Bill Russell’ın ardından

Birkaç kuşağı derinden etkilemiş olan, kimilerine göre yaşayan en büyük basketbol efsanesi Bill Russell’ı kaybettik.

Haberin Devamı

Veda ederken hayat hikâyesine biraz bakalım. Bizim de vedamız böyle olsun. Tam adı William Felton Russell’dır. 12 Şubat 1934 doğumludur. Amerika Birleşik Devletleri, West Monroe, Louisiana’da Charles Russell ve Katie Russell çiftinin oğlu olarak doğar. 9 yaşındayken, ailesiyle beraber ırkçılığa uğradıkları Louisiana’dan, babasının iş bulması umuduyla Oakland’a taşınırlar. 12 yaşındayken annesini kaybeder. İçine kapanık bir çocuk olan Russell atletizmde çok başarılıdır ancak hızla uzayan boyu onu basketbola taşır. Liseyi okuduğu McClaymonds Lisesi’nde basketbola başlar. 

Bill Russell 1955 ve 1956 yıllarında San Francisco Üniversitesi ile NCAA şampiyonluğu kazanır. Üst üste 55 maç kazanarak tekrarlanması zor bir başarıya imza atarlar. 1956 yılında Melbourne’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na ABD Basketbol Takımı’nın kaptanı olarak çıkar. Takım adım adım altın madalyaya doğru koşarken 2.08’lik pivotun rolü çok büyük olur. Olimpiyatların ardından 1956 yılında Boston Celtics’e transfer olarak NBA kariyerine başlar. 1969'a kadar oynadığı NBA'de 1958 ve 1967 yılları hariç tüm sezonlarda şampiyonluk yaşar.

Haberin Devamı

Bill Russell, 1966-1969 yılları arasında Boston Celtics takımına, 1973-1977 yılları arasında Seattle SuperSonics’te, 1987-1988 yıllarında ise Sacramento Kings’te antrenörlük yapar.Bill Russell’ın arkasından kariyerine baktığımızda 11 NBA Şampiyonluğu, 5 Normal Sezon MVP’si, 12 NBA All-Star, 4 Ribaund Krallığı görürüz. Russell 31 Temmuz 2022 tarihinde Mercer Island, Washington'daki evinde 88 yaşında hayatını kaybetti. Haberi ailesi duyurdu, son nefesini eşinin yanında huzur içinde verdiğini söylediler.

Yalnızca parkedeki mücadelesiyle değil ırkçılığın azgın sularıyla mücadelesiyle de basketbol tarihinde derin bir iz bıraktı. 1975 yılında Şöhretler Müzesi’ne seçilmesine rağmen yüzüğü kabul etmez: “Hall of Fame’e giren ilk siyahi oyuncu olmayı reddettim, benden öncekilerin bunu benden önce hak ettiğini düşündüm.” der. Russell, yüzüğü kabul etmek için 1950 yılında NBA draftında seçilen ilk siyahi Chuck Cooper’ın kabulünü bekler ve yüzüğünü taa 2019 yılında kabul eder.

Haberin Devamı

Pau Gasol’un ardından söylediği gibi Russell basketbola çok şey katmıştır: “Seninle tanıştığım için sonsuza kadar onur duyacağım. Oyuna ve bizlere kattıkların için teşekkür ederim. Huzur içinde uyu.” Toprağı bol olsun. 

Yazarın Tüm Yazıları