Yükseköğretim Kalite Kurulu üyeleri belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Yükseköğretim Kalite Kurulu üyeleri belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 13:34

Yükseköğretim Kalite Kurulu üyeleri belli oldu. 463 öğretim üyesinin başvurduğu kurula Mersin, Bülent Ecevit, Bilkent ve Yeditepe Üniversitesi’nden dört akademisyen seçildi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği, kapsamında Yükseköğretim Kurulu ile ilişkili fakat karar alma süreçlerinde bağımsız ve şeffaf bir yapıda ve ilgili paydaşların üye olarak yer alacağı ‘Yükseköğretim Kalite Kurulu’na üyeler seçildi. 463 öğretim üyesinin başvurduğu kurula, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuğba Yelken (Sosyal ), Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Uzun (Fen), Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arif Bülent Özgüler (Mühendislik) ve Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sina Ercan (Sağlık) seçildi.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yükseköğretim kurumlarımızda eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin iç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçleri ile bu kapsamda tanımlanan görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin esasların düzenlendiği Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği, kapsamında Yükseköğretim Kurulu ile ilişkili fakat karar alma süreçlerinde bağımsız ve şeffaf bir yapıda ve ilgili paydaşların üye olarak yer alacağı ‘Yükseköğretim Kalite Kurulu’na ilgili yönetmelik kapsamında Yükseköğretim Genel Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilecek üyeler belirlendi.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi YÖK Genel Kurulu tarafından seçilecek üyeler için 31 Ağustos 2015 tarihinde açık çağırıya çıkıldı ve ayrıca tüm üniversite rektörlüklerine de yazı ile duyuruldu. Başvurular bireysel olarak alındı ve çağrının son tarihi olan 15 Eylül 2015 tarihine kadar 463 öğretim üyemiz üyelik için başvurdu. Bu başvuruların YÖK olarak yapılan ön değerlendirmeleri sonrasında 22 aday ile bireysel görüşmeler gerçekleştirildi. Nihai değerlendirme 12 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu’nda gerçekleştirildi ve aşağıdaki öğretim üyelerimiz, Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyeliklerine seçildiler:

Prof. Dr. Tuğba Yelken (Sosyal ) Mersin Üniversitesi
Prof. Dr. Orhan Uzun (Fen) Bülent Ecevit Üniversitesi
Prof. Dr. Arif Bülent Özgüler (Mühendislik) Bilkent Üniversitesi
Prof. Dr. Sina Ercan (Sağlık) Yeditepe Üniversitesi

Haberin Devamı

YÖK tarafından güzel sanatlar alanındaki üye belirleme süreci devam ediyor. Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilecek adaylar için ise 11 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen ÜAK toplantısında yapılan seçimde aşağıdaki öğretim üyelerimiz, Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyeliklerine seçildiler:

Prof. Dr. Aslıhan Nasır (Sosyal) Boğaziçi Üniversitesi
Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu (Fen) Atatürk Üniversitesi
Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu (Mühendislik) Anadolu Üniversitesi
Prof. Dr. Sibel AKSU Yıldırım (Sağlık) Hacettepe Üniversitesi

YÖK ve ÜAK tarafından seçilen tüm üyelerimizi tebrik ediyor, yükseköğretim sistemimizin yapısal dönüşümüne önemli katkıda bulunacak Yükseköğretim Kalite Kurulu’nda yapacakları değerli katkılar için şimdiden teşekkür ediyoruz. Kalite Kurulu’nun diğer üyelikleri için ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türk Akreditasyon Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsil edecek üyeler için ilgili kurumlarımıza görevlendirme yazıları gönderildi. Bu isimlerin belirlenmesi sonrasında, Yükseköğretim Kalite Kurulumuz çalışmalarına başlayacak. ‘Yeni YÖK’ olarak Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun oluşturulmasına yönelik kamuoyu ile ilk günden itibaren paylaştığımız tüm görüşlerimizde oluşturulacak bu kurulun idari ve mali özerkliğe sahip olması gerektiğini ancak bunun için de yasal düzenlemenin yapılmasının gerekliliğini belirtmiştik. Bu amaca yönelik olarak da gerekli çalışmalarımızı tamamlayarak, idari ve mali özerkliğe sahip bağımsız bir Kalite Kurulu’nun oluşumu için Kanun Maddesi Tasarısı Önerimizi, Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduk. Bu sürecin yasalaşması sonrasında ülkemizin küresel rekabet ortamında, yükseköğretim odaklı gelişimine önemli bir katkıda bulunulmuş olacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!