AB: Türkiye 7 şartı yerine getirmedi

Güncelleme Tarihi:

AB: Türkiye  7 şartı yerine getirmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 22:21

AB Komisyonu, Ankara ile Brüksel’in arasındaki vize muafiyeti mutabakatının uygulanmasının zorlu koşullara rağmen mümkün olmayı sürdürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Mutabakatın uygulanmasına ilişkin dördüncü değerlendirme raporu, 28 Eylül’de yayımlanan bir önceki raporda olduğu gibi, Türkiye’nin vize muafiyeti konusunda karşılaması gereken 72 kriterden 7’sini hala karşılamadığını gösteriyor. Karşılanmayan kriterler arasında terörle mücadele yasasına ilişkin düzenleme de yer alıyor. AB Komisyonu’nun Göç ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, her iki tarafın kalan kriterlere ilişkin çözümler bulunması için angaje bir diyalog içinde olmayı sürdürdüğünü söyledi.

SİYASİ KARARLILIK VURGUSU

AB’nin vize muafiyetini getirebilmesi için Türkiye’nin mümkün olan en kısa zamanda kalan kriterleri tamamlaması gereğinin altının çizildiği raporda, mutabakatın başarılı şekilde uygulanmasının büyük ölçüde tüm tarafların gerekli adımları atma konusundaki siyasi kararlılığına bağlı olduğu vurgulanıyor. Mutabakat, Türkiye üzerinden Yunan adalarına kural dışı geçişleri engelleme konusunda etkili olmayı sürdürüyor. Bir önceki rapordan bu yana adalara toplam geçiş sayısı 5687 olarak belirlendi. Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilen mültecilerin toplamda 748’e, Türkiye’den AB ülkelerine gönderilen Suriyelilerin ise 2761’e ulaştığı raporun vurguları arasında yer alıyor. Anlaşma gereği Türkiye’deki Suriyeliler için söz verilen 3 milyar Euro düzeyindeki kaynağın 2.2 milyarlık diliminin tahsis edildiği, yapılan ödeme tutarının ise 677 milyon Euro olduğu bilgisi de raporda yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!