Mercimek çorbası mı ezogelin çorbası mı?

Güncelleme Tarihi:

Mercimek  çorbası mı ezogelin çorbası mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 07:00

Okurlarımız mercimek çorbasıyla ezogelin çorbasını yarıştırdı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi iyisini yapmanın püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta takipçilerimize Instagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’dan “Tercihiniz mercimek çorbası mı yoksa ezogelin çorbası mı olur” diye sorduk, anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 57’si mercimek çorbasını seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Mercimek çorbasını ne sıklıkla pişirirsiniz? Blender’la mı çekersiniz yoksa süzerek mi hazırlarsınız? İçine havuç ve patates gibi sebzelerden katar mısınız? Üzerine pul biberli yakılmış tereyağı gezdirir misiniz? Limonla birlikte mi içersiniz? İyisini yapmanın püf noktaları neler? Ezogelin çorbasını daha çok evde mi pişirirsiniz, yoksa dışarıda mı yemeyi tercih edersiniz? Dışarıda en iyi hangi adresler yapıyor? Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinç oranı nasıl olmalı? Evde nasıl pişiriyorsunuz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

Haberin Devamı

@ayenkmu: “Evde çorba yapma konusunda iyi olmadığım için hep dışarıdan yerim. Tercihim mercimek çorbası. Biraz yoğun ve kıvamlı olmasına önem veririm, sulusu lezzetli olmuyor. Üzerinde tereyağı ve limonsuz zaten düşünemiyorum. Özellikle lokanta usulü et suyuyla yapılana bayılıyorum. Ezogelin çorbasını normalde hiç içmezdim ancak Hacıbaşar Kebap’ın ezogelin çorbası son üç yıldır favorim.”

@ahenkliseyler: “Çok ama çok severek ezogelin çorbası diyorum. Ezogelin çorbası candır. Hafif acılı ve bol ekşili. Ben hiç pişirmedim ama eşim şahane yapar. Mercimek çorbasını başka seçenek yoksa içerim.”

@isinirakk: “İkisini de severim ama önceliğim mercimek. Her iki çorbayı da özellikle kış aylarında kemik suyuyla yapıyorum. Mercimek çorbası için unu ve soğanı birlikte kavurur, sonra havuçla mercimek eklerim. Biraz kimyon ve toz kırmızı biber de katarım. Nadiren kremalı da yaptığım oluyor. O da başka bir lezzet. Ezogelin çorbasında da yöntemim benzer. Rendelenmiş soğan ve unu kavurup 1’er kaşık pirinç, bulgur ve şehriyeyle 1 çay bardağı mercimek eklerim. Bol kuru nane, kemik suyu ve tereyağında çevirdiğim salçayla...”

@arzugi: “İlk tercihim içimi ısıtan bir mercimek çorbası olur. Evde de çok sık yaparım. İçine mutlaka soğan, havuç, sarımsak, patates, kimyon, zerdeçal, karabiber ve kırmızı biber koyarım. Piştikten sonra blender’dan geçiririm. Kıvamının koyu olması gerekir. Ezogelin çorbasını dışarıda yemeyi tercih ediyorum.”

Haberin Devamı

@foto_gulin: “Mercimek çorbası tercihim, evde yaparım. Patates, havuç, soğan, sarımsakla pişirir, blender’dan geçiririm. Önceden süzgeçten geçirirdim.”

@savasdincbas: “Tabii ki mercimek çorbası.”  

PÜF NOKTALARI

Şef Doğa Çitçi’den...

MERCİMEK ÇORBASI

- İyi bir mercimek çorbası yapmak istiyorsanız öncelikle bakliyat seçimini doğru yapmalısınız.

- Mercimekleri önden iyice yıkamak gerekir.

- Suyunu iyi ayarlayıp hiç karıştırmadan pişirirseniz daha çabuk ve iyi pişer.

- İçine çok az kimyon katmak ve lezzetli bir et suyu kullanmak tat katar.  

EZOGELİN ÇORBASI

- 5-6 kişilik bir tarif için 2 su bardağı mercimek, yarım çay bardağı pirinç ve 1 yemek kaşığı bulgur kullanabilirsiniz.

- Bu çorbada doğru ve kaliteli bakliyat seçimi kadar baharat ve salça seçimi de önemlidir.

- İyi bir tereyağı kullanmak vazgeçilmez tat iksirlerindendir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!