2016 ek yerleştirmesi bugün başlıyor

Güncelleme Tarihi:

2016 ek yerleştirmesi bugün başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2016 10:38

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapan adaylar, açıklanan tercih sonuçlarına göre yükseköğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırdı. ÖSYM tarafından daha önceden yapılan duyuruya göre ek yerleştirme işlemlerinin 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacağı belirtilmişti. Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır.

Haberin Devamı

YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihlerinin ÖSYM tarafından belirtildiğine göre, 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Bu arada ÖSYM, ek yerleştirme için tercih ücretini 15,00 TL olarak belirledi. Ek yerleştirme işlemleri ile yerleşen adaylar 6-9 Eylül tarihleri arasında üniversite kayıtlarını yaptıracaklar. Ek yerleştirme başvurusu yapamayacak olan adaylar, 2016-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek Yerleştirme Kılavuzu 2016-2017 kesin kayıtlar bittikten sonra ÖSYM tarafından www.osym.gov.tr resmi web sitesinde ilan edilmektedir.

EK YERLEŞTİRME TERCİH BAŞVURULARI BAŞLIYOR

Tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında hiçbir programa yerleşemeyen adayların meral ettikleri boş kontenjanlara yerleştirme işlemi, yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Söz konusu olan programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan ya da kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti 15,00 TL’dir.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NE ZAMAN – HANGİ TARİHLERDE YAPILACAK

Üniversite ek yerleştirme tercihleri ile YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihlerinin ÖSYM tarafından belirtildiğine göre, 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da 6-9 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EK KONTENJAN NEDİR

Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.

Haberin Devamı

Ek Yerleştirme Başvuruları Ne Zaman Yapılacak ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Ek Yerleştirme Kılavuzu 2016-2017 kesin kayıtlar bittikten sonra ÖSYM tarafından www.osym.gov.tr resmi web sitesinde ilan edilmektedir.

Kimler Ek Yerleştirme Başvurusu Yapabilir?

Ek yerleştirme tercihi yapmak için 2016-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Özel Yetenek Sınavı (Tablo 5) ile bir bölüme yerleşen öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapabilirler.

Önlisans programları için tercih yapacak öğrencilerden (Tablo 3A) en küçük puan koşulu aranmamaktadır.

Haberin Devamı

 

Kimler Ek Yerleştirme Başvurusu Yapamazlar

Ek yerleştirme başvurusu yapamayacak olan adaylar, 2016-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

Öğrencinin 2016 Ek Yerleştirmede Tercih Yapabilmesi ve Bir Bölüme Yerleşebilmesi İçin Puanının Kaç Olması Gereklidir?

2016 LYS ilk yerleştirme sonrasında kontenjanı boş kalan programların taban puanları oluşamaz. Taban puanları oluşmayan bu programları; ek yerleştirmede barajı geçen herkes tercih edebilir.

Örnek 1: İlk yerleştirmede 40 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 38 kişi yerleşip bunlardan 35’i kayıt yaptırdıysa, ek yerleştirme kontenjanı 5 olur. Bu bölümün bütün kontenjanı ilk yerleştirmede dolmadığı için, taban puan oluşamaz. Ek yerleştirme döneminde tercih etmek için o bölümün puan türünde barajı geçmek için yeterlidir.

Haberin Devamı

Ek yerleştirmede taban puan, sadece kontenjanı tamamen dolan bölüm ve programlarda oluşur.

Örnek 2: İlk yerleştirmede 80 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 80 kişi yerleştirildiyse, bu bölümün taban puanı, yerleştirilen son kişinin puanından oluşur. Yerleştirilen kişilerden 4 kişi kaydını yaptırmadığı taktirde bölümün ek yerleştirme kontenjanı 4 olur. Yerleştirme sonrasında bölümün tamamı dolduğu için ek yerleştirme döneminde bu bölümü tercih etmek için taban puanına göre tercih yapmak gerekir.

ÜNİVERSİTE E KAYIT NASIL YAPILMAKTADIR?

Elektronik kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler (https://www.turkiye.gov.tr/) adresinde ‘e-hizmetler' bölümü altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında ilgilki tarihlerde açılacak ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek.

Haberin Devamı

Uygulama ile söz konusu üniversiteye yeni yerleşen öğrenciler isteğe bağlı olarak bildirilen tarihler arasında ‘e-Devlet' kapısı üzerinden elektronik olarak kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında üniversitelerine giderek şahsen kayıt da yaptırabilecekler. Elektronik kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacak. Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!