GeriSeyahat Mussoli’nin şehri şimdi süperyatların sığınağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mussoli’nin şehri şimdi süperyatların sığınağı

Mussoli’nin şehri şimdi süperyatların sığınağı

Deniz Kurt (35), süperyatlarda şef. Yazın Akdeniz, kışın Karayipler’de. “Kendimi bildim bileli bir şehirde uzun süre sabit kalmayı sevmiyorum, tebdili mekanda ferahlık vardır” diyor. Çalıştığı yat şu anda İtalya’nın Liguria bölgesinde, sezonu açmaya hazırlanıyor. Kurt, Mussolini’nin kurduğu Imperia’yı anlattı.

Süper yatlarda aşçılığı meslek seçmenizde seyahat arzunuzun etkisi oldu mu?
- Elbette... Turistik, sırtçantalı seyahatleri sevmem. Dünya üzerinde devamlı yer değiştirebilmenin, denizde olmanın en mükemmel yolu buydu. Keyfe düşkünüm biraz. Kalacağım yer, yiyeceğim yemeğin kalitesi önemli. Şimdi çalıştığım yelkenli Wally yapımı süperyat. Vardığımız her kıyıda pek çok yer görüyorum, farklı lezzetleri tadıyorum.
Ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz, hangi denizlerde çalışıyorsunuz?
- 3 senedir denizdeyim. Milano’da çalıştım bir süre. Önce 43 metrelik motoryatla Korfu’dan başlayıp Batı Yunanistan adalarını dolaştım. Sonra 30 metrelik yelkenliyle Mykonos’la Fransa sahilleri arasında turladım. Kış başında 72 metrelik motoryatla Palma de Mallorca’daydım. 38 metrelik süperyat yelkenliyle Karayipler’den Panama’ya gezdik. Bu yaz Wally’de Portofino, Santa Margherita, Rapallo, Sardinya civarında olacağız. Kışın yine Karayipler...

İKİ YERLEŞİM BİRLEŞTİRİLMİŞ

Mussoli’nin şehri şimdi süperyatların sığınağı

Uğradığınız limanlardan en çok hangilerini sevdiniz?
- İtalyan kentlerini, Fransa’nın kıyılarıyla birlikte Provence bölgesini seviyorum. Positano ve Capri tarafını, teknenin kışladığı Imperia kentinin de içinde bulunduğu Liguria bölgesi kıyılarını da... Çok güzel manzaralar, hoş restoranlar, temiz kumsallar var. Monaco, önü parlak, arkası gecekondu şehirlerden değil. Alışmak için bir süre yaşamak gerekiyor. Gece sokaklarında gezinmek, bir kadeh şampanya içmek güzel... Karayipleri genel olarak seviyorum ama daha görmediğim çok ada var.

Imperia’nın bölgenin diğer kentlerinden farkı nedir?
- Oldukça sakin bir kıyı kasabası. Süperyatların kışlama bölgesi. Pek çok tekne İtalya sahillerindeki turuna buradan başlıyor.

Sizi hangi yönü etkiledi?
- Küçük ve tatlı bir hayat var Imperia’da. Birbirinden 3 kilometre uzakta iki bölgeden oluşuyor: Bizim konakladığımız yeni marinayı içeren Porto Maurizio ve eski marinanın bulunduğu Oneglia. Önceleri bağımsız iki kentmiş. Mussolini 1923’te birleştirip Imperia adını vermiş. Sosyal hayat hâlâ iki ayrı şehir gibi. Porto Maurizio, Fransa ve İtalya’nın bölgedeki liman şehirlerindeki gibi yokuşlardan ibaret. Sokaklar şehrin en tepesinden sahile kadar inen merdivenlerden ibaret. Monaco’da bunun gibi merdivenlerin yanısıra sahildeki sokakları tepelerdekilere bağlayan belediye asansörleri vardır. Imperia’nın asansörü bir tane. Sahil boyunca deniz berrak. Dalgalarda sörf yapılabiliyor. Kıyıdaki kafe, barlarda dünyanın her yerinden yatçıyla karşılaşıyorsunuz.

