Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2022 07:00

Yılın Çevre Fotoğrafçısı yarışmasının 2022 kazananları açıklandı. Bu yıl 15’incisi düzenlenen yarışmanın büyük ödülünü kirlilik ve susuzluk nedeniyle ölen binlerce kuştan üçünü kadrajına alan Mehdi Mohebi Pour kazandı.

Haberin Devamı

Gezegenimizi riske atan sorunlar hakkında farkındalığı arttırmak için her yıl düzenlenen Yılın Çevre Fotoğrafçısı yarışması, alanında dünyanın en ilham verici yarışmalarından biri kabul ediliyor. Yarışmanın sponsorluğunu Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM/ Sürdürülebilirlik için su kaynakları ve çevresel kaynak yönetimi alanında çalışan bağımsız bir meslek kuruluşu), WaterBear (Çevre farkındalığını arttıran belgeseller ve kısa filmler yayımlayan bir portal), Nikon ve Arup (Birleşik Krallık merkezli, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik çalışan mimarlık ve mühendislik şirketi) üstleniyor.
Bu yıl yarışmaya sunulan çarpıcı görüntüler, gezegenimizin karşı karşıya olduğu iklim sorunlarını gözler önüne sermek için dijital hikâye anlatımının önemini vurguluyor. Bu düşündürücü görüntülerin, dünyanın her yerindeki fotoğrafçılara ilham vererek, gezegenimizin geldiği noktayı mümkün olduğunca belgelemeye ve yaymaya teşvik etmesi hedefleniyor.

Bu yıl dünya çapında 115’ten fazla bölgeden ve 7-90 yaş arası amatör ve profesyonel fotoğrafçıdan başvuru alan yarışmada kadrajlara yansıyan görüntülerse günümüz insan yaşamı ve çevre sorunlarına ışık tutarak çok şey anlatıyor. İşte o kareler ve dünyanın hali...

Haberin Devamı

Kuşların Acı Ölümü
Yılın Çevre Fotoğrafçısı Ödülü/Mehdi Mohebi Pour

İran’daki Miankaleh Lagünü’nde kirlilik ve susuzluk nedeniyle ölen binlerce kuştan sadece üçünü kadrajına alan fotoğraf, çevre çalışanlarının hastalığın yayılmasını önlemek için cesetleri toplama çabalarını gösteriyor. Fotoğrafın kazanma nedeniyse ‘Hayatın insanlar ve yaban hayatı arasındaki döngüsel doğasını gerçeküstü tasviri’ olarak açıklandı.

Dikey Tarım
‘Geleceğin Vizyonu’ Kategorisi Ödülü Arie Basuki

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

Fotoğraf Endonezya’nın Batı Java eyaletinde, Depok şehrindeki Sentra Çiftliği’nde, bir depoda dikey tarım yöntemiyle yetiştirilen sebze mahsullerini gösteriyor. Dikey tarımın avantajı, günde ortalama 20-30 kg verimle ve sadece 30 günlük hasat süresiyle pestisitsiz ürün alma imkânı sunması.

Haberin Devamı

Naturalia: Çağdaş Harabelerin Tarihi
‘Doğayı Kurtarmak’ Kategorisi Ödülü Jonathan Jimenez

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

Fotoğrafçı temel bir soru soruyor: İnsanlığın dünya üzerindeki yeri nedir ve bizim doğayla ilişkimiz nedir? İtalya, Pisa’da çekilen fotoğraf, karamsar olmanın ötesinde, insanlığın doğa üzerindeki egemenliğinin hiç olmadığı kadar aşırılaştığı bir zamanda dahi tabiatın gücünü ortaya koyduğu için ödüle layık görülmüş.

Kimyasal Patlama
‘1.5 Dereceyi Canlı Tutmak’ Kategorisi Ödülü/Subrata Dey

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

Bangladeş Sitakunda’da 4 Haziran 2022’de Birleşmiş Milletler konteyner deposundaki patlama ve yangın 49 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Patlamayla kimyasalların havaya ve suya karışması çevre üzerinde yıkıcı bir etkiye neden olmuştu. Ödül getiren fotoğraf depodaki patlamayla etrafa saçılan plastik kapları gösteriyor.

Haberin Devamı

Geleceğe Giden Yeni Yollar
‘Yarına Uyum Sağlamak’ Kategorisi Ödülü/Simone Tramonte

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

Fotoğraf, Kopenhag’da çok popüler bir plaj olan Amager Strand’da, açık deniz rüzgâr çiftliğini ve onun önünde denize giren insanları gösteriyor. Rüzgâr çiftliği, yerel halkın da katılımıyla bir kooperatif tarafından kurulmuş. Santral, 40 binden fazla hane için elektrik üretiyor. Danimarka’nın elektrik tüketiminin yüzde 14.4’ü rüzgârla sağlanıyor.

Yeryüzündeki Güzel Ama Düşmanca Renkler
Yılın Genç Çevre Fotoğrafçısı Ödülü/Fayz Khan

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

16 yaşındaki Fayz Khan’a ödül getiren fotoğraf Kenya’daki Magadi ve Natron gölleri üzerinde uçan küçük flamingoları gösteriyor. Fotoğrafı ilginç kılansa bir zamanlar devasa bir tatlısu gölü olan bu yerin, kuraklıkla ikiye bölünerek içeriğindeki alkali ve zehirle bitki ve hayvan yaşamı için tehlikeli iki tuz havzasına dönüşmüş olması. Su yüzeyindeki alglerle beslenen flamingolarsa burada yaşayabilen istisnalardan.

Haberin Devamı

Dünyanın hali fotoğraf karelerinde

 

 

BAKMADAN GEÇME!