Çıtır çıtır kızarınca...

Güncelleme Tarihi:

Çıtır çıtır kızarınca...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

2 Aralık Dünya Mücver Günü kutlu olsun! Bu günün anlam ve önemi; daha çok kişiyi mücver denemeye ve farklı çeşitlerini pişirmeye teşvik etmek. Haydi o zaman, biz de biraz un ve yumurtayla tadı zenginleşen sebzelerden ve hatta meyvelerden pişirelim, doyasıya tadalım.

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumu (TDK) bile ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif ediyor mücveri. Halbuki dünya mutfağının bu güzel lezzeti bir teknik. Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılıyor. Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısına öcce deniyor. Daha önce bu konuda yazıp ahtapotlu mücver tarifi vermiştim. Madem Dünya Mücver Günü, biz de dünyadan tariflerle bu tadı klasiklerden biraz daha farklı yapalım. Örneğin uzun kış akşamlarında yemekten sonra bile içeceklerle atıştırmalık olarak servis edebileceğiniz mısır mücveri. Daha önce denemediyseniz lütfen yapın, ara sıcak olarak da servis edilebilir ama önceden yapıp ısıtmak kolay değil, o nedenle hemen pişirip
o anda atıştırmak en iyisi. 150 gram un, 2 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı toz kırmızı biberi ve tuzu bir kapta harmanlayın. 160 ml süt ve 1 yumurtayı iyice çırpın. Ardından kuru malzemeyle sütlü karışımı bir araya getirip kek hamuru gibi pürüzsüz bir kıvam elde edin. 300 gram konserve mısırı iyice süzüp içine katın. Ayrıca eğer varsa incecik doğranmış yeşil soğan yaprağıyla birkaç dal maydanoz ekleyin. Derin ve kızgın yağda kaşık kaşık kızartın. Ben bunları kızartırken dondurma kaşığı kullanmayı ve amorf toplar şeklinde pişirmeyi seviyorum. Siz istediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Daha az yağla klasik mücver şeklinde, yani yassı bile olur. Sonuç muhteşem... Sürprizi sona sakladım; soğan ve maydanoz kullanmadan hazırlayın ve üzerine biraz bal gezdirin. Pazar brunch’larında kapışılır.

 

Haberin Devamı

BİR DE TATLI TATLI DENEYİN

Türk mutfağında mücveri tatlı yemek pek de alışık olmadığımız bir yöntem ama ben elmalı bir mücver tarifi versem... Çok kolay, çocuklar için lezzetli ve doyurucu bir sabah kahvaltısı. 1,5 su bardağı un, 1 yemek kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı kabartma tozu, 1/2 çay kaşığı tuzu karıştırın. 2/3 su bardağı sütle 2 yumurtayı çırpın. Ardından sıvılarla unlu karışımı bir kek hamuru gibi çırparak pürüzsüz hale getirin. 3 büyük elmayı soyup minik küpler halinde doğrayın. Karıştırın, kaşık kaşık, derin yağda altın rengi olana kadar kızartın. Kenarda 1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeriyle 1 yemek kaşığı toz tarçını karıştırın. Tarçın tadını daha baskın isterseniz arttırabilirsiniz. Kızarmış elmalı mücverleri sıcakken tarçınlı şekere bulayıp öyle servis edin. Bu tarz tariflerde göz kararı tutturmak kolaydır. O nedenle sabah erkenden kalkıp malzemeyi azaltıp 1’er yumurta ve elmadan hızlıca pişirebilirsiniz. Bu pişirme yönteminin tekniği belli; birkaç püf noktasını bilirseniz her türlü sebzeden ve dahi meyveden, sakatattan, deniz mahsulünden yapabilirsiniz. Sebzelerin bazıları sulanıp harcın kıvamını bozabilir, o nedenle özellikle kabaklı mücver yaparken rendelenmiş sebzeleri sıkıp suyunu çıkarmayı unutmayın.

Haberin Devamı

PATATES MÜCVER (4 kişilik)

Çıtır çıtır kızarınca...

NE LAZIM?

4 orta boy patates

1 orta boy soğan

1 yumurta

1’er çay kaşığı tuz ve karabiber

Kızartmak için bitkisel yağ

NASIL YAPARIM?

Patatesleri ve soğanı temiz bir kurulama bezine rendeleyin. Havluyu çevirip suyunu sıkın. Yumurtayı, birkaç tutam tuzu ve taze çekilmiş karabiberi çırpın. Suyunu sıktığınız sebzeleri ekleyip karıştırın.

Ağır tabanlı kızartma tavasında yağı ısıtın. Kaşık dolusu patates karışımı ekleyin. Kaşıkla düzleştirip yassı köfteler elde edin. İki tarafını da kızarana kadar yaklaşık 3’er dakika pişirin.

Kahvaltıda ya da akşam yemeğinde garnitür olarak sıcak servis yapın.

 

Haberin Devamı

KARNABAHAR MÜCVER (4 KİŞİLİK)

Çıtır çıtır kızarınca...

NE LAZIM?

6 su bardağı karnabahar (çiçeklerine ayrılıp rondoda pirinç büyüklüğünde çekilmiş)

1/2 bardak un

3 yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

1’er çay kaşığı sarımsak tozu, kekik, tatlı toz kırmızı biber

Kızartmak için ayçiçeğiyağı

NASIL YAPARIM?

Büyük bir kâsede un, yumurta, kabartma tozu ve baharat çeşitlerini çırpın, karnabaharı da ekleyip homojen olana kadar karıştırın.

Tavanın tabanını kaplayacak kadar zeytinyağını orta ateşte ısıtın.

Karnabaharlı karışımı yemek kaşığıyla tavaya alı. Altın kahverengi olana kadar her iki tarafını yaklaşık 3’er dakika kızartın.

 

Haberin Devamı

PATLICAN MÜCVER (4 KİŞİLİK)

Çıtır çıtır kızarınca...

NE LAZIM?

3-4 patlıcan (alacalı soyulup küp doğranmış)

4-5 dal taze soğan (ince doğranmış)

1/2 demet nane (ince kıyılmış)

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

2/3 bardak un

2 yumurta

1 su bardağı soda

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

Sıvıyağ (kızartmak için)

NASIL YAPARIM?

Patlıcanları tuzlu suda bekletin.

Suyunu sıktığınız patlıcanları kızgın yağda 10 dakika pişirin.

Yumurta, un ve sodayı çırpın. Yeşillikleri, patlıcanları ve baharat çeşitlerini  ekleyip karıştırın.

Harçtan kaşıkla parçalar alıp kızgın yağda önlü arkalı pişirin.

Haberin Devamı

Yoğurtla servis edin.

 

BAKMADAN GEÇME!