İştah kabartan filmler

Güncelleme Tarihi:

İştah kabartan filmler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2022 07:00

Bir süredir merakla beklenen ‘The Menu’ (Menü) filmi dün gösterime girdi. Uzak bir adadaki fine dining şef restoranına giden çiftin başından geçen sürprizli olayları anlatan senaryosu, özellikle gastronomi dünyasında merak uyandırdı. Biz de merkezine yemeği alan sinema filmlerinin en iyilerini jürimize sorduk.

Haberin Devamı

İştah kabartan filmler

1- Ratatuy (Ratatouille), 2007

Yemek dünyası kadar animasyon hayranlarının da favorisi. Paris’te bir restoran mutfağında geçen hikâye, bir fare ve genç bir aşçı etrafında dönüyor. Film için şef Danilo Zanna’nın yorumuysa şöyle: “Herkes şef olabilir, istemesi yeterli. Film bunu da gösteriyor.”

İştah kabartan filmler

2- Aşk Tarifi (The Hundred-Foot Journey), 2014

Uğur Vardan konusunu “Trajik bir olay nedeniyle ülkelerini terk etmiş Hint bir ailenin Fransa’ya yerleşmesi ve Michelin yıldızlı bir restoranın sahibesiyle rekabeti” diye özetliyor. Mutfak, restoran ve yemek hazırlık sahneleri çok etkileyici... Dramatik komedi türündeki filmin başrolünde Helen Mirren var. Ali Ronay, Özge Samancı ve Güzin Yalın’ın favorilerinden.

Haberin Devamı

3- Büyük Tıkınma (La Grande Bouffe), 1973

Kendi alanlarında başarılı, farklı mesleklerden dört orta yaşlı adamın Paris banliyösündeki bir evde ölene kadar yemek yemesini konu alıyor. İtalyan yönetmen Marco Ferreri’nin yönettiği, tüketici topluma karşı ince eleştiriler içeren film Vedat Milor, Levon Bağış ve Özge Samancı’nın da önerileri arasında.

İştah kabartan filmler

4- Çikolata (Chocolat), 2000

Filmde Johnny Depp ve Juliette Binoche başrolü paylaşıyor. Tutucu bir Fransız kasabasına giden genç bir anne ve açtığı çikolata dükkânını konu alan filme iştah açan çikolata görüntüleri hâkim. Danilo Zanna’ya göre şeflerin hayatındaki ilişkilerin tabaklarına nasıl yansıdığını da güzel anlatan bir film bu... Levon Bağış, Defne Ertan Tüysüzoğlu ve Güzin Yalın’ın önerisi.

İştah kabartan filmler

Haberin Devamı

5- Büyük Gece (Big Night), 1992

İtalya’dan Amerika’ya göç etmiş iki kardeşin açtıkları restoranı ve tutunma çabalarını esprili bir dille aktarıyor. Danilo Zanna “Mesleğe aile restoranımızda başladım. Kendimden bir parça bulduğum için seviyorum” diyor. Ali Ronay da bu filmi çok sevdiğini söylüyor.

İştah kabartan filmler

6- Şef (Chef), 2014

Bir eleştirmenin olumsuz yorumları yüzünden işi bırakıp yemek karavanı alan bir şefin hikâyesi... Ali Ronay senaryoyu ve oyunculukları çok gerçekçi bulduğunu, keyifle izlediğini söylüyor. Danilo Zanna’ya göre bu sadece bir film değil, aynı zamanda bir tutku hikâyesi.

7- Julie&Julia 2009

Haberin Devamı

Julia Child’ın klasik yemek kitabındaki 524 tarifin tamamını 365 günde pişirerek hayatına renk katmak isteyen Julie Powell’ın hikâyesini konu alıyor. Fransız mutfağından pek çok yemeğin ayrıntısına ve zorlu yapım tekniklerine film sayesinde tanıklık etmek mümkün. Uğur Vardan, Özge Samancı ve Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun tavsiyesi...

8- Tampopo 1985

Vedat Milor “Olağanüstü bir film, birçok konuda derine iniyor” diyor. Güzin Yalın’a göre yemek temasını restoranların iç dinamikleri üzerinden işleyen filmler arasında özgün bir yere sahip. Uzakdoğu kültürünün yemek hazırlayıp sunma yaklaşımını da çok iyi anlatıyor. Yönetmeni Juso İtami... Levon Bağış’ın da favorilerinden.

Haberin Devamı

9- Babette’in Şöleni (Babette’s Feast), 1987

Gabriel Axel’in yönettiği film Danimarka yapımı. Güzin Yalın’a göre bir sofrayı paylaşmanın insana verebileceği hazzı çok iyi aktarıyor. Film yemenin bir gereklilik değil, yaşamdaki keyiflerin sembolü olduğunu anlatmayı başarıyor. Vedat Milor’un önerilerinden.

İştah kabartan filmler

10- Bir Tutam Baharat (A Touch of Spice-Politiki Kouzina), 2003

Thassos Boulmetis’in yönettiği film Yunan yapımı. Güzin Yalın “İnsanların aslında birbirine ne kadar benzer olduğunu tatlar üzerinden anlatıyor” diyor. Nostaljik mutfak ve sofra sahneleri olan film Özge Samancı’nın da önerisi.

Haberin Devamı

İştah kabartan filmler

AKLINIZDA OLSUN!

Vedat Milorun ilk 3’ü ‘Tampopo’, ‘La Grande Bouffe’ ve ‘Babette’s Feast’. Milor, “‘The Phantom of Liberty’ yemek temalı bir film değil ama içinde 20 dakika kadar sinema tarihinin en önemli yemek sahnelerinden biri var. Bunu da tavsiye ederim” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!