Akciğer Kanseri haberleri sayfasında Akciğer Kanseri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3981 Akciğer Kanseri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır.
Hem erkekler hem de kadınlar arasında en yüksek ölüm oranlarına sahip olan akciğer kanseri dünya çapında kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenini oluşturuyor. Akciğer kanserinin yüzde 85’inden sigaranın sorumlu olduğu bilinse de ne yazık ki sigara içme eğilimi azalmıyor ve ülkemizde her yıl yaklaşık 40 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor.
#SigaraProf. Dr. Abdullah Erdoğan, rahatsızlık veren şikayetlerin ertelenmemesi ve doktorların tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Akciğer kanserini erken evrede, evre 1'de yakalayamıyoruz. 2. evre, 3. evre hatta 4. evre gibi ilerlemiş bir evrede yakalıyoruz. Şikayetlerimizi ötelemeyelim ve bu konuda bilgi sahibi olan hekimlerimize güvenelim. Ameliyatı olmamız gereken dönemde olalım. Hekiminiz, ikinci kez geldiğinizde ben sizi ameliyat edemiyorum demesin" dedi.
#SağlıkDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları… Dünya genelinde hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olan akciğer kanseri yüzde 80 oranında çevresel etmenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu etmenlerin başında da sigara kullanımı geliyor.
#Prof. Dr. Uğur CoşkunDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkŞiddetli baş ve sırt ağrısı çeken hamile bir kadına, acil servise her gittiğinde sorunlarının hamilelikle ilgili olduğu söylendi ve evine geri gönderildi. 29 yaşındaki genç kadın doğum yaptıktan sadece bir hafta sonra kanser teşhisi aldı. Şimdi ailesi ihmal nedeni ile yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor. İşte İngiltere'nin konuştuğu olay...
#İngiltereAkciğer kanserine yakalanan ve tedavi süreci İzmir’de süren Armağan Çağlayan, hastaneden taburcu oldu. Kendisini gayet iyi hissettiğini söyleyen Çağlayan, "Görecek günümüz, yiyecek ekmeğimiz varmış. Tedavi sürecinde hiç korkmadım. Ölmek aklıma hiç gelmedi. Ama acı çekmekten korktum" açıklamasında bulundu.
#Armağan ÇağlayanABD'de yaşayan 61 yaşındaki bir kadın aynı gün içinde hem kanser teşhisi aldı hem de tedavi olarak hastalıktan kurtuldu. Yaşadıklarına inanamayan kadın, "Üç gün boyunca ağrı kesici aldım ve ihtiyacım olan tek şey buydu. Üç gün sonra, normaldim, etrafta dolaşıyordum. Olanlara inanamadım" ifadelerini kullandı.
#AbdGünümüzün en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olan kanserin tüm dünyada görülme sıklığı artıyor. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa karşı büyük bir mücadele ortaya koyarken, ülkemizde oldukça yaygın görülen akciğer kanseri birçok insanın yaşamını derinden etkilemeye devam ediyor. Hücrelerin kontrolün dışında çoğalarak akciğer içerisinde kitle oluşturmasıyla ortaya çıkan akciğer kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 28 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, Amerika Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Küresel Kanser Gözlemevinin 2020 verilerine göre, tüm kanser vakalarının yüzde 12,2’si akciğer kanserinden kaynaklanıyor ve bu oran dünyada 2,2 milyon akciğer kanseri vakasına karşılık geliyor.
#Sponsorlu İçerikİngiltere'de yaşayan 32 yaşındaki yoğun bakım hemşiresi Raad Islam, yıllardır devam eden sırt ağrılarının sebebinin akciğer kanseri olduğunu öğrendi. Kanserin beynine ve omurgasına yayılarak ölümcül bir hale gelmesi ile genç yaşında vasiyetini yazıp kendi cenazesini planlayan Islam, insanları hastalığın belirtilerine karşı daha dikkatli olmaya çağırdı.
#İngiltereHem erkekler hem de kadınlar arasında en yüksek ölüm oranlarına sahip olan akciğer kanseri dünya çapında kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenini oluşturuyor. Akciğer kanserinin yüzde 85’inden sigaranın sorumlu olduğu bilinse de ne yazık ki sigara içme eğilimi azalmıyor ve ülkemizde her yıl yaklaşık 40 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor.
#SigaraProf. Dr. Abdullah Erdoğan, rahatsızlık veren şikayetlerin ertelenmemesi ve doktorların tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Akciğer kanserini erken evrede, evre 1'de yakalayamıyoruz. 2. evre, 3. evre hatta 4. evre gibi ilerlemiş bir evrede yakalıyoruz. Şikayetlerimizi ötelemeyelim ve bu konuda bilgi sahibi olan hekimlerimize güvenelim. Ameliyatı olmamız gereken dönemde olalım. Hekiminiz, ikinci kez geldiğinizde ben sizi ameliyat edemiyorum demesin" dedi.
#SağlıkKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİzmir’de babaları tarafından zeytinlikte öldürülen Ceylin, Cemre ve Nira Şimşek Manisa Salihli’de son yolculuklarına uğurlandı. Kızlarının yan yana konulan tabutlarına sarılan anne, “Annem hangi birinize yanayım” diye feryat etti.
#Naciye Şimşekİzmir'de 4 çocuğundan 3'ünü öldürüp, 1'ini de yaraladıktan sonra intihar girişiminde bulunan Vesim Şimşek hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Ailenin akrabası olan Mustafa Karataş (56) Vesim Şimşek'e 2 ay önce kanser teşhisi konduğunu ve tedavi gördüğünü belirtti. Mustafa Karataş ağabeyinin Vesim Şimşek ile olay sabahı yolda karşılaştıklarını belirterek, "Çocuklara börek aldım. Şimdi eve gidip, onları doyuracağım' demiş, son kelimeleri bu olmuş. Şen şakrakmış. Böyle bir olayı yapacağı yönünde bir belirti yokmuş" dedi. Öte yandan Vesim Şimşek'in kızlarının yan yana bir arada yemek yerken ki fotoğrafının hikayesi ortaya çıktı.
#İzmirİzmir'de 4 çocuğundan 3'ünü öldürüp, 1'ini de yaraladıktan sonra intihar girişiminde bulunan Vesim Şimşek hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Ailenin akrabası olan Mustafa Karataş (56) Vesim Şimşek'e 2 ay önce kanser teşhisi konduğunu ve tedavi gördüğünü belirtti. Mustafa Karataş ağabeyinin Vesim Şimşek ile olay sabahı yolda karşılaştıklarını belirterek, "Çocuklara börek aldım. Şimdi eve gidip, onları doyuracağım' demiş, son kelimeleri bu olmuş. Şen şakrakmış. Böyle bir olayı yapacağı yönünde bir belirti yokmuş" dedi. Öte yandan Vesim Şimşek'in kızlarının yan yana bir arada yemek yerken ki fotoğrafının hikayesi ortaya çıktı.
#İzmirYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün Sırları