İlişkilere yeni güncelleme geldi: Mikroaldatma

Güncelleme Tarihi:

İlişkilere yeni güncelleme geldi: Mikroaldatma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2023 07:00

Hayatınızda biri varken bir başkasına kalpli göz ya da alev emojisi gönderdiniz mi? Ya da birinin Instagram profilini sık sık ziyaret etmeye başladınız mı? Kimileri bu davranışları ‘küçük çaplı bir aldatma’ yani ‘mikroaldatma’ olarak görüyor. Farkında olmadan yapılan, genellikle zararsız görülen mikroaldatma uzmanlara göre kimi zaman ciddi sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Gün geçmiyor ki sosyal medya sayesinde günlük hayatımıza yeni bir kelime girmesin. Yeni dönem flörtlerin ‘ana üssü’ haline gelen sosyal medyanın kelime dağarcığımıza kattığı son tanım da tahmin edebileceğiniz gibi ilişkilerle ilgili: Mikroaldatma. İlişki koçu Melanie Schilling, ABD merkezli haber sitesi HuffingPost’ta mikroaldatmayı bir kişinin duygusal veya fiziksel olarak ilişkisi dışındaki birine odaklandığını gösteren küçük eylemler olarak tanımlıyor. Birinin gönderilerine flörtöz emojiler yollamak, onunla ilgili hayaller kurmak, sosyal medya hesabını sık sık kontrol etmek, gizlice profilini takip etmek (stalk’lamak), Instagram hikâyelerini sık sık beğenmek ve yorumlamak, eski sevgilisinin profiline girmek, ilişkinizi sorduğunda yanıtlamaktan kaçmak ve o kişi görecek diye paylaşım yapmak gibi davranışlar aslında o kişiye ilginizin olduğunu gösteriyor. Uzman klinik psikolog Buğra Mısri yaşanan bu durumu “Duyguları ya da güveni incitmeden yapılan ancak etik olmayan davranışların tümünü kapsayan bir durum” olarak yorumluyor.

Haberin Devamı

KADINLAR NE DİYOR?

‘Zarar verir’

Mine S., 22, öğrenci

Sadakat ilişkinin temeliyken bunu zedeleyecek hareketlerde bulunarak ilişkisine zarar verir.

‘Farklı yerde olmaktır’

Dila B., 23, öğrenci

Başkaları için hareket etmek aldatmadır. Karşındakine “Hâlâ seninleyim” imajı verirken düşünsel olarak farklı yerde olmaktır.

‘İnsanın doğasında var’

Selin S., 22, öğrenci

Tam olarak aldatma sayılmaz. İnsanın doğasında olan bir şey.

‘Dozuna göre değişir’

Zehra T., 21, öğrenci

Ayrılma sebebi olup olmadığı dozuna göre, sıklığına göre değişir diye düşünüyorum.  Ama eski sevgili konunun içindeyse her türlü ayrılık sebebidir.

‘Artık sadece flört’

Hande G., 28, çalışmıyor

Aldatma sayılır, zaten artık ilişki yaşamıyorum, sadece flört ve vakit geçirme.

‘Tek taraflı bitirmiş’

Fulben E., 22, öğrenci

Partner mevcutken başka insanlarla ilgili bu tarz düşüncelere sahip olmayı, ilişkinin tek taraflı olarak bitirilmesi ancak bunun karşı tarafa henüz iletilmemiş olması olarak görmekteyim.

Haberin Devamı

‘Fanteziye engel değil’

Ebru K., 35, öğretim görevlisi

Eş olarak seçtiğin insan hayatının arkadaşı ama bu başkalarını beğenmene veya fantezi kurmaya engel değil, hiç yapmadım diyen de yalan söylüyordur.

‘Paranoyaklaşmaya gerek yok’

Gül N., 38, avukat

Abartılırsa sorun olacağını düşünüyorum. Sosyal medyanın beğeni, emoji özellikleri insanı paranoyaklaştırıyor, gerek yok.

‘Makroya zemin...’

Şebnem Ö., 45, editör

Başka bir kişiye ilgi duymaya başlamışsan geçmiş olsun. Sosyal medya bunun ilk adımı olabilir. Sonraki adımlara ve makroaldatmaya zemin hazırlanır.

İlişkilere yeni güncelleme geldi: Mikroaldatma

ERKEKLER NE DİYOR?

