Yolumuz Flamingo yoludur

Güncelleme Tarihi:

Yolumuz Flamingo yoludur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 17:03

Araştırma şirketi Big Cat Research 12 ilde 1.732 kişi ile yaptığı anket yüzde 68’lik bir oranla Türk halkının en çok görmek istediği kuşun flamingo olduğunu ortaya koydu. Siz istediniz, biz haritasını çıkardık.İşte flamingolar ve onları en iyi görebileceğiniz yerler...

Haberin Devamı

Flamingo görme isteğindeki yükseklik sizi şaşırtmasın. Çünkü Anadolu için flamingo sadece flamingo değil. Ona birçok yerde allı turna deniyor. Yani beşikten mezara kadar hayatın tüm alanlarında olan, üstüne şiirler yazılıp türküler yakılan, kur dönemindeki dansı halkoyunlarına ilham olan bir kuştan söz ediyoruz. Hayatımızın bu kadar içinde olmasına ve bizim onu görme isteğimize rağmen, karşı karşıya bulunduğu sorunlar nedeniyle geleceği belirsiz bir canlı aynı zamanda flamingolar. Bu kuş için iki büyük üreme alanı olan Tuz Gölü ve Gediz Deltası’nın başında karabulutlar eksik olmuyor. Binlerce flamingo yavrusu 2008’de Tuz Gölü’nde susuzluktan kuruyarak ölmüştü. Gediz Deltası’nda ise flamingoların geleceğini otoyol projesi tehdit ediyor.
Yine de onları Türkiye’nin birçok yerinde görmek mümkün.
Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşıyor. Tuzlu ve sodalı sığ suları seviyor. Özellikle Akdeniz ve Ege’deki hemen hemen tüm deltalarda görülmekle birlikte birçok sulak alan ve gölde de görmek mümkün. Akyatan Gölü, Yumurtalık Lagünü, Gediz Deltası, Büyük Menderes Deltası, Gökçeada Dalyanı, Tuz Gölü, Van Gölü, Kulu Gölü, Bolluk Gölü, Tersakan Gölü, Ereğli Sazlığı, Sultan Sazlığı, Burdur Gölü, Acıgöl, Manyas Gölü ve Meriç Deltası flamingoların görülebileceği başlıca yerler.

Haberin Devamı

Güzelliğine festival yapılıyor
Van Gölü / Van

Yolumuz Flamingo yoludur


Türkiye’de yaklaşık 450 kuş türünün 213’ü burada görülebiliyor. Bu kuşlardan biri de flamingo. Her yıl düzenli olarak nisan ayında alana gelip kasıma kadar kalan ve burada beslenen flamingoların sayısı bazı yıllarda 10 bine kadar çıkıyor. Her yıl Van Valiliği’nce ekim ortalarında ‘Doğunun Kanatları Erçek Gölü Flamingo Festivali’ düzenliyor.

Flamingoyla
burun buruna
Gediz Deltası / İzmir

Yolumuz Flamingo yoludur


Doğal özellikleri ve canlı çeşitliliği ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli sulak alanlarından olan Gediz Deltası’nı yaklaşık 20 bin flamingo üremek için kullanıyor. Bu flamingolar için aynı zamanda bir dünya rekoru. Her ne kadar buradan geçecek otoyol geleceklerini tehdit ediyor olsa da kışa yaklaştıkça deltadaki sayıları artan flamingoların yüzlercesini burada bir arada görmeniz mümkün

Haberin Devamı

Göç yollarının kesişim noktası

Yolumuz Flamingo yoludur


Sultan Sazlığı / Kayseri: Görkemli Erciyes Dağı’nın eteğindeki ‘Sultan Sazlığı’ 300 civarında kuş türüne ev sahipliği yapıyor ve flamingolar bu türler arasında önemli bir yere sahip. Sazlıkların arasında dolaşırken göreceğiniz Erciyes’in önünden geçip giden flamingo sürülerinin yanı sıra yüzen adalar ve göç yolunda olan binlerce başka kuş, günün diğer güzellikleri olacak.

Sayıları artıyor
Kızılırmak Deltası / Samsun
Burası aynı zamanda bir kuş cenneti. Türkiye’de yaşayan 465 kuş türünün 354’ünü burada görmek mümkün. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu nedenle bugünlerde kuş sayısının giderek arttığı alanı 100 binin üzerinde kuş, sürekli olarak kullanıyor. Geçmişte çok fazla rastlanmasa da alanda görülen flamingo sayısı giderek artıyor.

Haberin Devamı

Çukurova’daki cennet
Yumurtalık Lagünü / Adana

Yolumuz Flamingo yoludur


Yumurtalık Lagünü, Yelkoma Gölü, Ömer Gölü, Yapı Gölü ve Darboğaz Gölü gibi güzelliklerin yanı sıra tuzcul bataklıklar, tatlısu bataklıkları, çamur düzlükleri, sazlıklar, kumullar ve bir çam ormanından oluşan, dev bir sulak alan sistemi. Yani flamingolar için tam bir cennet. Dünyada sadece iki noktada görülen siyah flamingo da burada üç defa görüldü. Adana’da flamingoları doya doya izleyebileceğiniz bir diğer nokta ise Akyatan Lagünü.

Bütün aile kavgaya
Genelde yengeç, karides gibi eklembacaklı hayvanlar, karınca larvası ve yosunlarla beslenen flamingoların en ilginç davranışlarından biri de kavgaları. Erkekler kavgaya başladığı zaman eşler de hemen kavgaya tutuşuyor ve erkekler kavgayı bırakınca dişiler de hiçbir şey olmamış gibi kavgayı bırakıp beslenmeye devam ediyorlar.

 

 

BAKMADAN GEÇME!