ŞÖHRETLERİN RESTORANI

Gurmelere hitap eden özel mekanlar var mı?
- Chez Braccioforte kentin en eski restoranı. 1892’den beri ayakta ve taze deniz ürünlerinde meşhur (Tel: +39 0183 294752). Porto Maurizio’daki La Lanterna Blu, beyaz piyanolu hoş atmosferi, özenli, süper leziz tabaklarıyla favorim. Vedat Milor’un kitabında da yer alıyor. Ernest Hemingway’den Charlie Chaplin’e kadar yüzlerce ünlüyü ağırlamış (Tel: +39 0183 63859). Imperia’da, İtalya’nın her yerinde olduğu gibi, leziz ürünler satan küçük gurme marketler bulabilirsiniz. Porto Maurizzio’daki Bottega delle Carni’de özel üretim makarnalar, taze sosisler, çok kaliteli etler, taptaze mozzarella di buffalo ve ricotta tipi peynirler, parmigiano gibi yıllandırılmış peynirler, pesto sosları mevcut (Tel: +39018361936). Liguria, Cenova sebebiyle pestonun anavatanı. En iyi fesleğeni, ev yapımı pestoları burada bulabilirsiniz. Yatla geldiyseniz erzak için Panapesca Market’e uğramanızı, deniz ürünlerini görmenizi öneririm. (Tel: +390183394338)

Imperia size bölgede ya da İtalya’da başka gezilere çıkmak için ilham verdi mi?
- Aslında tüm Liguria bölgesi insana ilham veriyor. Bu berrak deniz ve tatlar yöresinde tek şehirle yetinmemek lazım. Nice’e uçakla gelip, otomobil kiralayıp, Saint Tropez, Cannes, Antibes, Monaco kıyıları gezilebilir. Aynı yoldan devam edip Sanremo, Imperia, Alassio, Finale Ligure, Cenova, Santa Margherita, Rapallo, Portofino, Pisa rotası izlenebilir. Her bölge ayrı bir zevk!

Gideceklere neler önerirsiniz?
- Liguria’nın havası şaşırtıcıdır. Bir saat güneşten yanarken diğer saat ani rüzgar çıkar! Mutlaka hava durumunu kontrol edip hazırlıklı gelin. İtalya’da büyük şehirler haricinde İngilizce bilene nadiren rastlanır. Yapacak bir şey yok, çat pat idare edeceksiniz artık! Mutlaka taze pestolu yiyecekler ve kabuklu deniz ürünlerini deneyin. Kıyıdaki turistik restoranlar yerine ara sokaklardaki “trattoria,” yani esnaf lokantalarını tercih edin ya da internetten tavsiyeleri takip edin. Kafelerde Caffe Americano yerine daha sert, uzun çekim Caffe Lungo içmeye alıştırın kendinizi. İtalyanlar meşhur espressolarına su karıştırılmasından hiç hazetmiyor ve somurtarak servis yapıyor. Zaten suyu da kahvenin yanında getiriyorlar.

EN SEVDİĞİ BEŞ YER
Paris, Santorini, Mustique Adası (Karayipler), St. Barths (Karayipler), Sardinya Adası (İtalya)

SEYAHATTE NE OKUR
Dili akıcı, rahat okunan kitaplar

NE YER, İÇER
Michelin yıldızlı restoranlar, yerel lezzetler

NEREDE KALIR
Butik oteller

KİMİNLE GİDER
Yalnız

SEYAHAT ÇANTASININ VAZGEÇİLMEZLERİ
Günlüğü, kalem, telefon ve şarjı, güneş gözlüğü

GİTTİĞİ YERDEN NE ALIR
Özgün eşyalar, objeler

False