Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

Güncelleme Tarihi:

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2022 07:00

Kimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.

Haberin Devamı

1) 1923’ten bugüne
Baylan Pastanesi, İstanbul
Ebru Erke “Tarihi 1923’e uzanan, Cumhuriyet’le yaşıt bir pastane. Kadıköy’deki şubesi hâlâ aynı. Kup griyenin (65 lira) tadına mutlaka bakılmalı” diyor. Popcorn cup sunumu da seviliyor. Çiğdem Alagök “Montebianco, adisababa ve rokoko vazgeçilmezim” diye anlatıyor. Karaköy’de şubeleri var. (0216) 346 63 50

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

2) Gofretini tadın
Tarihi Savoy Pastanesi, İstanbul
Cihangir’de... Gamze Cizreli “Meşhur bitter çikolatalı gofretinin (12 lira) tadına mutlaka bakın” diyor. Nur Aktı “Pastaları, poğaçaları, sütlü tatlıları nefis” diye ekliyor. Merve Burcu Akbulut çilekli milföyünü (45 lira) ve sandviçlerini öneriyor. (0212) 249 18 18

Haberin Devamı

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

3) Parizyen stil
Patisserie de Pera, İstanbul
Şık pasta çeşitleri (80-115 lira arasında), makaronları (adedi 25 lira) ve Parizyen stiliyle farklılaşan mekân, ikonik Pera Palace Hotel’in girişinde. Tatlı ve tuzlu atıştırmalıklarla servis edilen geleneksel çay saati kişi başı 390 lira. Merve Burcu Akbulut “Hem dekorasyonun hem de sunduğu lezzetlerin yeri çok başka” diye anlatıyor. (0212) 377 40 00

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

4) Dondurmalı çeşitler
Reyhan Pastanesi, İzmir
1965’ten bu yana açıklar. Ebru Erke “İzmir’de uzun yıllar geçirdim. Reyhan’ın tüm tatlıları şahanedir” diyor. Ebru Erberdi rokoko (51 lira), elevit (51 lira), sükse gibi dondurmalı soğuk çeşitlerini mutlaka öneriyor. Nur Aktı’nın da favorilerinden... (0232) 700 19 65

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

5) Ekleri, muzlu rulosu...
Flamingo Pastanesi, Ankara
Çankaya’daki işletme için Gamze Cizreli “67 yıldır çocukluğumuzun unutulmaz lezzetlerini sunuyor. Ekleri, minik ayçörekleri ve muzlu rulo pastası efsane” diyor. Sipariş üzerine de pasta yapıyorlar. Ekler ve muzlu rulonun kilosu 170 lira. (0312) 417 57 44

Haberin Devamı

6) Bir AKM ritüeli
Gezi Pastanesi, İstanbul
Taksim Meydanı’nın en az AKM kadar bilinen adreslerinden... 1987’den bu yana şehirle özdeşleşen bir pastane. Ebru Erke el yapımı çikolatalarının (kilo fiyatı 800 lira) tadına mutlaka bakıp bir AKM öncesi ya da sonrası ritüeli olarak çay-kahve molası vermeyi öneriyor. (0212) 919 00 33

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

7) Profiterolü çok özel
Lebon Pastanesi, İstanbul
1886’dan bu yana pastane geleneklerini nesilden nesile sürdürüyorlar. Özgecan Tanyıldız “İstiklal Caddesi’nin vazgeçilmez adresi. Profiterolü çok özel” diyor. Yıllardır lezzeti değişmeyen vişne likörlü meşhur çikolataları da çok seviliyor. (0212) 244 28 90

Haberin Devamı

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

8) Sütlü tatlılar için
Mennan Pastanesi, İzmir
1936’da açılan pastane Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda. Merve Burcu Akbulut “Kazandibi efsanedir” diyor. Özge Köse, pastanenin şehirle özdeşleştiğini söylüyor. Sütlü tatlıları (30-33 lira) çok seviliyor. (0232) 483 22 80

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

9) Marşal pastayı deneyin
Ulus Pastanesi, Bursa
Kurucusu Hacı Rasim Öztat, ilk dükkânını 1928’de açıp kestane şekeri yaparak ünlenmiş. Şimdilerde dördüncü kuşak işin başında. Özge Köse “Kestane şekeri, marşal pastası (28 lira), kayısı tatlısı ve şekerlemeleri meşhur” diyor. (0224) 221 14 37

Haberin Devamı

Damaklarda ‘tatlı’ bir nostalji

10) En eski adreslerden
Venedik Pastaneleri, Eskişehir
Özge Köse “1964’ten bu yana açık, Eskişehir’in en eskilerinden”diyor. Kuru ve yaş pastalarıyla dondurması (yarım kilosu 80 lira) seviliyor. Siparişle pasta da yapılıyor. 4-5 kişilik
yaş pastalar 170 lira. (0538) 542 84 44

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!