Buzzz gibi tatlılar!

Güncelleme Tarihi:

Buzzz gibi tatlılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 07:00

Uzun yaz akşamlarında bizim evde en çok serinlik veren sütlü tatlılar istenir. Yaratıcılığa açık, basit ve çok lezzetli bu tarifleri not edin. Klasiklerden 9 Kaşık tatlısıyla başlayın, supangleden çocukların da çok sevdiği muzlu manolyaya hepsini deneyin.

Haberin Devamı

Yaz gelmiyor diye diye sonunda getirdik. Günbatımı geciktikçe yemek saatleri değişiyor; geç saatte yenen ağır yemek ve tatlıların yerini yazlık tariflerle kurulan sofralar alıyor. Bu sofraların baş tacı da sütlü tatlılar... Hazırlığınız yok, haliniz de yok ama canınız tatlı çekti diyelim. Bir kavanozda kullanılmayı bekleyen irmiğiniz, ayrıca şekeriniz, dolapta da sütünüz varsa buyurun tarif... Yıllar önce öğrendiğim sütlü tatlıların en kolayı, meşhur 9 Kaşık tatlısını yapalım. Tencereye 1 litre süt, 9 tepeleme yemek kaşığı irmik ve 9 yemek kaşığı toz şeker koyun. Tel çırpıcıyla şekeri eritin. Sonra tencereyi ocağa alıp kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirmeye başlayın. Muhallebi gibi kıvam alıp göz göz kaynadığında ocağın altını kapatın.

Haberin Devamı

Bundan sonrası hayal gücünüze kalmış... 2 yemek kaşığı tereyağı, biraz vanilya özütü (veya vanilin) ekleyip iyice çırpabilir ve hafifçe ıslatılmış dikdörtgen bir cam tepsiye dökebilirsiniz. Buzdolabında soğutup üzerine tarçın veya toz Hindistan cevizi serpiştirdiniz mi tamamdır! “Biraz daha oyuncaklı bir şeylere dönüştüreceğim” diyorsanız kalıba tatlınızın yarısını alın, bir paket ufalanmış lotus bisküviyi (veya sevdiğiniz herhangi bir bisküvi) yayın, tatlının kalanını da üzerine dökün. Veya kabuklarını soyup dilimlediğiniz şeftalileri ağız tadınıza göre 1-2 yemek kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı nişastayla tavada pişirin. İster taneli bırakın, ister rondo’dan çekip püre yapın... Tatlınızın üzerine ince bir katman olacak şekline dökün. Buzdolabında soğutup yiyin. Hatta tavsiyem dolapta 1 gece bekletmeniz... Tadına doyum olmuyor.

Biraz daha yenilikçi, ‘moda’ bir tatlı istiyorsanız manolya yapabilirsiniz. New Yorklu Magnolia Bakery’nin ünlü tatlısı, ülkemize geldiğinden beri nedense İngilizce adını kullanmayı tercih ediyorlar. Ben de ısrarla Türkçesini kullanıp manolya deyince mutlaka birileri hatamı düzeltiyor. Hangi dilde söylerseniz söyleyin çok lezzetli. Bir pastacı kreması yapıp kremayla birlikte çırpıyorsunuz; kup hazırlarken de bebe bisküvisi ve istediğiniz meyveyi kullanacaksınız. Yine yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Ama en önemlisi buzdolabında
1 gün iyice soğuması... Ben klasik muzlusunun tarifini verdim.

Haberin Devamı

Tariflere geçmeden bir önerim daha var: Sütlü tatlılar yaparken ana malzeme çok önemli. Süt ne kadar yağlıysa tatlınız o kadar lezzetli olur. Bugünlerde daha sık duyduğunuz Jersey tipi ineklerden elde edilen A2 süt, tatlının lezzetini kesinlikle etkiliyor. Bir not daha: Sütlü ve soğuk tatlılar konusu bir sayfaya sığamayacak kadar geniş. O yüzden haftaya bu tür tariflerin devamını yazacağım.

Supangle (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 lt süt

* 3 yemek kaşığı dolusu un

* 2 yumurtanın sarısı

* 1/2 su bardağı toz şeker

* 3 yemek kaşığı kakao

* 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

* 150 gr bitter çikolata

* 1 su bardağı soğuk su

* 2 dilim kakaolu kek (evde yoksa hazır kullanabilirsiniz)

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* 1 su bardağı soğuk suyu dondurucuya koyun.

* Tencereye sütün 1 bardak kadarını koyun, yumurta sarılarını bu sütle çırparak homojen hale getirin.

* Kalan sütü, un, şeker ve kakaoyu katıp yine çırparak pürüzsüz hale getirin. Kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.

* Karışım kaynayınca 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Tereyağı ve çikolataları ekleyip eriyene kadar karıştırın. Kabuk tutmasın diye ara ara karıştırarak soğutun.

* Karışım soğuyunca buzluktaki suyu çıkarıp içine dökün ve mikserle ipeksi bir krema olana kadar çırpın.

* Servis kuplarının dibine yarımşar dilim kek yerleştirin (brownie de olur), üzerine supangleyi döküp buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Çilekle süsleyip servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Muzlu manolya (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Buzzz gibi tatlılar


Muhallebisi için

* 1 lt süt

* 1 su bardağı toz şeker

* 1 tepeleme yemek kaşığı un

* 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta

* 1 yumurtanın sarısı

* 2 yemek kaşığı tereyağı

* 1 muz (ezilmiş)

* 1 paket vanilin

Kreması için

* 1 küçük paket çiğ krema

* 2 yemek kaşığı toz şeker

Katmanları için

* 1 paket bebek bisküvisi

* 2 büyük muz

NASIL YAPARIM?

* Çiğ krema ve toz şekeri katılaşana kadar çırpın ve buzdolabına kaldırın.

* Tereyağı ve vanilin hariç tüm muhallebi malzemelerini bir tencereye alıp karıştırın ve kısık ateşte muhallebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kapatıp tereyağını ve vanilini ekleyin. Pudingi soğuyana kadar ara sıra karıştırın, kabuk tutmasın.

Haberin Devamı

* Soğuyan muhallebiyi mikserle çırpın, pürüzsüz hale gelince dolaptaki kremayı üç kerede ve spatulayla karıştırarak yedirin.

* Bisküvileri rondo’da iri kum tanesi büyüklüğüne gelecek şekilde dizin.

* Muzları ince ince dilimleyin.

* Servis kâselerine sırayla bir kat bisküvi, bir kat muhallebi koyun. Kâselere dikey şekilde muz dilimlerini de yerleştirin. Kâseler dolana kadar bu işlemi sürdürün. En üste bisküvi kırıntısı serpin ve yine muzla süsleyin. İsterseniz gofret çubuklarıyla da renklendirebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!