Tek tabakta lezzet patlaması! Çıtır çıtır yeşillikler ve tazecik sebze-meyvelerle...

Güncelleme Tarihi:

Tek tabakta lezzet patlaması Çıtır çıtır yeşillikler ve tazecik sebze-meyvelerle...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 09:12

Kimi zaman ana yemeklerin yanında leziz bir eşlikçi, kimi zaman biraz protein ilavesiyle doyurucu bir ana öğün... Her şekilde sofralarımızı renklendiren salataların tam mevsimindeyiz! Elbette dört mevsim yiyoruz ama taze otların en bol olduğu dönemdeyiz. Size çeşitli salata ve sos önerilerim var, üstelik onlardan biri, oyuncu Jennifer Aniston’ın meşhur ‘cobb salatası’...

Haberin Devamı

Tam 10 yıl boyunca her gün aynı salatayı yemek mümkün mü sizce? Çok lezzetli olsa bile bana imkânsız geliyor ama kimi Hollywood yıldızları böyle çılgınlıklar yapabiliyor. Hatta hayranları, 53 yaşındaki Jennifer Aniston’ın 35 göstermesini her gün yediği salataya bağlıyordu. 1994-2004 yılları arasında yayımlanan ikonik ‘Friends’ dizisinde izlediğimiz Aniston’la ilgili bu iddianın kaynağı, dizideki rol arkadaşı Courteney Cox’tu. Los Angeles Times’a röportaj veren Cox’un bahsettiği, gayet popüler olan ‘cobb salatası’ydı. Ama Aniston, daha doyurucu ve sağlıklı olması için farklı bakliyat çeşitleri de ekliyordu. TikTok’ta fenomen olan bu salatanın tarifini yanda bulabilirsiniz. Çok leziz, ben de 10 yıl her gün yiyebilirim aslında ama yeni salatalar denemeden de yaşayamam!

Haberin Devamı

BASKIN TATLARI BİR ADIM GERİDE TUTUN

İyi bir salatanın temeli, iyi malzeme... Mevsiminde yediğimiz rokanın, marulun, taze soğanın, domatesin lezzeti bir başka. Malzemenin nerede yetiştiği de önemli. Tarihi Yedikule bostanlarında yetiştirilen marulun, çıtır çıtır fındık turpların lezzetini bir kez tatmış olan ne dediğimi anlayacaktır. Eskiden bir kıvırcık, bir de Yedikule marulu vardı. Yedikule’ye uzun yaprakları dolayısıyla kaşık marulu da denirdi.

Sonra ‘atom’ veya ‘göbek’ de dedikleri ‘iceberg’ler girdi dolaba. Ardından lollo rosso’lar ve endivyen’ler; Çin marulu, Çin turpu... Çok da iyi oldu. Salata tabaklarımız genişledi.

Kırmızımsı uçları ve koyu yeşil yapraklarıyla lollo rosso’ ve aslında bir tür hindiba olan endivyen’e genel olarak Akdeniz yeşilliği deniyor. Lollo rosso’nun tadı buruk, endivyen’inki de acımsı olduğu için kimileri sevmiyor ama salatada marulla birlikte kullanmanızı öneririm. 3’te 1 oranda marul, 3’te 1 oranda lollo rosso, 3’te 1 oranda da endivyen’i karıştırın. Bolca zeytinyağı, balsamik sirke ve tuzu çırpıp üzerine dökün. Bu yeşillikleri domates ve salatalıkla da zenginleştirebilirsiniz. Varsa birkaç yaprak reyhan... Ama fazla değil! Püf noktası, dengeyi bozmamak; taze soğan, nane, reyhan ve fesleğen gibi baskın tatları bir adım geride tutmak.

