‘Eşim benim dünyam, kırmızı çizgim, her şeyim’

Güncelleme Tarihi:

‘Eşim benim dünyam, kırmızı çizgim,  her şeyim’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2023 07:00

Ata sporumuz, 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 8-9 Temmuz’da Edirne’de düzenlendi. Finalde rakibi İsmail Balaban’ı yenen Yusuf Can Zeybek başpehlivan oldu, ilk kez altın kemeri kuşandı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının başpehlivanıyla konuştuk.

Haberin Devamı

Yusuf Can Zeybek meydana çıktı, eski ‘Survivor’ şampiyonu İsmail Balaban’ı yendi. Sevincini ilk olarak kendi gibi güreşçi eşi Sümeyye Zeybek ile paylaştı. ‘Zor zamanlarımın kraliçesi’ dediği eşiyle de güreş sayesinde tanışmış zaten. “Güreş benim yaşam tarzım, hayat felsefem” diyen, altın kemerin yeni sahibi başpehlivan Zeybek’le konuştuk.

◊ Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında kemere sahip oldunuz. Nasıl hissediyorsunuz?

Hayatım boyunca bu anı bekledim. Yağlı güreşe, çayıra ilk adımımı attığımdan beri hayalim ustalarım gibi kemer kuşanmaktı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu altın kemeri kuşanmak benim için çok anlamlı ve özel. Çok şükür nasip oldu, bunun için ayrıca gururluyum.

◊ Neden bu sporu tercih ettiniz?

Biz savaşçı bir milletiz. Sahayı, sporcuları, o atmosferi gördükten sonra kendimi en iyi ifade edebileceğim ve ait olduğum yerin burası olduğu düşüncesiyle başladım. Yaptığım işi çok seviyorum.

◊ Nasıl hazırlandınız? Başpehlivanlık unvanı kolay alınmıyor.

10 yaşından bu yana güreşiyorum. Başlama yaşımız 9-10’dur. Bu sporun disiplinini, ahlakını yaşam felsefem haline getirdim. Çok çalıştım. İyi beslendim, iyi dinlendim. Psikolojimi güçlendirdim, inandım, hayal ettim. Formumu iyi ayarladım ve başardım.

◊ Başpehlivan olana kadar kaç şampiyonluğunuz var?

Minik 1 boydan küçük, orta, büyük boya kadar Edirne Kırkpınar’da şampiyon olarak tırmandım basamakları bir bir. Eşimle tanıştıktan sonra minder güreşine başlama kararı aldım. Türkiye şampiyonu oldum. Azerbaycan, Bulgaristan ve Yakutistan’daki büyük turnuva güreşlerinde şampiyon oldum. Milli takıma seçildim. Avrupa ve Dünya şampiyonasında 2’nci, U23 Avrupa Şampiyonası’nda 3’üncü oldum. Talihsiz bir sakatlık geçirdim. Sonrasında çayırı, davul seslerini ve yağlı güreşi özlediğimi hissettim. Kaldığım yerden devam ettim.

Haberin Devamı

‘Eşim benim dünyam, kırmızı çizgim,  her şeyim’



◊ Kaç kilosunuz, özel beslenme programınız var mı?

97 kiloyum şu an. Ayrı bir beslenme düzenim var, evet. Hazırlık süreci bol protein ve karbonhidrat ağırlıklı, müsabaka dönemi eşimin yaptığı leziz zeytinyağlıları ve balık tüketiyorum.

◊ Normal güreşten daha mı zor, farkları neler?

Minder güreşi ve yağlı güreş yaptım. İkisi de zor ve güzel. Yağlı güreşin ayrı bir aurası, atmosferi, seyircisi var. Başarım birden gelmedi. İki branşı yapınca birbiriyle örtüştü. Yağlı güreşteki puanlamamı, başarımı minder alt yapımdan aldım. Güreş benim yaşam tarzım, hayat felsefem.

