Yurda dön ilanı

Güncelleme Tarihi:

Yurda dön ilanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 22:53

İçişleri Bakanlığı, hakkında soruşturma ve kovuşturma olan, firari durumda yurtdışında bulunan 130 Türk vatandaşına, “Yurda dön” çağrısında bulundu. Bu kişiler arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk ile eski HDP milletvekili Özdal Üçer, FETÖ’nün emniyet imamı olduğu iddia edilen ‘Kozanlı Ömer’ lakaplı Osman Hilmi Özdil, eski AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanı Latif Güngör, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi Başkanı Kemal Öksüz de yer alıyor. 3 ay içinde dönmeyenler vatandaşlıktan çıkarılabilecek.

Haberin Devamı

‘YURDA dön’ çağrısı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında İçişleri Bakanlığı ilanı olarak yayımlandı. İlanda, “Üç ay içerisinde Türkiye’ye dönerek ilgili mercilere müracaat etmedikleri takdirde Türk vatandaşlıklarının kaybettirileceği ilanen tebliğ olunur” denildi. Bu ifade üç ayın sonunda vatandaşlığın kaybedileceği yorumlarına neden olunca İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

Açıklamada ilanın yanlış değerlendirildiği vurgulanarak şöyle denildi: “Resmi Gazete’de yer alan ilan, 680 Sayılı KHK düzenlemesi gereğince; savcılıklar tarafından bakanlığımıza gönderilen, hakkında kovuşturma ve soruşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlara ‘Yurda Dön’ çağrısıdır. Bu çağrıya uymayıp yurda dönmeyenler hakkında, vatandaşlıktan çıkarma tasarrufu Bakanlar Kurulu’na aittir.”

Haberin Devamı

119’U FETÖ’YE ÜYELİKTEN

İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, 130 kişiden 11 PKK, DHKPC, MLKP gibi örgütlere üyelik; 119’unun hakkında ise FETÖ’ye üyelik iddiasıyla kovuşturma ve soruşturma bulunuyor. Bu kişiler arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile FETÖ’nün ‘emniyet imamı’ olduğu ileri sürülen ve kamuoyunda ‘Kozanlı Ömer’ olarak bilinen Osman Hilmi Özdil de bulunuyor. AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanı Latif Güngör, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi Başkanı Kemal Öksüz de listenin diğer dikkat çeken isimleri. Listede HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk, eski HDP milletvekili Özdal Üçer de yer alıyor.

‘Hükümet iadeleri engellemeye çalışıyor’

CHP Milletvekili Haluk Pekşen, iktidarın 15 Temmuz darbe girişiminin üzerini örtmeye çalıştığını, darbe girişiminin elebaşı Fetullah Gülen ve diğer yöneticilerin de aralarında bulunduğu 130 kişiyi vatandaşlıktan çıkararak iadelerini engellemeye çalıştığını öne sürdü. Pekşen, “Birkaç HDP milletvekilini listeye koyarak göz boyamak istiyorlar, kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Karar FETÖ’yü kurtarma ve darbenin üzerini örtme girişimidir” dedi.

İadeye engel değil

İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın yurda dönmeleri çağrısı yaptığı 130 kişinin gelmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılabileceklerine yönelik ilanı tartışma yarattı. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, “İade alınma ihtimali bulunan kişilerin vatandaşlıktan çıkarılmamaları lazım” diye uyardı. Şen sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD ile aramızda 1980 tarihli anlaşma var. Ama Fetullah Gülen’i iade etmiyorlar. Türk vatandaşlığından çıkarılanlar vatansız statüsünde kalacaklar. Ama bu tedbirin alınması Türkiye’de yargılanmalarını ve iade talebini yasal olarak engellemez. Bu bir tedbir, ceza değil.”

Haberin Devamı

İmkânsız hale getirir

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Devrim Güngör’ün ‘Yurda dön’ çağrısıyla ilgili görüşleri şöyle: “Vatandaşlığın kaybettirilmesi kalıcı sonuç doğurduğundan ceza muhakemesi tedbiri olarak nitelendirilemez. Hakkında soruşturma, kovuşturma olan kişilerin, yargılama sonunda suçsuz bulunmaları halinde bile vatandaşlıkları kaybettirilmiş olacaktır. Bu yönde bir tasarruf söz konusu kişilerin Türkiye’ye iadesini neredeyse imkânsız hale getirecektir.” (Oya ARMUTÇU/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!