Brokoli mi karnabahar mı?

Güncelleme Tarihi:

Brokoli mi karnabahar mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 07:00

Okurlarımız genelde burun bükülen brokoli ve karnabaharı kıyasladı. Yazarımız Sahrap Soysal püf noktalarıyla onları lezzetli pişirmenin sırlarını paylaştı.

Haberin Devamı

Çoğu kişinin adını duyunca yüzünü buruşturduğu brokoli ve karnabahar aslında doğru pişirip eşleştirildiğinde çok lezzetli olan iki kış besini... Sağlıklı yaşam önerilerinin ve diyet listelerinin de vazgeçilmezleri... Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Brokoliyi mi karnabaharı mı tercih edersiniz” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 51’i brokoliyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Brokoliyi ne sıklıkla tüketirsiniz? Zeytinyağlısını mı pişirirsiniz yoksa haşlayıp üzerine yağ-limon sos mu gezdirirsiniz? Canlı yeşil rengini bozmadan nasıl haşlayacağınızı biliyor musunuz? Çorbasını da yapar mısınız? Karnabaharın kıymalı yemeğini sık pişirir misiniz? Harca bulayıp kızartmayı, pizza tabanı olarak kullanmayı ya da son dönemlerin en popüler tarifi karnabahar bifteği yapmayı denediniz mi?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

Haberin Devamı

@srnzclk: “İkisini de sık sık yaparım. Brokoliyi buharda hafif diri kalacak şekilde pişirip zeytinyağı, limon ve sarımsakla soslarım. Çorbasını da yaparım. Karnabaharı genelde fırında beşamel sos ve kaşarla birlikte graten olarak pişiriyorum.”

@nursennuto: “İkisini birlikte buharda pişirip üzerine sos dökerim veya kıymalı-yoğurtlu yaparım. Haftada iki defa hazırlarım ve ailecek de severek yeriz.”

@ceren_010765: “Çiğ hallerini ince ince kıyıp salataların içine ilave ederek yiyoruz.”

@isinirakk: “En çok tükettiğimiz kış sebzelerinden. İkisini de buharda biraz diri kalacak şekilde pişiriyorum. Zeytinyağı, limon, sarımsak, az miktarda elma sirkesi, tuz, karabiberle hazırladığım sosu sebzeler sıcakken üzerine ilave ediyorum. Karnabaharı hafif sarımsaklı yoğurtla, üzerine kırmızı biberli zeytinyağı ekleyerek de tükettiğimiz oluyor. Kıymalı yemeğini kuru domates ve biber salçası kullanarak yapıyorum, mutlaka fırında pişiriyorum.”

@hatininmutfagi: “Brokoli hayatımıza yıllar sonra girse de sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi oldu. Hem salatası hem haşlaması yemeklerin yancısı olarak tabaklara renk verirken lezzet de katıyor. Kızartmasıyla baş tacı olsa da son yıllarda karnabahardan kısır da yapıyoruz.”

Haberin Devamı

PÜF NOKTALARI

Yazarımız Sahrap Soysal’dan...

BROKOLİ

- Yeşil ve diri kalması için kaynar suda kısa süreli haşladıktan sonra pişirme işlemini kesmek için buzlu soğuk suya atabilirsiniz. Çok uzun tutmayacak şekilde buharda pişirmek de rengini ve lezzetini koruması için başvurulan bir diğer yöntem.

- Mantar gibi farklı malzemelerle birleştirerek kiş hazırlayabilir, soğan ve sarımsakla birlikte fırında pişirebilir, yemyeşil rengiyle göz alan çorbasını kaynatabilirsiniz. Izgara et veya tavuk yanında bulgur pilavıyla dengeli bir menü de oluşturabilirsiniz.

KARNABAHAR

- Çok faydalı bir sebze olmasına rağmen pişirirken çıkardığı koku nedeniyle az tercih edilir. Baharat çeşitlerini zeytinyağıyla karıştırıp çiçek gibi parçalara ayırdığınız karnabaharı bu sosa bulayın ve fırına atın.

- Haşlarken suyuna yarım limon atmak veya 3-4 defne yaprağı koymak kokunun azalmasını sağlar.

Haberin Devamı

- Çok popüler olan fırında rosto ederek pişirme yöntemini tercih edecekseniz yoğurtla veya yoğurtlu bir sosla tüketmenizi öneririm.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!