◊ Ailenizde de güreşçi var mıydı?

Babam gençken biraz uğraşmış güreşle. Onun dışında eşimin Avrupa ve dünya şampiyonası 2’nciliği var. Akdeniz Olimpiyatları’nda 2’nci olmuştu ve milli takım sporcusuydu. Şu an beden eğitimi öğretmeni ve U20 genç kadınlar milli takımı hocası.

◊ Bir oğlunuz var. Onu da bir spor branşına yönlendirmek istiyor musunuz?

Dünyalar tatlısı, 5 yaşında, Alparslan Atilla adında bir oğlum var. Eşim onun minder altyapısını sağlamlaştırıp Avrupa ve dünya şampiyonlarında yarışmasını ve başarılarını olimpiyat şampiyonluğuyla taçlandırmasını istiyor. Üç aylıkken salona girdi. Kispet diye ağlıyor, salonu çok seviyor. Ben zor bir spor olduğu için kıyamıyorum ama hangi sporu yaparsa yapsın ona her zaman destek olacağım.

◊ Örnek aldığınız isimler var mı?

Tabii. Ahmet Taşcı, Recep Gürbüz, Nizamettin Akbaş, Cengiz Elbeye...

‘AİLECE DESTEKLEDİK’

◊ Rakibinizle daha önce yarışıyor muydunuz? Kendisi eski ‘Survivor’ birincisi. Siz ‘Survivor’a gider misiniz çağırsalar?

İsmail Balaban ustam ve takım arkadaşım. ‘Survivor’a gittiğinde ailece onu çok destekledik. Hedeflerim büyüdüğü için ‘Survivor’a gitmek gibi bir isteğim yok.

‘SEVENLERİMİZ GEREKEN CEVABI VERMİŞ ZATEN’

Haberin Devamı

◊ Başpehlivan olduktan sonra duygularınızı eşinizle paylaştınız, ona sarıldınız. Ne yazık ki, bu durumu eleştirenler oldu. Ne düşünüyorsunuz?

Eşim benim dünyam, kırmızı çizgim, her şeyim. Bana destek olabilmek için hayallerinden vazgeçti. Zor zamanlarımın kraliçesi. Beni anlayan, başarımda önemli payı olan birisi. Yıllardır hayalini kurduğumuz altın kemere kavuşunca hayat arkadaşımla paylaşmak istedim. Bir kişi yanlış yorum yapmış ve sevenlerimiz ona gereken cevabı vermiş. Bizi tanısa, görse fikirleri bambaşka olur. Kendisini sevgiye ve dostluğa davet ediyoruz. Eşimin ve benim sporculuğumuzdan gelen sağlam bir psikolojimiz olduğu için bu yorum bizi etkilemedi.

◊ Hedefleriniz neler?

Hedefim her güreşen sporcu gibi altın kemeri ebedi (üç kez üst üste) kuşanmak.

Haberin Devamı

‘Bu sporun disiplinini, ahlakını yaşam felsefem haline getirdim. Çok çalıştım. İyi beslendim, iyi dinlendim.’

‘Eşim benim dünyam, kırmızı çizgim,  her şeyim’

EŞİ SÜMEYYE ZEYBEK ANLATIYOR: ‘ONU GÖRDÜM VE ÂŞIK OLDUM’

“2011’de Uluslararası Şampiyonlar Turnuvası’nda beni görmüş, beğenmiş ama çekinmiş… Bir sene sonra kulübüm değişti. Antalya Türk Telekom Kulübü’ne geçtim. Bir akşam idmana çıktım. Yeni salon, yeni hoca, yeni arkadaşlarım olacaktı. Salona girer girmez onu gördüm ve âşık oldum! Beni görünce o da çok şaşırmış. Zamanla arkadaşlığımız başladı. İlk görüşte aşk varmış gerçekten. 12 senedir beraberiz.”

BAKMADAN GEÇME!