Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular!

Güncelleme Tarihi:

Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2023 11:58

2023 yılının Oscar Ödülleri dağıtıldı, görkemli törende yaşananlar, Hollywood yıldızlarının şıklıkları, ödüllerin kazanan ve kaybedenleri bol bol konuşuldu. Ve elbette konuşulmaya devam edecek, yankısı muhtemelen günlerce sürecek.

Haberin Devamı

Oscar Ödülleri sadece o yılın filmlerinde emeği geçenleri ödüllendirmekle kalmıyor, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, yani kısaca anıldığı adıyla Akademi tarafından sinema sanatına bir saygı duruşu olarak da tasarlanıyor.

Akademi’ye üye olan sayısız oyuncu, yönetmen, senarist, kurgucu, görüntü yönetmeni ve daha birçok alanda sinemaya emek veren kişiler tarafından oylanan ödüller dağıtılırken sektöre yıllar boyunca hizmet veren irili ufaklı tüm isimler hatırlanmaya ve onurlandırılmaya gayret gösteriliyor.

Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular
Oscar'lardaki anma bölümü 'In Memoriam' ekranlara böyle yansıdı

Bu çabanın en büyük sembollerinden biri de kuşkusuz törende önemli bir yer ayrılan In Memoriam (Anılarına saygı) bölümü. Sinema sektörüne emek vermiş ve o yıl hayatını kaybeden en küçükten büyüğe tüm isimlerin anıldığı bu bölüm için hayatını kaybeden sinemacıların fotoğrafları tören sırasında sahneye yansıtılıyor ve müzik eşliğinde hem salondaki hem de ekranları başındaki izleyicilere sunuluyor.

Haberin Devamı

Oscar törenlerinin geleneksel bölümü olan In Memoriam hem kaybettiğimiz isimleri bize hatırlatıyor hem de bir anlamda bu isimlerin unutulmaması için altları bir kez daha çizilmiş oluyor. Bu yıl In Memoriam bölümünde yapılan bir hata ise sinemaseverlerin tepkisini çekti ve Akademi’nin eleştiri yağmuruna tutulmasına yol açtı.

Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular
Rol aldığı Triangle of Sadness filmi Oscar'a aday olan talihsiz yıdız Charlbi Dean törende unutuldu

Yıldız şarkıcı Lenny Kravitz’in piyano eşliğinde seslendirdiği Calling All Angels (Tüm Melekleri Çağırıyorum) şarkısı eşliğinde isimleri bir bir dev ekrana yansıtılan isimler sinema dünyasının yaşadığı çok sayıda büyük kaybı da bir daha ortaya koymuş oldu.

Angela Lansbury, Ray Liotta, Olivia Newton-John, Raquel Welch, Kirstie Alley, Bob Rafelson, Jean-Luc Godard, Irene Cara gibi dev oyuncu, yönetmen ve şarkıcılar ve daha birçok sinema emekçisi bu bölümde anıldı. Hatta In Memoriam bölümünü sunmak için sahneye çıkan John Travolta anons yaparken gözyaşlarına boğuldu. Geçtiğimiz yıllarda eşi Kelly Preston’ı kanserden kaybeden oyuncu 2022’de de çok sevdiği ve ikisi de hem rol arkadaşı hem de gerçek hayatta dostu olan Olivia Newton-John ve Kirstie Alley’yi kaybetmişti.

Haberin Devamı

Bu duygusal anlar yaşanırken hayatını 2022’de kaybeden ancak törendeki bu anmada isimleri ekrana gelmeyen iki isim hem dikkat hem de tepki çekti. Bu yılki törende birçok ödüle aday gösterilen Triangle of Sadness filminin genç ve yetenekli oyuncusu Charlbi Dean’in ismi bu bölümde yer almadı.

Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular
Yıldız oyuncu Anne Heche de geçtğimiz yaz geçirdiği trafik kazasının ardından hayatını kaybetmişti

Charlbi Dean Ağustos 2022'de henüz 32 yaşındayken bakteriyel sepsis nedeniyle hayatını kaybetmişti. Rol aldığı film Oscar adayları arasında yer aldığı için Charlbi Dean, hayatını kaybetmemiş olsa çok büyük ihtimalle töreni izleyenler arasında yer alacaktı.

Haberin Devamı

Tıpkı genç meslektaşı gibi ağustos ayında aramızdan ayrılan usta aktris Anne Heche de törende adı anılmayanlardan oldu. Geçirdiği korkunç trafik kazasının ardından yanan arabasından çıkamayan ve kısa bir süre komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Anne Heche de bir dönem Hollywood’un tüm dünya tarafından tanınmış isimlerinden olmuştu.

Oscar’larda büyük ayıp: Üçü de sadece aylar önce hayatını kaybetmişti, törende unutuldular
Paul Sorvino ve onun gibi oyunculuğu seçen kızı Mira Sorvino

Temmuz ayında 83 yaşındayken hayatını kaybeden büyük aktör Paul Sorvino da ismi ekrana getirilmeyen bir diğer oyuncu oldu. Başta Goodfellas olmak üzere sayısız filmdeki başarılı performansıyla Hollywood’un unutulmazları arasına giren Sorvino aynı zamanda 54 yaşındaki başarılı oyuncu Mira Sorvino’nun da babasıydı.

Haberin Devamı

Anma bölümünde ismi yer almayan bir kişi de geçen hafta 89 yaşında hayatını kaybeden usta aktör Robert Blake oldu. Oldukça başarılı bir oyunculuk kariyerinin ardından 2001 yılında karısını öldürmekle suçlanan ve yargılandığı mahkeme tarafından suçsuz bulunan Blake yine de Hollywod’dan dışlanmış ve oyunculuk kariyerine devam edememişti.

Blake törende yer almadığı gibi adı Akademi’nin internet sayfasındaki hayatını kaybedenler listesine de konmadı.

Bu oyuncuların neden törenin anma kısmına dahil edilmediği konusundaki sorulara cevap vermeyi reddeden Akademi yetkilileri hayatını kaybeden bu isimlerin Akademi’nin resmi internet sitesinde yer aldığını söylemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!