Akciğer kanseri ile mücadele farkındalıkla başlar

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanseri ile mücadele farkındalıkla başlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 13:09

Günümüzün en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olan kanserin tüm dünyada görülme sıklığı artıyor. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa karşı büyük bir mücadele ortaya koyarken, ülkemizde oldukça yaygın görülen akciğer kanseri birçok insanın yaşamını derinden etkilemeye devam ediyor. Hücrelerin kontrolün dışında çoğalarak akciğer içerisinde kitle oluşturmasıyla ortaya çıkan akciğer kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 28 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, Amerika Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Küresel Kanser Gözlemevinin 2020 verilerine göre, tüm kanser vakalarının yüzde 12,2’si akciğer kanserinden kaynaklanıyor ve bu oran dünyada 2,2 milyon akciğer kanseri vakasına karşılık geliyor.

Başta tütün ürünleri kullanımı olmak üzere, sigara dumanına ve asbest gibi kimyasallara  ve herhangi bir nedenle yoğun radyasyona maruz kalmak, hava kirliliği, ailede akciğer kanseri öyküsü akciğer kanserine neden olan başlıca faktörler arasında yer alıyor. 

Göğüste ağrı veya acı, geçmeyen ya da zamanla daha da kötüleşen öksürük, zor nefes alma, hırıltı, balgamda kan, tekrarlayan bronşit veya zatürre, ses kısıklığı ve iştah kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren akciğer kanserinin erken evrede ve yayılmadan önce tespit edilmesi, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını artırıyor. Dolayısıyla bu belirtileri her zaman göz önünde bulundurarak hastalık konusunda farkındalık sahibi olmak, akciğer kanseri ile mücadelenin temellerini oluşturuyor. Bu belirtiler gözlemlendiğinde geç kalmadan hekime başvurmak büyük önem taşıyor. 

Dünyanın önde gelen biyofarma şirketlerinden Bristol Myers Squibb (BMS) kansere karşı mücadelede ülkemizde önemli rol üstlenen kurumlar arasında yer alıyor. BMS Türkiye’nin Genel Müdürü Ece Kaşıkcı ile Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında şirketin toplum sağlığını iyileştirmek için bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları konuştuk. 

Akciğer kanseri ile mücadele farkındalıkla başlar

1. Başta akciğer kanseri olmak üzere kanserle mücadelede BMS Türkiye’nin rolünden bahseder misiniz? 

BMS Türkiye olarak, hastaların yaşamlarını bilim yoluyla dönüştürme misyonumuzdan güç alarak 27 yıldır ülkemizde toplum sağlığına katkı sağlamak için çalışıyor; onkoloji, hematoloji ve immünoloji alanlarına odaklanıyoruz. Türkiye’de onkoloji alanında en hızlı büyüyen sağlık şirketlerinden biri olarak, kanser gibi toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan, kansere karşı tedavileri hastalarla buluşturmak için çalışıyor, tedavilerimizi dünya ile eş zamanlı olarak en kısa sürede ülkemizdeki hastalara ulaştırmayı önceliğimize alıyoruz. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 11. Kalkınma Planı’nda açıklanan, ülkemizin klinik araştırmalarda bölgede lider ülke konumuna gelmesi hedefine uygun olarak hastaların dünya ile eşzamanlı doğru tedaviye ulaşmaları için klinik araştırmalarımızın sayılarını her yıl artırıyoruz. Bu doğrultuda ülkemizde sürdürdüğümüz yaklaşık 40 klinik araştırmamız bulunuyor.  

2. Kanser hastalığı ile ilgili hayata geçirdiğiniz farkındalık projeleriniz var mı? 

BMS Türkiye olarak, insan hayatı yaptığımız işin merkezinde yer alıyor. Bunun bize yüklediği sorumluluğu özveri ve hassasiyet ile yaptığımız her işe yansıtmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra toplumun kanser konusunda doğru bilgiye ulaşmasını ve bilinçlenmesini sağlamaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle gerek tedavilerimiz gerek desteklediğimiz farkındalık projelerimizle toplum sağlığına değer sağlayacak işlere imza atmaya önem veriyoruz.  

Kanser gibi toplum sağlığını derinden etkileyen bir hastalıkla mücadelede farkındalık, en az tedavisi kadar büyük önem taşıyor. Bu düşünceden yola çıkarak birçok farkındalık projesine koşulsuz destek sağlıyoruz. Son projelerimiz arasında, kanser hastaları ve hasta yakınlarının beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlamak amacıyla Kanserle Dans Derneğinin gerçekleştirdiği “Kanser Tedavisinde Hasta Beklentileri” Araştırması’na verdiğimiz koşulsuz destek yer alıyor. Bu yıl da Genç Birikim Derneğinin kamuoyunu akciğer kanserine dair bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiği çalışmalara koşulsuz destek sağlıyoruz. BMS Türkiye olarak, şu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da toplum sağlığına katkı sağlayan projelere imza atmaya ve süregelen çalışmalara koşulsuz destek vermeye devam edeceğiz.



İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!