaklık seviyesi her koşulda ekranı net görünür kılmış.

Ekran çerçevelerinin pek de kalın olmadığına dikkat etmişsinizdir. 20:9 görüntü oranı ile birlikte yüzde 89 ekran/gövde oranı ile kullanıcısına daha büyük bir ekran sunması güzel bir nokta. Ekran, 90 Hz’e kadar yenileme hızı sunuyor. Bu da kendi sınıfındaki bir telefon için yeterli bir seviye denebilir. Uygulamalar arası geçişlerde, film izlerken, oyun oynarken ya da web’de gezinirken bu akıcılığı görmek mümkün ve haliyle bu telefonda içerik tüketmek gayet keyifli. Ekran yenileme hızı arttıkça bataryaya az da olsa yük bindirdiğinden batarya ömrünü uzatmak için dilersek yenileme hızını 60 Hz’e düşürme opsiyonumuz da var.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

Arka yüzde 50+2+2 MP olmak üzere üçlü kamera kurulumu var. Ana kameramız 50 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyor. 50 MP’lik çekim için kamerayı açtığımızda sağ üst köşedeki dört kutucuğun yer aldığı simgeye dokuyoruz. Burada kameramızla yapabileceğimiz farklı çekim formatlarını karşımıza çıkıyor. Bu yüksek çözünürlükte görüntüyü yakaladığımızda, yani 50 MP ile görüntü aldığımızda fotoğraftaki detayların kaybolmadığını görüyoruz ve gerçekten de kaliteli sonuçlar alıyoruz.

Bu ana kameraya 2 MP makro ve 2 MP bokeh kamera eşlik ediyor. Bokeh efekti vererek özneye odaklanırken, arka plan bulanıklaşıyor ve ortaya seveceğimiz portre fotoğraflar çıkıyor. Makro çekimlere de ilgiliyseniz makro lensi kullanarak görüntü alabilirsiniz. VIA F30 Plus ile 1080p video çekimi yapabilirken, ön yüzde de 8 MP kamera mevcut. ÖN kamera, görüntülü görüşmeleriniz ya da selfie çekimleriniz için fazlasıyla iş görüyor.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

Biraz da cihazın uygulama ve oyun tarafındaki performansına bakalım. Telefonu kullanmaya başladığımda ilk olarak oyunlarda sunduğu deneyimi merak ettim. PUBG ve Asphalt dahil popüler bir dizi oyunu yükledim. Pek çok oyun ve uygulama gayet hızlı çalışıyor. 12 nm sürecinde üretilen 8 çekirdekli Unisoc T606 çipseti bu telefona güç veriyor ve beraberinde 8 GB RAM ile 128 GB dahili hafızayla geliyor. 8 GB RAM, bugünün şartlarında yeterli.

Ancak daha fazla performansa ihtiyacınız olduğu noktada RAM’i dolaylı yoldan artırabiliyoruz. Bunun için Sanal RAM özelliğini kullanıyoruz ve 8 GB’lık fiziksel RAM’e 4 GB’a kadar Sanal RAM ilave ederek toplamda 12 GB RAM’e ulaşmak mümkün. Bu eklemeyi yapmak için Ayarlar’dan Depolama ayarına girerek Hafıza Ayarlama bölümüne ulaşmamız yeterli. Bu ayarı aktif ettiğinizde telefonu bir kez yeniden başlatmanız isteniyor, sonrasında 2, 3 ya da 4 GB seçeneklerinden birine dokunarak Sanal RAM’i aktif hale getirebiliyoruz. Fiziksel RAM artışının sonradan mümkün olmaması nedeniyle telefonlar birkaç yıllık kullanımda ağırlaşmaya başlıyor. Ancak VIA F30 Plus’ın getirdiği bu özellik, RAM takviyesi yaptığından telefonumuzun ömrü uzuyor ve uzun yıllar bize eşlik edecek düzeye geliyor.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

128 GB dahili hafıza bugünün şartlarında bu sınıftaki bir telefon için iyi seviyede denilebilir.

Batarya performansından da konuşalım. 5000 mAh kapasiteli oldukça büyük bir bataryadan enerjisini alıyor. Bu batarya sayesinde tüm gün prize ihtiyaç duymaksızın telefonunuzu kullanabiliyorsunuz. VIA F30 Plus’ta tercih edilen donanımlar batarya ömrüne ek yük bindirmediğinden ve büyük bir batarya kullanıldığından pilinden gayet memnun kaldım. Bu arada telefonu şarja taktığınızda tepesinde minik bir lamba yanıyor ve bataryanın durumunu bizimle paylaşıyor.

Casper’ın paylaştığı verilere göre telefonumuz tam şarj olduğunda 19 gün stand by süresine ulaşıyor ve 32 saat arama yapabilirken, 31 saat müzik dinleyebiliyor, 11 saat video izleyebiliyor ve 9 saat boyunca da YouTube kullanabiliyoruz.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

Casper’ın bu yeni akıllı telefon modeli, güncel bir yazılımla geliyor. Android 12 kurulu olarak kutusundan çıkıyor ve donanımı verimli bir şekilde kullanan bu yazılımla birlikte telefonumuzdan daha fazla performans alabiliyoruz.

Biyometrik güvenlik tarafında da yapay zeka destekli parmak izi sensörü ya da yüz tanıma teknolojisini kullanabiliyoruz. Parmak izi sensörü, aynı zamanda güç tuşu olarak iş görüyor ve tepki süresi oldukça hızlı.

Son olarak kutu içeriğinden de konuşalım. Bazı yeni telefon modellerinin kutusundan şarj adaptörü dahi çıkmıyor ve gidip ayrıca ödeme yaparak almak gerçekten de sinir bozucu. Ancak F30 Plus’ın bu konuda eksiği yok, hatta fazlası var. 10W şarj adaptörü ve şarj kablosuna kutu içeriğinden ulaşabildiğimiz gibi, şeffaf yapıdaki bir telefon kılıfı da kutudan çıkıyor ve ayrıca kılıf için ödeme yapmamız gerekmiyor.

Casper VIA F30 Plus incelemesi

Casper VIA F30 Plus ana hatlarıyla işini iyi yapan bir telefon olmuş. Şık tasarımı ve beraberinde sınıfına göre iyi bir performans gösteren donanım bileşenleri ile öne çıkan bir model.

Detaylı bilgi için tıklayın.



İlandır

BAKMADAN GEÇME!