Haberin Devamı

Salata konuşurken çoban salatadan bahsetmeden olur mu? İyi bir çoban salata için Çanakkale domatesi şart. Ağustosun ikinci yarısına kadar beklerseniz gerçek Çanakkale domatesi yersiniz. Neyse ki yerli tohuma verilen değer arttı da pazarlarda çeşit çeşit domates görmeye başladık. İncecik kabuklu bir pembe domatesi iri iri kesin. Doğranmış 2 yeşil biber, doğranmış 2 salatalık, piyazlık doğranıp tuzla ovulmuş mor soğan ve ince kıyım maydanoz... Hepsini alın geniş bir kaba; bol sızma zeytinyağı ve tuzla karıştırın. Limon veya sirke eklemek size kalmış ama yağlı beyazpeyniri parça parça üzerine eklerseniz o salata sınıf atlar. Bu arada yeşil salatalara ekşi elma da çok yakışıyor.

Haberin Devamı

DOMATESLERİN ÇEKİRDEKLERİNİ ÇIKARIN

Salatanız tek başına öğün olsun istiyorsanız içine protein ekleyin. Tonbalığı, tavuk veya bonfileyle doyurucu salatalar yapabilirsiniz. Yeşillikler yine ağız tadınıza bağlı... Marul, salatalık, roka ve maydanozlu bir salatada çıtırlık garanti! Domates koyacaksanız çekirdeklerini çıkarın ki salatanız çabucak sulanmasın. Aşurelik buğday, nohut, börülce gibi bakliyat çeşitlerini de haşlayıp kilitli poşetle buzluğa koymanızı öneririm. Bu tarz bir salata yapacağınız zaman buzluktan çıkarıp çözüldükten sonra bir-iki avuç katabilirsiniz içine. Kaynar suyla ıslatacağınız bulgur veya kinoa da siz yeşillikleri hazırlayana kadar yemeye hazır olacaktır.

Haberin Devamı

Etli salataları mutlaka ılık servis edin. Lezzet peşindeyseniz sosa mayonez ekleyebilirsiniz. Bu salataların sosunda hardal ve kapari turşusu da asidik katmanları arttıracak ve lezzeti katmerlendirecektir.

KOLAY SEZAR SALATA

Tek tabakta lezzet patlaması Çıtır çıtır yeşillikler ve tazecik sebze-meyvelerle...

(2 kişilik)

NE LAZIM?

2 parça tavuk göğsü

1 göbek marul

2 dilim tost ekmeği

1 yemek kaşığı tereyağı

Marinasyonu için;

2 yemek kaşığı soya sosu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Karabiber

1 diş sarımsak (ezilmiş)

Sosu için;

1 yemek kaşığı mayonez

2 çay kaşığı Worcestershire sosu

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 limonun suyu

Karabiber

2 diş sarımsak (ezilmiş)

Tuz

NASIL YAPARIM?

Haberin Devamı

Marinasyon malzemelerini bir kâsede karıştırın, ince ince dilimlenmiş tavukları bu karışımda ve buzdolabında bekletin. 

Ekmekleri minik küpler şeklinde doğrayıp tereyağında kızartın, hazır olan kurutonları kenara alın. Aynı tavada marine olmuş tavukları pişirin.

Doğranmış marul, mayonez, Worcestershire sos, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, tuz ve karabiberi bir kâsede karıştırın. Ilınan tavukları ve kurutonları da üzerine koyun.

JENNİFER ANİSTON’IN COBB SALATASI

Tek tabakta lezzet patlaması Çıtır çıtır yeşillikler ve tazecik sebze-meyvelerle...

(2 kişilik)

NE LAZIM?

1 bardak haşlanmış nohut

4 salatalık

200 gr beyazpeynir

1 kırmızı soğan

1 demet maydanoz

1 demet nane

1 bardak ince bulgur (kinoa da olabilir)

1 çay bardağı Antep fıstığı

2 yemek kaşığı balsamik sirke

2 limonun suyu

Zeytinyağı

Tuz

NASIL YAPARIM?

Bulguru, 1.5 bardak kaynar suyla ıslatın, kenarda bekletin.

İnce kıyılmış maydanoz, nane, soğan, salatalıklar, şişen bulgur, nohut, peynir ve bıçakla irice doğranmış Antep fıstığını bir kâsede nazikçe karıştırın.

Limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuzu iyice çalkalayıp üzerine gezdirin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!