GeriSeyahat Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Karne heyecanı ve iyi karneye verilen vaatlerden biri ‘süper bir aile’ tatili olabilir mi? Cevabınız ‘evet’se prens ve prenseslere ev sahipliği yapmış şatolara, kalelere yolculuğa ne dersiniz? Bir günlüğüne de olsa küçük kızınız bir prensese, oğlunuz ise ejderhaları alt eden, iyi kılıç kullanabilen bir şövalyeye dönüşme fırsatı yakalayabilir. Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yeri sizin için derledik.

1- RIVAU ŞATOSU, LOIRE VADİSİ, FRANSA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Beş yaş altı ücretsiz, çocuk 22 TL, yetişkin 34 TL.

 

Loire Vadisi Fransa’nın enfes şaraplarının yurdu ancak bununla da kalmıyor, çarpıcı mimarisiyle sizi masalsı bir âleme sürükleyen birçok şatoya da evsahipliği yapıyor. Tarihi 1420’ye uzanan Rivau Şatosu bunlardan biri. Masal ve efsanelerden ilham alınarak tasarlanan bahçesinde prenses kostümü giyerek masal dinlemek ya da bir şövalyeye dönüşerek eskrimin inceliğini öğrenmek eğlenceli aktivitelerden birkaçı (loire-castle-rivau.com). 


2- ALNWICK KALESİ, NORTHUMBERLAND, İNGİLTERE

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Beş yaş altı ücretsiz, çocuk 30 TL, yetişkin 60 TL.

 

Bu görkemli ortaçağ kalesini Harry Potter ve Downton Abbey severler hatırlayacaktır. Bırakın çocuğunuz bu kalede ister asil bir şövalyeye, ister cesur bir prensese dönüşüp ejderhalar peşinde maceraya atılsın. Ortaçağ oyunları oynayıp dönemin karakterleriyle tanışmak burada yapılabilecekler arasında (alnwickcastle.com).

3- SCHÖNBRUNN SARAYI, VİYANA, AVUSTURYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Üç yaş altı ücretsiz, çocuk 20 TL, yetişkin 27 TL.

 

Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı Schönbrunn, çocuğunuzun hem öğrenip hem de eğlenebileceği bir prenses deneyimini sunuyor. Saraydaki Çocuk Müzesi’ne girer girmez sizi saray yaşamında ihtiyaç duyulan kıyafet ve aksesuvarları giyip kuşanmaya davet ediyor. Bununla da kalmıyor, rehberle gerçekleştirlen turlarda, küçük prens ve prenseslerin oyuncaklarından odalarına, sosyal yaşamlarından görevlerine kadar birçok şey öğrenmek mümkün (schoenbrunn.at).

 

4- D’USSÉ ŞATOSU, CHINON, FRANSA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Sekiz yaş altı ücretsiz, çocuk 14 TL, yetişkin 40 TL.

 

Indre ve Loire nehirlerine bakan, Chinon Ormanı’nın çevrelediği bu göz kamaştırıcı şato, bir zamanlar Charles Perrault’nun ‘Uyuyan Güzel’ masalına ilham kaynağı olmuş. Daha bahçesinden girdiğiniz anda sizi büyülü dünyasına sürükleyecek şatonun içinde ise onlarca kez okuduğunuz masalın canlandırıldığı sergi karşınıza çıkıyor. Burada ziyaretçi çocuklara bir de çözmeleri için eğlenceli bir bulmaca veriliyor (chateaudusse.fr).

 

5- WINDSOR KALESİ, BERKSHIRE, İNGİLTERE

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

 

Londra’da Paddington tren istasyonundan yaklaşık yarım saatlik tren mesafesinde. Kraliyet ailesinin 1066’dan bu yana kullandığı rezidanslardan biri. Thames Nehri üzerine kurulan bu göz kamaştırıcı yapının bahçesi de görülmeli. Kaleyi ailece gezerken isterseniz çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmış sesli rehberden edinebilir, burada yaşamış sihirli karakterlerle çocuğunuzu tanıştırabilirsiniz. Farklı gezi rotalarıyla Windsor Kalesi’ni keşfetmek için ücretsiz haritalardan mutlaka isteyin ve aklınıza yatanı takip edin. Kraliçe Mary’nin Bebek Evi’nin el işçiliğiyle hayranlık uyandıran minyatür mobilyaları da, elektriğinin suyunun da çalışması hayranlık verici. Küçük şövalye adayları da VIII. Henry’nin 500 yıllık devasa zırhını görünce etkilenebilirler. Hafta sonları Moat Room’da çocuklar için sanat faaliyetlerine katılabilir ve deneyecekleri kostümlerle ortaçağa dönüş yapabilirler. (Royalcollection.org.uk).

 

6- MALBORK KALESİ, POLONYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Yedi yaş altı ücretsiz, çocuk 11 TL, yetişkin 18 TL.

