Baharın mayhoÅŸ tadı çaÄŸla!

Güncelleme Tarihi:

Baharın mayhoş tadı çağla
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 09, 2022 07:00

Dallar çiçek açmaya başladı, kadife dokusuyla zarif çağla da tezgâhlarda yerini aldı. Hafif mayhoş tadıyla zeytinyağlı yemeklere çok yakışıyor; turşusu, cacığı, zeytinyağlısı ve etli yemekleri de yapılıyor. Çağla için ‘kayısı ve bademin olmamış hali’ demek mümkün. Onu çok sevip de henüz yemeklerde nasıl kullanacağından emin olamayanlar için leziz tarifler derledik.

Haberin Devamı

SADE BEŞ DENİZLER’İN ŞEFİ DENİZ ŞAHİN’DEN

YOĞURTLU ÇAĞLA SALATASI (ÇAĞLALI CACIK)

(2-4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

◊ 500 gr çağla (çekirdekleri ayıklanmış ve ince ince doğranmış)

◊ 500 gr süzme yoğurt 

◊ 1/2 demet dereotu (ince doğranmış)

◊ 1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş) 

◊ 1 diş sarımsak (ezilmiş)

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

â—Š Tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Birkaç çağla, biraz ceviz ve dereotunu süslemek için kenara ayırın. Yoğurdu iyice çırpın ve sonra diğer malzemelerle karıştırın. 

◊ Yoğurtlu salatayı bir servis tabağına alın. Kenara ayırdığınız malzemelerle süsleyerek servis yapın.

PÃœF NOKTASI

Çağlaları doğrar doğramaz kararmaması için hemen yoğurda karıştırın.

ÇAĞLA AŞI

Baharın mayhoş tadı çağla

(2 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 500 gr çağla (ayıklanmış ve ortadan ikiye kesilmiş)

◊ 250 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)

◊ 1 küçük soğan (doğranmış)

◊ 2 domates (kabukları soyulmuş ve doğranmış)

◊ 2 diş sarımsak (doğranmış)

 ◊ 1/2 bağ dereotu (ince doğranmış, isteğe bağlı)

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 1 yemek kaşığı limon suyu

◊ 1 çay bardağı sıcak su 

◊ 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)

â—Š Tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Kuzu etini zeytinyağında soteleyin.

◊ Üzerine soğanı ekleyin. Birlikte 5 dakika daha soteleyip sarımsak ve domatesi ekleyin.

◊ 5 dakika sonra limon suyu, tuz, çağla ve sıcak suyu ilave edin.

◊ Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 15-20 dakika pişirmeye devam edin. Dilerseniz pul biber ve dereotuyla süsleyip sıcak servis yapın.

TUTTİ’NİN KURUCUSU ŞEF MÜGE ERGÜL’DEN

ZEYTİNYAĞLI, ÇAĞLALI ENGİNAR

Baharın mayhoş tadı çağla

(6 kiÅŸilik)

NE LAZIM?                                                   Â

◊ 500 gr çağla

â—Š 6 enginar

â—Š 1 soÄŸan

◊ 150 ml zeytinyağı

â—Š 2 limonun suyu

◊ 2 portakalın suyu

◊ 1 yemek kaşığı şeker

◊ 2 su bardağı su

â—Š Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Soyulmuş enginarları bir tencereye dizin.

Haberin Devamı

◊ Çağlaların iç çekirdek kısımlarını çıkarın, soğanları ufak küpler halinde kesin. Çağla ve soğanları enginarların üzerine koyun.

◊ Bir kapta su, limon suyu, portakal suyu, şeker, tuz, karabiber ve zeytinyağını çırpma teliyle iyice karıştırıp enginarların olduğu tencereye dökün. Üzerine bir yağlı kâğıt kapatın ve yaklaşık 35 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. 

◊ Üzerine kıyılmış dereotu, nane veya kişniş koyabilirsiniz. Soğuk servis edin.

YEMEK KÜLTÜRÜ YAZARI NAZLI PİŞKİN’DEN

ÇAĞLA TURŞUSU

(4-6 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

◊ 500 gr çağla 

◊ 1 lt içme suyu

â—Š 10 sap dereotu

â—Š 10 sap taze nane

â—Š 1/2 limon (yarım santim kalınlığında dilimlenmiÅŸ) Â

◊ 3 diş sarımsak (kabukları soyulmuş)

Haberin Devamı

◊ 1 defne yaprağı

◊ 1 tatlı kaşığı pembe tane biber

◊ 1/2 çay kaşığı sarı hardal tohumu

◊ 1 çay kaşığı tane karabiber

◊ 2 yemek kaşığı ince kayatuzu

◊ 2-3 tahta çöp şiş

â—Š 1 litrelik cam kavanoz

 NASIL YAPARIM?

◊ 1 bardak içme suyunu kaynatın, içine kayatuzunu ilave edip eritin ve ılınmaya bırakın. Kalan suyu da ekleyip salamurayı hazırlayın.

â—Š Kavanozun dibine dereotu, hardal tohumu ve tane biberleri yerleÅŸtirin.

◊ Üzerine çağla ve sarımsakları sıkıca dizin. Kavanozun yan yüzeyine defne yaprağını ve limon dilimlerini yerleştirin. Kavanozun ağzından üç parmak boşluk kalacak şekilde taze nane dallarını da koyun. En üste de çöp şişleri kafes şeklinde yerleştirin. Böylece çağlalar yüzeye çıkmayacaktır.

Haberin Devamı

◊ Salamura suyunu kavanozun ağzından üç parmak boşluk kalacak kadar dökün. Kalan salamurayı saklayın.

◊ Kavanozun ağzını kapatıp bir kâseye oturttuktan sonra oda sıcaklığında ve ışık almayan bir yere yerleştirin. Her gün kontrol edin. Eğer taşmışsa ayırdığınız salamura suyundan ilave edin.

◊ Ortam sıcaklığına bağlı olarak 5-8 gün içinde turşunuz hazır. Turşuyu buzdolabında saklayabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!