Limonata mı ayran mı?

Güncelleme Tarihi:

Limonata mı ayran mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta sosyal medyada ferahlamak için sıkça tercih ettiğimiz iki çok sevilen içeceği kıyasladı. Şef Ebru Omurcalı da evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat)“Bu sıcak yaz günlerinde tercihiniz limonata mı ayran mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü limonatayı seçti. Biz de şu detayları istedik: “Limonatayı dışarıda içmeyi mi seversiniz yoksa evde yapılmışını mı tercih edersiniz? Sık tüketir misiniz? Nane, fesleğen, çilek gibi malzemelerle tatlandırılmış olanları da beğeniyor musunuz? İçine portakal da katar mısınız? Ayranı yemek yanında mı tüketirsiniz yoksa gün içinde serinlemek için içtiğiniz de çok oluyor mu? Kendiniz mi yaparsınız yoksa hazır mı alırsınız? Bol köpüklü yayık ayranı, naneli ayran, kutu ayran... En çok hangi çeşidini tercih edersiniz? Evde de sık yapar mısınız?” İşte bize gelen yorumlardan bazıları...

@ayenkmu: “Normalde ayranı yemek yanında tüketirim ama yazın naneli, fesleğenli alternatifleri tek başına ferahlatıcı oluyor. Limonatayı yazın çok sık tüketirim ama iyi bir limonata bulmak zor. Şeker ve ekşi dengesi her yerde iyi olmuyor. Dışarıda tüketirken el yapımı olmasına dikkat ediyorum.”

@burakozbay: “Limonatayı annemden öğrendiğim gibi yapıyorum. Limon kabuğu rendesiyle şekeri iyice ovalayarak karıştırıyorum önce. Sonra limon suyunu ekleyip şekeri iyice eritiyorum. En son tadına baka baka su ilave ediyorum. Nane yaprağıyla birlikte yazın favori içeceğim.”

@isinirakk: “Önce ayran, sonra limonata. İkisi de ev yapımı olacak. Yaz sıcaklarında nane ilaveli, maden suyuyla çırpılmış ayranın üzerine içecek tanımam. Evde limonata yaparken limonu kabuklarıyla robotta parçalayıp az şeker ilavesiyle buzdolabında bekletiyorum. Limonatamın özü bu. Sonra su katıp tüm aromasının çıkmasını bekliyorum 1 veya 2 gün. Süzdükten sonra mis gibi limonata...”

@bfuo: “Tabii ki buz gibi limonata! Mümkünse naneli, bazen çilekli!”

@arzugi: “Bence en iyi serinleten içecek az şekerli, ev yapımı buzzz gibi bir limonata... Naneyle tatlandırılabilir. İçine rendeleyip az şekerle karıştırdığım ve buzlukta dondurduğum limon kabuklarını da mutlaka eklerim. Servis yapacağım zaman kabuklarını süzer, naneyle süsler, içine buz ilave ederim. Ayranı mutlaka evde yaparım.”

Haberin Devamı

PÜF NOKTALARI 

Haberin Devamı

Şef, yemek kitabı yazarı Ebru Omurcalı’dan...

LİMONATA

- Enterdonat cinsi limonlar limonata için çok daha uygun olur.

- Hoş kokulu ve lezzetli bir limonata için şekeri limon kabukları ve aroma verici nane, biberiye, zencefil, fesleğen gibi malzemelerle ovun.

- Çekirdekleri çıkarılmış limonu püre haline getirip eklemek lezzeti arttırır.

- Limon kabuklarının 10’da 1’i oranında portakal kabuğu ve püresi eklerseniz daha lezzetli olur.

- En son iyice süzmeyi unutmayın.

- Lezzetini bozmamak için buzları servis esnasında en son ekleyin.

- Bal eklemek aromayı güçlendirir.

AYRAN 

- İyi bir ayran yapmak için mümkünse yağlı ev yapımı kese yoğurdu veya süzme yoğurt en doğru seçimdir.

Haberin Devamı

- Hazırlarken içine çok az fesleğen veya nane ekleyebilirsiniz. İçerken yaprakların ağzınıza gelmemesi için blender’dan çekip öyle ilave edin.

- 1 litre ayran için 1 çay bardağı maden suyu eklemek daha köpüklü ve lezzetli olmasını sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!