 

Polonya’nın Baltık kıyısındaki liman şehri Gdansk’tan bir saatlik tren mesafesinde bulunan kale, kapladığı alanla dünyanın en büyüğü. Ortaçağ atmosferini derin bir şekilde yaşayabileceğiniz kalede, şövalye kostümlü görevlileri selamlayıp maceraya hazırlanın. Aileler özel rehberli turla şifreleri kırmaya, bulmacalar çözmeye davetli. Kalenin mahzenlerinde, merak uyandırıcı köşelerinde gezerek sırları keşfetmek, gizlenmiş hazineye ulaşmak en az çocuğunuz kadar sizin de eğlenmenize fırsat olabilir. Bu arada gece turları da düzenleniyor. (zamek.malbork.pl). 

 

7- STIRLING KALESİ, STIRLING, İSKOÇYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Beş yaş altı ücretsiz, çocuk 38 TL, yetişkin 63 TL.

 

İskoçya’nın en önemli kalelerinden biri. Burada çocuğunuz gönlüne göre dönem kostümlerini deneyebilir, ardından isterse bahçeden şatoya tarihi eğlenceli bir şekilde anlatan rehberin peşine takılabilir. Bir zamanlar V. James’in evi olan kalede gezerken kral ve kraliçenin hizmetlilerini canlandıran görevlilerden kraliyet dünyasıyla ilgili havadisler de kulağınıza çalınıyor (stirlingcastle.gov.uk).

 

8- HOHENZOLLERN ŞATOSU, HOHENZOLLERN, ALMANYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Altı yaş altı ücretsiz, çocuklar 25 TL, yetişkinler 40 TL.

 

Dünyanın en göz kamaştırıcı şatolarından birini ziyaret etmek isterseniz Hohenzollern doğru adres. Stuttgart’tan yaklaşık bir saatlik tren yolculuğuyla ulaşabileceğiniz şato, kurulu olduğu 855 metrelik tepeden müthiş bir manzarayla sizi karşılıyor. Prusya Krallarına, Alman imparatorlarına ev sahipliği yapmış şatoda, ailece rehber eşliğinde turla gezerek hem tarihini öğrenin, hem değerli hazine parçalarını yakından inceleyin. Krallara layık bir tatlı molası için şatonun restoranına uğramanız şart. Bu kadar yol gitmişken 50 kilometre kadar uzakta bulunan Sigmaringen Şatosu’nu da ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Şatonun manzarası uzaklaşırken daha da güzelleşiyor. Ailece selfie çektirmeyi de unutmayın (burg-hohenzollern.com).

 

9- CORVIN ŞATOSU, TRANSİLVANYA, ROMANYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

Çocuk bileti 7 TL, yetişkinler 14 TL. 

 

Animasyon film ‘Otel Transilvanya’ izlemiş çocuğunuzla bir Transilvanya yolculuğu ilginç olabilir. Drakula’nın şatosu olarak adlandırılan ‘Bran Castle’ elbette çok ünlü ama yakınlardaki Corvin Şatosu hem dışardan baktığınızda etkileyici hem de oldukça ilgi çekici. Tarihi 15’inci yüzyıla dayanan şatoya tahta köprü üzerinden geçerek girdiğinizde kendinizi ortaçağda bulacaksınız. Biraz ürkütücü olsa da zindanı, bahçede Türk mahkûmların kaçmak için kazdıkları ancak su buldukları için ödül olarak serbest bırakıldıkları söylenen kuyuyu da görmeyi unutmayın. Şato yakınlarında bölgenin en büyük gölü Cinciş kıyısında konaklayacak irili ufaklı otellerden birinde tatilinize dinlence katabilirsiniz. Birçok filmde de kendini gösteren şatoya Bükreş’ten karayoluyla ya da trenle Timisoara ya da Sibiu’ya gelerek ulaşabilirsiniz (castelulcorvinilor.ro). 

 

 

10- NEUSCHWANSTEIN ŞATOSU, ALMANYA

 

Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yer

18 yaş altı ücretsiz, yetişkinler 40 TL. 

 

 

Böyle bir liste yapıp Neuschwanstein’ı atlamak olmaz. En kolayı Münih’ten Füssen yönüne bir trene atlamak ve Hohenschwangau kasabasına ulaşmak. Baharda yeşillikler içinde görmek kadar burayı karlar içinde görmek de büyülü bir hatıra bırakabilir aklınızda. 1886’da ziyaretçiye açılan ve 1.4 milyon kişiyle Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şatolarından bir olan Neuschwanstein’ın adını söylemeye çalışmak başta zor gelebilir ama gördükten sonra aklınıza kazınacağını bilin. Sadece rehberli turla gezilebilen şatoya, kasabadan at arabasıyla da, manzaranın tadını çıkarıp ağır ağır yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Bırakın çocuğunuz bir zamanlar prenslerin, prenseslerin koşup oynadığı bahçesinde özgürce dolansın, şatonun yüksek tavanlı iyi korunmuş etkileyici odalarında sorular sorsun size. Şatonun internet sitesinde çocuklar için hazırlanmış bölümde nasıl kral tacı yapılacağını anlatan bir kit eklenmiş, gitmeden tacınızı hazırlamak da seyahat öncesi çocuğunuzda heyecan uyandırabilir. Disneyland’deki şatoya da ilham kaynağı olduğu söylenen şato, tatilinize müthiş bir renk katacak (neuschwanstein.de). 

 

False