AB: Barış süreci tek çözüm

Güncelleme Tarihi:

AB: Barış süreci tek çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 21:10

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ankara’dan ‘barış süreci’ mesajı verdi. Mogherini, “Hemen bir ateşkesi ve geçtiğimiz yıllarda başlatılan barış sürecine dönüşü destekliyoruz. Barış süreci Türk makamlarının son derece cesur vizyonuyla başlatılmıştı. Barış süreci hâlâ tek çözüm” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır ile Avrupa Birliği adına AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn’ın katılımıyla dün Ankara’da yapıldı.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Mogherini, Doğu ve Güneydoğu’da PKK terörüne karşı yürütülen operasyonlara değindi. Mogherini, “Türkiye’nin güneydoğusundaki iç problemleri ele alma fırsatımız oldu. AB her türlü terörist saldırıyı kınamaktadır. İster PKK olsun, ister başka terörist faaliyetler olsun. O yüzden biz hemen bir ateşkesi ve geçtiğimiz yıllarda başlatılan barış sürecine dönüşü destekliyoruz. Barış süreci Türk makamlarının son derece cesur vizyonuyla başlatılmıştı. Ülkenizde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için barış süreci hâlâ tek çözüm” dedi.

Haberin Devamı

SIĞINMACI SAYISINI İZLİYORUZ

AB Komisyonu üyesi Hahn da Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma uyarınca AB üyesi ülkelerin, Türkiye’den Avrupa’ya geçen sığınmacı sayısında azalma olup olmadığını yakından izlediğini belirtti. Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine de değinen Hahn, ifade özgürlüğünün Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

AB’nin Türkiye ile çözüm süreci konusunda işbirliği içinde hareket etmeye hazır olduğunu vurgulayan Hahn, Kürt sorununun çözümünün hem bölgeyi hem de AB’yi etkileyen bir unsur olduğunu ifade etti. Hahn, AB üyelik müzakereleri konusunda da “Özellikle 23. ve 24. fasılların mümkün olduğunca erken açılması için adımlar atılacak” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise AB’nin mülteciler için vereceği paranın gecikmesinin AB’nin iç işleyişi ile ilgili olduğunu fakat her gecikmenin mültecilerin günlük hayatını ve yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Bozkır da Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu yineledi. Yeni fasıllar açılması gerekliliğini vurgulayan Bozkır, “Enerji, yargı, özgürlük ve adalet, eğitim, dış güvenlik politikaları fasıllarının açılması için zirve sonrasında karar almıştık” dedi. 

Haberin Devamı

3 MİLYAR EURO GELİYOR

MOGHERİNİ, Türkiye ile AB arasında son dönemde tartışma konusu olan, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için AB’nin 3 milyar euro’luk yardımına ilişkin olarak “AB’nin bu yardımı makul bir süre içerisinde tahsis edeceğinden eminim” dedi. İtalya’nın bloke ettiği bu paranın makul bir sürede aktarılacağını dile getiren Mogherini, “Bu para Türk hükümetine verilmeyecek. Mülteciler için hazırlanan projelerde kullanılacak. Bu çalışmayı aramızda sürdürüyoruz. Karar bir ay önce alındı. Sözkonusu paranın uygun şekilde harcanması için çalışmalar devam ediyor” açıklamasını yaptı.

GELMELERİ ÖNEMLİ

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve beraberindeki heyet, dün Meclis’te MHP Grubu’nu da ziyaret etti. Mogherini, “Türkiye-AB ilişkileri açısından genel bir temas yapmak istedik. Özellikle reformların uygulanması konusunda parlamentolar her zaman hayati rol oynar” ifadesini kullandı.  MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Diğer partilerden de görüş almaları çok önemli. AB’ye giriş meselesi aynı zamanda tüm milletimizin meselesidir. Bu eksende AB’nin diğer siyasi partilerle de görüşmesini çok saygıdeğer ve olumlu buluyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

SARAY'DA KABUL

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiser Christos Stylianides’i dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Volkan Bozkır’ın da katıldığı görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu da Mogherini ile Çankaya Köşkü’nde 1 saat 45 dakika görüştü.       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!