Balkabağı baharatından çıktık yola...

Güncelleme Tarihi:

Balkabağı baharatından çıktık yola...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2022 07:00

Evinizde biraz tarçın, zencefil, muskat, yenibahar ve karanfil varsa zincir kahvecilerde içtiklerinizi aratmayacak bir latte hazırlayabilirsiniz. Bu baharat karışımını bol miktarda yapıp kurabiye ve keklerde de kullanıyorum.

Haberin Devamı

Ağaçların kızıla dönen yaprakları, Hollywood’dan çıkan ve anaokullarımıza kadar giren Halloween yani Cadılar Bayramı süsleri derken sonbaharı iyice hissetmeye başladık. Yağmur yağarken pencere önüne kurulup dizde battaniyeyle, ‘pumpkin spice latte’ içme zamanı... Dönemin bu ünlü içeceğini kahve zincirlerinden almak yerine evde kendimiz yapabiliriz üstelik. İhtiyacımız olan, balkabağı baharatı diye çevirebileceğimiz karışımı yapmak. Ben bu baharat karşımını bolca hazırlayıp kış boyunca kek ve kurabiyelerde de kullanıyorum.

Gerekenler 4 yemek kaşığı toz tarçın, 2 yemek kaşığı toz zencefil, 4 tatlı kaşığı toz muskat, 2 tatlı kaşığı yenibahar ve 2 tatlı kaşığı toz karanfil... Elbette siz damak tadınıza göre istediğiniz baharat çeşidini azaltıp istediğinizi arttırabilirsiniz. Bu muhteşem kokulu tozları harmanladıktan sonra cam kavanoza aktarın, ağzını da sıkıca kapatın.

Haberin Devamı

Baharatı hazırladık. Sıra geldi içeceğimizin balkabağı püresini yapmaya... Meşhur kahve zinciri ilk kez 2003’te sunmuş ‘pumpkin spice latte’yi... Ancak içine balkabağı püresi koymaya 2015’te başlamış.

Malum, bizim balkabaklarımız oldukça iri. Sadece kahveye katmak için almak hiç ekonomik olmaz. Tatlısını veya kekini yapabilir, çorbasını pişirebilirsiniz. Fırında kabuklarıyla birlikte pişince hafif bir köz tadı oluyor ve çorbaya çok yakıştırıyorum mesela.

Biz dönelim latte’mize... İster kabuklarını soyup suda haşlayın, ister fırında pişirin latte için 100 gram pişmiş balkabağına ihtiyacımız var. Pişen balkabaklarını blender’dan geçirip pürüzsüz bir kıvam elde edin. Blender’a 1 bardak içme suyu, 100 gram esmer şeker (damak tadınıza göre azaltıp arttırabilirsiniz) ve 1 yemek kaşığı dolusu balkabağı baharatı karışımından ekleyip yeniden çekin. Bu bizim balkabağı ve baharatlı püremiz... Buzdolabında, ağzı kapalı şekilde 10 gün kadar durabilir. Bu arada püreyi hazırlarken esmer şekeriniz yoksa 1.5 su bardağı şekere 1 yemek kaşığı pekmez koyup iyice karıştırın, işte ihtiyacınız olan kahverengi şeker!

Herkesin evinde süt köpürtücü yok. Bunun için pilli çırpıcılardan edinebilirsiniz, o da olamıyorsa french press’i yarısına kadar sıcak sütle doldurun, pres kısmını yukarı aşağı hızlıca çekerek sütü çalkalayın. Sütünüz kısa süre içinde köpürecektir. Böyle sütlü, baharatlı yani bol karışımlı kahveler yaparken espresso kullanmanızı öneririm. Hafif bir kahve kullanırsanız kahve tadını alamazsınız. Bardağa önce kahvenizi koyun. Ardından balkabağı püresini ve en son da süt köpüğünü ekleyin. Krem şanti ve tarçınla süsleyebilirsiniz. Bu içeceğin yanına yakışacak bir kek ve bir kurabiye tarifim de var.

Haberin Devamı

Balkabağı baharatından çıktık yola...

BALKABAĞI BAHARATLI HAVUÇLU KEK

(8 kişilik)

NE LAZIM?

* 150 gr havuç (rendenin ince tarafıyla rendelenmiş)

* 2 yumurta

* 175 gr un

* 150 gr esmer şeker

* 50 gr pekmez

* 150 ml ayçiçeğiyağı

* 100 gr ceviz (ufalanmış)

* 1 yemek kaşığı balkabağı baharatı

* 1 paket kabartma tozu

NASIL YAPARIM?

* Un, balkabağı baharatı, kabartma tozu ve şekeri bir kapta karıştırın.

* Başka bir kapta yağ, yumurta ve pekmezi iyice çırpın. Sıvı malzemeyi unlu karışımın olduğu kaba döküp iyice harmanlayın.

* Ceviz ve havuçları ekleyip çok az karıştırdıktan sonra kalıba dökün.

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat, kontrollü şekilde pişirin.

Haberin Devamı

Balkabağı baharatından çıktık yola...

BALKABAKLI KURABİYE

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 100 gr balkabağı püresi

* 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

* 50 gr esmer şeker * 200 gr un

* 100 gr toz şeker

* 1 tatlı kaşığı vanilya özütü 

* 1 paket kabartma tozu

* 1 yemek kaşığı balkabağı baharatı

Kurabiyeleri bulamak için;

* 2 yemek kaşığı toz şeker

* 1 tatlı kaşığı tarçın

NASIL YAPARIM?

* Tereyağı, toz şeker ve esmer şekeri bir kaba alın, krema gibi olana kadar çırpın. 

* Balkabağı püresini katıp karıştırın.

* Un, kabartma tozu, vanilya özütü ve balkabağı baharatını da ekleyip spatula yardımıyla karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp buzdolabında 1-1.5 saat bekletin.

Haberin Devamı

* Kurabiyeleri bulamak için bir kâsede şeker ve tarçını karıştırın.

* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın, tarçınlı şeker karışımına bulayın.

* 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika kontrollü şekilde pişirin.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!