Yapay zekaya yeni kriter: 4 büyük istemem

MHK tarafından yeni açıklanan hakem klasmanları bize ne anlatıyor?

Haberin Devamı

Hakem klasmanları açıklandı. Tarihe geçecek benzersiz işlere imza atmaya devam ediyoruz.

1- Üç FIFA hakemini aynı sezonda yok eden tek ülkeyiz: Ali Palabıyık’a bıraktırıldı, Yaşar Kemal Uğurlu ve Erkan Özdamar A klasmana düşürüldü. TFF’lerin yıllardır hakemlik mesleğini yönetme çarpıklığının çok somut göstergesidir. FIFA mertebesine çıkarırken, hakemleri değerlendirirken veya kulüp rüzgarlarıyla karar alırken yapılan hatalar silsilesi. A’ya düşürülen diğer isimler Sarper Barış Saka, Yiğit Arslan ve Yasin Kol.

AVRUPA'DA VAR, TÜRKİYE'DE YOK

2- Mete Kalkavan’ın önce FıFA VAR kokartı elinden alındı, ardından hakemliği bitirildi. Akademi’de VAR Sorumlusu görevine getirilmesini ‘isteği üzerine’ diye belirten TFF’nin cümlesini revize edeyim: Avrupa’da VAR görevi aldığı halde VAR kadrosuna dahi alınmadı.

Haberin Devamı

3- Sezon başında VAR kadrosuna alınarak, çok sevdikleri hakemliğe devam edeceklerini mutlulukla açıklayıp TFF’ye minnet ve şükranlarını ileten iki hakeme 4 ay tahammül edilmedi, evlerine yollandı: Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa. 30 yıla varan kariyerlerine TFF sitesinden bir teşekkür çok görülmemeli.

BARAJI AŞAN HAKEM SAYISI ÇOK AZ

4- Avrupa liglerinde en üst seviyeye her sezon genelde bir ya da en fazla 2 hakem terfi eder. Bizde doldur-boşalt taktiğiyle 7 yeni hakem terfi ettirebilmek için MHK Talimatı değiştirilmiş, TFF 1.Lig’de maç yönetme sayısı 20’ye düşürülmüştü. Çünkü yeni alınan 7 isimden barajı aşan hakem sayısı çok azdı. Bu nedenle tecrübe kıstasını takdirlerinize sunuyorum.

FIFA KOKARTLI OLSAN BİLE KÜME DÜŞÜRÜLEBİLİRSİN

Kamuoyunun hakemliğe bakışına en büyük hasarı veren olay tartışmasız 8 Mart darbesi idi. Ferhat Gündoğdu MHK’sı. Mesnetsiz iddialarla hakemlerin bir gecede silinmek istenmesiyle bugünkü klasman yapılandırması elbette eş tutulamaz. Lakin Türk hakemliğini MHK’ların değil, TFF ve Kulüpler Birliği’nin yönettiğinin bir göstergesidir klasman dönemleri.

TAHKİM KURULU'NA BAŞVURABİLİRLER

2000’den bu yana 25’e dayanan MHK değişimi istikrarsızlığı... Hakem yetiştirme ve eğitme eksikliği... Bunlar göz ardı edilerek hakemleri yok etme mantalitesiyle işleyen bir sistem... Önemli hata yaparsan, 4 büyüklerin kara listesine girersen sokağa atılırsın. Geçen sezon FIFA olsan bile, A’ya düşürülebilirsin. Yaşar Kemal Uğurlu ve Erkan Özdamar’a A’ya düşeceklerinin bilgisi MHK tarafından önceden verilip, sessizce bırakmaları istendiği halde A’ya düşmeyi göze almaları Tahkim’e itiraz edeceklerinin alameti. Yoksa FıFA’dan A’ya düşerek kamuoyu önünde rencide edici pozisyona sokulmaya kim müsaade edebilir? Bu denli paraşütsüz düşüşe etken başka olaylar varsa A klasmanda yer bulmamaları da gerekmez mi? Her işimiz garip.

Haberin Devamı

SİVAS - GALATASARAY MAÇI İKİ HAKEMİ YAKTI

Klasman belirleme performans kriterleri şeffaf açıklanmalı. Düşürülen isimlerin maç sayıları en az gözükmekle birlikte, aynı sayıda başka hakemler de mevcut. Önümüzdeki sezonlarda liglerde takım sayısı azalacakken, TFF 1’den hiç hakem düşürülmemesi de şaşırtıcı.

Sivasspor-Galatasaray maçı, Erkan Özdamar’ın FıFA’sının sökülüp A’ya düşürülmesiyle birlikte 2 hakemin kariyerine (Özgüç Türkalp ile birlikte) son verdirmiş oldu. Trabzonspor’un da Mete Kalkavan baskısı çok taze gündemdi.

SAKIN HA SÜPER LİG RÜYASINA KAPILIP ASIL MESLEĞİNİZİ RİSKE ATMAYIN

Süper Lig rüyasına kavuşan hakemlere başarılar. Kulüpler için ilk etapta saldırılamayacak ve geçmişleri sorgulanamayacak kadar sıfır kilometre durumdalar. TFF 1’deki yönetimlerini hatırlayınca korkmuyorum dersem yanlış olur. Medet umulan isimleri yapay zeka emrine bırakmadan kontrollü ve dikkatli sahaya sürmekte fayda var.

Haberin Devamı

Hakemlere tavsiyem; Süper Lig rüyasına kapılıp ana mesleklerini aman riske atmasınlar. 4 büyük kulübün ve TFF yönetiminin dudakları hayatlarını alt üst edebilir. Hepimizin hakemliğe başlarken gözünü kapatıp düşlediği 4 büyük stat atmosferi devri çoktan bitti. Hatta yapay zekaya “4 büyük istemem” kriteri ekletsinler ve en az 3 ay ortalarda gözükmesinler. Şansları bol olsun.

Yazarın Tüm Yazıları