Maraş çöreği, tarhanası, kelle paçası...

Güncelleme Tarihi:

Maraş çöreği, tarhanası, kelle paçası...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2023 07:00

Kahramanmaraşlı üretici ve esnafa destek amacıyla kurulan Dayanışma Pazarı yarın akşama kadar Festival Park Kadıköy’de ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

Çoğu coğrafi işaretli ürünlerle dolu mutfağı ve nefis sokak lezzetleriyle Kahramanmaraş’ın ülkemiz gastronomisindeki, üretimindeki yeri çok başka. Memleketini gönülden yükseltmeye çalışan misafirperver insanıyla tanışma, sokaklarına karışma ve elbette meşhur dondurmasını yerinde tatma fırsatı elde ettiğim için kendimi çok şanslı sayıyorum. Bölge deprem felaketi sonrası çok zor günlerden, büyük sınavlardan geçiyor. Destekler, yardımlar maalesef giderek azalıyor. Düzenli ve sürdürülebilir desteklerin ne kadar hayati olduğunu sürekli hatırlamamız gerekiyor.

Tam da bu amaçla geçen hafta Festival Park Kadıköy’de kurulan Dayanışma Pazarı, onlara destek olmak isteyen tüm İstanbullular için şahane bir fırsat. Kahramanmaraşlı üretici ve esnafa destek amacıyla gerçekleştirilen bu pazar tüm gün açık. Herhangi bir giriş ücreti yok. Kurulan stantlarda Kahramanmaraş’ın tüm meşhur ürünlerini, dondurmasından baklavasına, Maraş çöreğinden fıstık ezmesine, bakır işçiliğinden ahşap sandıklara kadar bulmak ve alışveriş yaparak onlara destek vermek mümkün.

Haberin Devamı

Geçen ay Ankara’da düzenlenen benzer etkinlikte izdiham yaşanmıştı. Ancak İstanbul’da stant kuran esnafla konuştuğumda burada satışın beklediklerinin altında kaldığını öğrendim. Dolayısıyla yarın akşama kadar sürecek etkinliğin son iki günü bölgeden kalkıp buraya gelen esnaf için çok değerli. Kahramanmaraş’ın yerel lezzetlerini yakından tanıyıp tatma fırsatını, yerel üreticisine, esnafına destek vermeyi ihmal etmeyelim.

NELER ALALIM?

Dövme Maraş dondurması şehrin en bilinen lezzeti... Meşhur Maraş biberi ve tarhanası, bölgeye özgü Maraş çöreği de dondurma gibi coğrafi işaretli. Çörek stantlarında satılan tuzlu Maraş kıtırını da mutlaka tadın. Orta-yüksek arası diyebileceğimiz bir acılık seviyesindeki Maraş biberi, dünyanın en kaliteli biberleri arasında... İnce açıp serilerek güneşte kurutulan tarhananın kıtır cipsi hem çorbasını yapmak hem de atıştırmak için şahane. Fıstık ezmeleri, fıstıklı sarma ve baklavaları da çok leziz.

Bol baharatlı Maraş sucuğunu, kavurmasını pişiren stantları da kaçırmamak lazım. Toz fıstıkla muska şeklinde sarılan pestilin de bağımlısı olabilirsiniz. 12 saat kömür ateşinde pişen, Maraş’ın ünlü, kolajen deposu kelle paçasını da bu pazarda tadabilirsiniz.

Haberin Devamı

Pazar, 10.00-22.00 saatleri arasında açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!