‘Partnerine aynı önemi gösteremez’

Haberin Devamı

Bora S., 23, öğrenci

Başkasını bu denli önemseyen birinin partnerine aynı önemi göstermesi mümkün değil, aldatma ve ayrılık sebebi.

‘Sıklığı önemli’

Cem N., 22, fotoğrafçı

Duygusal aldatmaya giriyor, sıklığına göre ayrılık sebebine dönüşebilir.

‘İlişki bitirilmeli’

Emirhan B., 21, öğrenci

Bu durumda en sağlıklı olan şey ilişkinin bitirilmesi olabilir, çünkü devam etmesi halinde ikili tartışmalara ve parazit bir ilişkiye evrilebilir.

‘Benimleyken o gözle bakmamalı’

Aksel B., 22, öğrenci

Bence aldatma sayılır, sonuçta benimle sevgiliyken başka birine o gözle bakmaması gerekir ve ayrılık sebebi.

‘Hainlik’

Hakan Ö., 24, e-ticaret uzmanı

Kesinlikle aldatmadır, bunu yapanın ilişkisine sadakati yoktur, hainlik!

Haberin Devamı

‘Sadece ünlü beğenirim’

Berkan A., 24, mimar

Üç tane ünlü beğenir ve takip ederim. Onun dışında bir yanlışım yoktur, olursa da aldatmadır.

‘İradeli olmak tercih meselesi’

Emirhan C., 22, öğrenci

Bir insan başka birini anlık olarak beğenebilir ama iradeli olabilmek tercih meselesi. Kişi hislerin anlık olduğu gerçeğini fark edebilmeli.

‘Kesinlikle ayrılık sebebi’

Anıl K., 36, sunucu-oyuncu

Aldatma eyleminin önünü açan ve o eylemi yerine getirmeye sebep olan bir durum. Kesinlikle aldatma sayılır ve benim için ayrılık sebebi.

‘Normalleştirilmesi taraftarı değilim’

Buğra Mısri, uzman klinik psikolog

* Bu tür davranışlar psikolojik manipülasyonun bir şekli olarak kabul edilebilir ve ilişkide önemli sorunlara sebebiyet verebilir; örneğin kıyaslama gibi.

Haberin Devamı

* Bu davranışların ciddi sonuçları daha çok uzun vadede görülür. Bir tarafın, diğer tarafı küçük düşüren ya da göz ardı eden davranışlarda bulunması gibi hem özgüven zedeleyici hem de kendine olan inancını zedeleyici birtakım sonuçlar doğurabilir.

* İki taraftan birinin kendisini ilişki içinde değerli hissetmemesine ve iletişim sorununa yol açar.

* İlişki içinde herhangi bir şeyin açıkça konuşulmaması güvensizlik hissi yaratabilir.

* Mikroaldatmanın bir ilişki içinde mümkün olduğunca minimum seviyede olmasının yararlı olacağını düşünüyorum.

* İlişki içinde açık ve dürüst bir iletişim kurulması, karşılıklı saygı, güven ve sevgi hissi önemli faktörler. Mikroaldatmanın normalleştirilmesi taraftarı değilim.

Bu tür aldatma söz konusuysa çiftler ne yapmalı?

* Açık ve dürüst iletişim kurmak: Çiftler ilişkideki sorunları açık ve dürüst bir şekilde konuşmalı, birbirlerinin duygularını anlamalı ve birbirlerine destek olmalılar. Savunma mekanizmalarını tetiklemeyecek şekilde bir tutum sergilemeliler.

* Güç dengesizliğini azaltmak: Karar alırken birlikte hareket etmeli, birbirlerine saygılı davranmalılar.

* Birlikte kaliteli zaman geçirmek: İlişkideki bağın kuvvetlenmesi ve çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması için kaliteli zaman geçirmek önemli.

* Güven: Verilen sözlere sadık kalmak, arkadan iş çevirmemek gibi davranışlara dikkat edilmeli.

* İlişki terapisti: Çiftlerin iletişim becerilerini geliştirmede, sorunlarını çözmede, birbirleriyle yakın ilişki kurmada profesyonel yardım almaları önemli. Bunlara grup terapileri de eklenebilir, çünkü grup terapisi insanların benzer sorunları yaşayan diğer çiftlerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşmaları demek. (Uzman klinik psikolog Buğra Mısri)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!