Hafızanızın gücünü nasıl arttırırsınız?

Güncelleme Tarihi:

Hafızanızın gücünü  nasıl  arttırırsınız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2022 07:00

İyi bir belleğe sahip olmak, sağlıkla yaş almanın en önemli unsurlarından... İngiliz The Guardian gazetesi yazarlarından Emma Beddington, hayatımıza katacağımız basit ama bir o kadar etkili birkaç yöntemle belleğimizi nasıl güçlendirebileceğimizi anlattı.

Haberin Devamı

Alıştırmalar yapın

Belirli aralıklarla hafızamızı test etmemiz çok önemli. Hafıza ustası ve Guinness rekortmeni Nishant Kasibhatla, ufak alıştırmalar yaparak hafızamızı geliştirebileceğinizi söylüyor. Mesela bir daha kahve almaya gittiğinizde sipariş sırası bekleyen insanlara, duvarda asılı posterin rengine veya menüde yazan diğer çeşitlere bakıp daha sonra bunları hatırlamayı deneyin.

Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun

Kaliteli uyku sadece temel bir sağlık kuralı değil... Son araştırmalar, iyi bir uykunun hafızamız için oynadığı hayati rolü ortaya koyuyor. Tıpkı bir zihinsel düzenleyici gibi aklımızda neyi saklayıp neyi atacağımıza uyku sırasında karar veriliyor.

Bilgi kartları kullanın

Kendinize ufak bilgi kartları hazırlayabilirsiniz, iyi bir hafıza için harika bir araç olacaktır. Hem kartları oluştururken bilgiyi pekiştirirsiniz hem de kartları belirli aralıklarla kendinizi test etmek için kullanabilirsiniz.

Oyun oynayın

Haberin Devamı

Eşleşen kartları bulduran hafıza oyunları, 20’nci yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştı. Araştırmalar beyin egzersizi yaptıran oyun ve yapbozların bilişsel işlevler için son derece yararlı olduğunu gösteriyor.

Tarihleri görsel hale getirin

Hafıza sporcusu ve hafıza koçu Katie Kermode doğum günleri ve diğer özel tarihler için bir ipucu veriyor: Her ayı bir nesneyle (mesela ocak, yılbaşı ağacı; şubat bir kalple olabilir) veya bir görüntüyle ilişkilendirin. Böylelikle özel günleri hatırlamanız kolaylaşır.

Hafızanızın gücünü  nasıl  arttırırsınız

Ağırlık kaldırın

Columbia Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, ağırlık kaldırdıkça güçlendirilebilen osteokalsin hormonu, yaşlılıkta anıları korumada önemli bir role sahip. Ancak sonuçlar şimdilik sadece fareleri ilgilendiriyor.

Hafızanıza farklı açıdan bakın

Hafıza konulu kitaplarıyla da tanınan Nishant Kasibhatla şöyle diyor: “Bir şeyi hatırlayamadığınızda kendinize şunu söyleyin: ‘Tamam, sorun değil. Bir dahaki sefere hatırlayacağım.’ Stres, işleri daha da kötüleştirir.” Tersine, bir şeyi hatırladığınız zaman da kendinizi “Harika bir hafızam var” diye tebrik etmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Bir şiir ezberleyin

Hatırlamak zevkli bir eyleme dönüşebilir. Sevdiğiniz bir şiiri seçin ve onu küçük parçalar halinde ezberleyin. Bunu yaparken görsel ve işitsel hafızanızdan da yararlanabilirsiniz. Bu şiiri size yardımcı olacak bir düzende yeniden yazabilir, mesela satırlar arasında boşluk bırakarak telefonunuza kaydedebilirsiniz. Ütü yaparken veya bulaşık yıkarken de gözden geçirerek hafızanızda tutabilirsiniz.

Görüntüler tuhafsa...

Diyelim ki 12 rastgele kelimeyi (telefon, sosis, maymun, düğme, kitap, lahana, bardak, fare, mide, karton, feribot, yılbaşı) sırasıyla aklınızda tutmak istiyorsunuz. Her kelimeyi bir sonrakiyle ilişkilendirin. Mesela düğmenizi bir maymunun iliklediğini hayal edin. İşin kuralı canlı görüntüler seçmek. Görüntüler ne kadar tuhafsa o kadar iyi sonuç alacaksınız.

Haberin Devamı

Öğrenmeyi öğrenin

Londra’da taksi işletme lisansı almak isteyen bir şoför, 25 bin sokağı barındıran rehberi ezberlemek zorunda. Bu lisansı veren birim ‘Transport of London Knowledge’ın müdürü Katie Chennells “Herkes başarabilir. Asıl zorluk, öğrenmeyi öğrenmek. Her bir rotayı görselleştirene kadar sürekli tekrarlayacaksınız“ diyor.

Hata yaparsanız...

Bu yıl yayımlanan bir çalışmada hata yapmakla öğrenmemiz arasındaki bağ araştırılmış. Hata yapan ve sonra hatasının doğrusunu öğrenen öğrencilerin, konuyu ilk seferde doğru cevabı verenlerden iki kat daha iyi öğrendikleri görülmüş.

BAKMADAN GEÇME!