Ayak mantarı nasıl bir rahatsızlıktır?

Güncelleme Tarihi:

Ayak mantarı nasıl bir rahatsızlıktır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 00:53

Ayak sağlığı söz konusu olduğunda belki de en sık karşılaşılan hastalık ayak mantarıdır. Ayak mantarını önlemek için neler yapmalıyız? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever cevaplıyor.

Haberin Devamı

AYAK MANTARI NASIL BİR RAHATSIZLIKTIR

Ayak sağlığı söz konusu olduğunda belki de en sık karşılaştığımız hastalıktır ayak mantarı. Mantar da bir tür mikroptur aslında deride ve tırnakta yerleşerek hastalık oluşturur. Özellikle tırnaklara yerleştiği zaman tedavisi uzun süreli ve güç olmaktadır.

Derimizde dost mantarlar da bulunmaktadır. Fakat sıcağın, terlemenin ve kapalı ayakkabıların da etkisiyle onlar da artıp hastalık oluşturabilmektedir.  

MANTAR NASIL BULAŞIR ?

Bulaşıcı bir hastalık olduğu gibi aynı zamanda nem, terleme ve sıcaklık da mantarı arttırabilir. Yıkandıktan sonra ayak parmak aralarının nemli kalması mantarı tetiklediği gibi havuz, duşakabinler ve ortak kullanılan terliklerden de mantar bulaşabilmektedir.

Ayak mantarı nasıl bir rahatsızlıktır

Haberin Devamı

Özellikle yaşadığınız evde mantarı olan başkaları varsa potansiyel olarak ayak mantar adayısınız demektir. Mutlaka onların da tedavi olması gerekmektedir ki aile sürekli birbirine mantar bulaştırmasın.

AYAK MANTARI BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Mantar olan bölgede sıklıkla yoğun tekrarlayıcı bir kaşıntı olur. Hatta çok şiddetli kaşıntılarda bölge mikrop da kapıp kızarıp şişebilir. Su toplama , soyulma ve deride kuruma gibi belirtiler de gösterebilir mantar.

Ayrıca parmak aralarının beyazlaşması da mantar için tipik bir belirtidir. Hatta ayak mantarıyla beraber ellerde su toplayan egzama benzeri yaralar da vücudun mantara allerjik tepkisi nedeniyle oluşabilmektedir.

Ayak tırnaklarında kalınlaşma , tırnak altında kepeklenme, renk değişikliği gibi farklılıklar da tırnak mantarının habercisi olabilir.

NASIL KORUNMAK LAZIM?

Ayak mantarı nasıl bir rahatsızlıktır

Ayak mantarı sıcağı ve nemi sever. Bu nedenle ayağı havasız bırakan ayakkabılar , sentetik çoraplar ve yıkadıktan sonra ayağı tam kurulayamamak mantarı yoğunlaştırır. Terleyen ayaklarda mantar oluşma ihtimali daha fazladır. Mantar bulaşmasını engellemek için ortak terlik ve ayakkabı kullanmaktan kaçınmalı , havuz , duşakabin, sauna gibi çıplak ayakla basılan ıslak zeminlerde hep kendi terliğimizi giymeliyiz.

Haberin Devamı

MANTAR NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Çeşitli kremler ve mantar çok yoğun ise haplar kullanılabilir. Gerekli tedaviyi cildiye uzmanınız önerecektir. Fakat mantar sık tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çok terleyen ayaklarda kullanılan pudralar nemi kurutarak tekrarlamaları engelleyebilir. Tabii ayağın havasız kalmasını engelleyen ayakkabılar ve pamuklu çorapları da ihmal etmemek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!