GeriSeyahat Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu

Selin Semerci (30) eğitim uzmanı, Deniz Şentop (30) pazarlama konusunda yönetici. Altı ay önce hayatlarını birleştirdiler. Üniversite yıllarına kadar uzanan dünya turu hayallerini gerçekleştirmek için adım atma kararı aldılar. İşlerinden ayrıldılar, hazırlıklarını yaptılar ve Afrika kıtası hariç tüm kıtalara ayak bastılar. 13 ülke, 23 şehir ve 64 bin kilometre yol yaparak kurdukları hayallerin içinde gezdiler.

Dünya turuna çıkma kararını nasıl aldınız?

Selin Semerci: Eşimle üniversitede okurken en büyük hayalimizdi. Ancak iş hayatına girdikten sonra sürekli erteledik. Fark ettik ki hayatımız bir düzen içerisinde gidiyor ve bundan ne kadar şikâyet etsek de her günümüz birbiriyle aynı. Bir gün kurumsal bir eğitime katıldım. Eğitmen bir dakikalığına gözlerimizi kapatmamızı ve bir orman hayal etmemizi söyledi. Gözlerimi kapattığımda gittiğim pilates salonunu gördüm. Bu durum beni çok korkuttu. Düşünebiliyor musunuz, doğa sesleri bana pilates salonunu hatırlatıyordu. Bunu eşimle paylaştım ve gelecek planlarımızı öne çektik. Sonrasında macera başladı.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Peru

İşinizden ayrılıp böyle bir tura çıktınız, karar aşamasız zor olmadı mı?

- Lisede üniversite sınavına hazırlanıyoruz, sonra üniversiteye giriyoruz. İş hayatına başlıyoruz. İşe girdikten sonra yıllar nasıl geçmiş insan fark edecek zaman bulamıyor. Evleniyoruz, krediler ödüyoruz, çocuklar oluyor ve sorumluluklar artıyor. Yani hayatı anlamlandıracak bir şey yok. Hep erteledik düşlerimizi... Mesleğimizi, çalıştığımız şirketleri çok seviyorduk. Tüm bunları bir anda geride bırakma fikri elbette zor oldu. Uzun uzun düşündükten sonra, bir ara vermenin tam zamanı olduğunu fark ettik. Her ikimiz de kararımızı arkadaşlarımızla ve ailemizle paylaştığımızda çok olumlu tepkiler aldık.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Hindistan

Hazırlık aşamasında neler yaptınız?

- Öncelikle gitmek istediğimiz ülkeleri seçtik. İnternet ortamında ciddi araştırmalar yaptık. Yanımıza neler almalıyız, hangi konulara dikkat etmeliyiz gibi... Gerekli aşılarımızı olduk, bavulumuzu hazırladık ve en önemlisi daha önce dünya turu yapmış olanların yorumlarını okuyarak bilgi edindik. Bunun çok faydasını gördük.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Avustralya

Rotanızdan bahseder misiniz? Neler yaptınız?

- Toplam 13 ülke ve 23 şehir gezdik. Afrika kıtası hariç her kıtaya ayak bastık. Art arda dört mevsim yaşadık. 64 bin kilometre yapıp, bir milyon adım attık. Doğal hayatla iç içe yaşadık. Daha önce görmediğimiz birçok canlıyı gördük. Dünyada pembe yunusların, ses çıkarabilen kelebeklerin olduğunu öğrendik. Dünyanın en görkemli operalarında konserlere gittik. Sayısız lezzet tattık ve farklı kültürden insanlarla tanıştık. Bu seyahatle yeniden yenilenmiş gibiyiz. İnsan hayallerinin peşinden gitmeli, asla ertelememeli.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Çin

Onca ülke içinde en çok hangisinden etkilendiniz?

- Avustralya... Doğası mükemmel. İnsanlar çok kibar ve keşfedecek çok güzellik var. Sokaklarda papağanlar serçeler gibi uçuyor, koalalar ağaçlarda uyuyor. Gece hayatı, restoranları, alışveriş olanakları oldukça fazla. Sydney ve Melbourne’de sokaklar her zaman dolu ve cıvıl cıvıl. Şehirler festivaller, konserler ve açık hava etkinlikleriyle dolu. Avustralya, Türkiye’den sonra dünya üzerindeki en güzel ülke. Eğer Türkiye’de yaşamasaydık, mutlaka Avustralya’da yaşamayı tercih ederdik.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Tayland

Bütçe ve konaklama işlerini nasıl ayarladınız?

- Bu tarz bir seyahatte ne kadar para harcayacağınız size kalmış bir durum. Konaklama yeriniz ve yeme içme alışkanlıklarınıza göre bütçe planlamanız değişebiliyor. Konaklama için internette güvenilir birçok alternatif var. Genellikle üç yıldız ve üstü otelleri tercih ettik. Hep aynı hesap üzerinden işlem yaparak ek indirimler ve kampanyalardan yararlandık. Otel seçerken özellikle insanların, seçtiğimiz otellere yaptıkları yorumlara dikkat ettik. Yorumlar genellikle gerçekleri detaylarıyla anlatıyor.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Arjantin

En ilginç deneyiminiz neydi?

- Machu Picchu’yu ziyaret etmek için Cusco şehrine gitmeniz gerekiyor. Machu Picchu, oldukça yüksek bir seviyede ve oksijen oranı çok düşük. Bu duruma alışık olmayan vücut, fiziksel olarak reaksiyon gösterebiliyor. Orada kaldığınız sürede çok yavaş hareket etmeniz, alkol tüketmemeniz, tırmanırken konuşmamanız, derin derin nefes almanız gerekiyor. Machu Picchu’da kaldığımız süre boyunca bu durum bizi biraz korkuttu. Ama sonunda Machu Picchu’nun güzelliğiyle her şeyi unutuyorsunuz. Mutlaka görülmesi gereken bir yer.

 

Dünya turu hayalleri evlenince gerçek oldu
Brezilya

Dünya turu neler kattı size, şimdi ne yapacaksınız?

- Seyahat boyunca dinlendik ve çok şey öğrendik. Çalışma hayatına daha enerjik bir şekilde döndük. Şimdi yol boyunca kazandığımız vizyonu iş hayatımıza katmaya çalışıyoruz. Giderken alıştığımız kurumsal hayatı bırakmak zor ve riskli gelmişti. Ancak döndüğümüzde zamanın ne kadar hızlı geçtiğini ama kurumsal hayatta her şeyin bıraktığımız gibi kaldığını gördük. Deniz, farklı bir firmada pazarlama yöneticisi olarak işe başladı. Ben de ilerleyen zamanlarda yine işe başlayacağım. Yaptığımız seyahatler boyunca ülkelerin doğal ve tarihi miraslarına verdikleri önemi gördük. Ülkemizde adı geçmeyen sayısız güzellik var. Şimdiden az bilinen yerlerin listesini çıkarmaya başladık.

 

False