Lizbon’dan Moda’ya!

Güncelleme Tarihi:

Lizbon’dan Moda’ya
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2022 07:00

Kadıköy’deki Moda da Nata, sadece Belém turtası yapan bir işletme. Sahibi Portekizli... Milföy benzeri çıtır bir hamur ve kremalı dolguyla hazırlanan bu tatlı Portekiz’den gelen reçeteye sadık kalarak hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Menülere henüz San Sebastian cheesecake kadar girmese da yurtdışından ülkemize transfer ettiğimiz tatlılardan biri de Belém turtası, yani nata. Tatlının iç dolgusu bol yumurta ve krema bazlı. Dışındaki hamuruysa çıtır milföy benzeri bir dokuya ve tada sahip. Pişirdikten sonra tarçın ve pudra şekeriyle servis ediliyor.

Kadıköy’deki Moda da Nata tamamen bu tatlı üzerine yoğunlaşmış bir işletme. Menüde nata dışında sadece kahve var. Dükkân sahibi Andreia Cardoso, Portekizli. İstanbul’a yüksek lisans için gelmiş ve buraya yerleşmeye karar vermiş. Çok sevdiği Belém turtasını yapan güzel bir yer bulamayınca kendi yapıp satmak istemiş. Önceleri evinden sadece yakın çevreye satarken sonrasında işi büyütmüş ve geçen yıl bu mekânı açmış. Bu esnada Portekiz’deki şef arkadaşlarından tarifi geliştirmek için destek de almış. Menüde klasik, içi Nutella dolgulu, Antep fıstıklı, Hindistan cevizli, yabanmersinli ve vegan çeşitler var. “Türkiye’deki Laz böreğine çok benzetiyorlar. O yüzden alıştıkları bir tatlı olmasa bile alıştıkları bir tat” diyor Cardoso. Kremalı dolgu içine Antep fıstığı ezmesi koyup üzerine toz fıstık gezdirilen çeşidini katmere benzeten çok kişi olduğunu da anlatıyor. Tüm nata’lar 14 lira. 4’lü (55 lira), 6’lı (80 lira) ve 10’lu (125 lira) olarak satın almak da mümkün.

Haberin Devamı

Biraz mecburi, biraz da şans eseri...

Bu tatlıya Belém turtası denmesinin bir sebebi var. Lizbon’un Belém bölgesindeki Jerónimos Manastırı (Mosterio dos Jerónimos) 1820 liberal devriminde kapatılınca buradaki tüm din görevlileri de hayatına başka bir şekilde devam etmek zorunda kalmış. Manastır yanındaki şekerkamışı rafinerisi sebebiyle çokça pişirdikleri turtanın yolu da böylece başka bir yöne evrilmiş. Biraz mecburiyetten, biraz da şans eseri kazanç kapısına dönüşmüş demek mümkün. Tatlıyla özdeşleşmiş Pastéis de Belém Pastanesi’nin geçmişi işte bu hikâyeye dayanıyor. Ne zaman giderseniz gidin, kapısında kuyrukla karşılaşıyorsunuz. Ancak bu durum lezzeti ikiye katlıyor çünkü fırından çıktığı gibi ılık ılık tadına bakabiliyorsunuz. Portekiz’deki bu pastanenin turtaları çok özel ancak merak edenler aslına en yakın örneğini deneyimlemek için Moda’ya da uğrayabilir...

Haberin Devamı

Lizbon’dan Moda’ya

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!