GeriSeyahat Yılbaşı mönünüz hazır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yılbaşı mönünüz hazır

Yılbaşı mönünüz hazır

Ünlü yemek danışmanı Sedef İybar, yeni yıl yaklaşırken IKEA ile işbirliği yaptı; IKEA’ların yemek bölümüne yılbaşı mönüsü hazırladı. Bu özel lezzetlerin evlerde de kolayca yapılabilmesi için bir de tarif kitapçığı hazırlayan İybar, projenin nasıl geliştiğini anlattı.

* IKEA ile yaptığınız işbirliğinden biraz söz eder misiniz?

- IKEA’nın ürün geliştirme ve yiyecek-içecek bölümünü koordine eden ekip bana telefon açtı, bu projeden bahsetti. Bir kutlama sofrası istiyorlardı. Ben de yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden oluşan bir mönü hazırlayıp kendilerine sunum yaptım, beğendiler ve hayata geçirdik.

* Nelere yer verdiniz mönüde?

- Marine edilmiş rosto dilimleri, kestaneli pilav, yanına garnitür olarak farklı aromalarla tatlandırılmış brokoli, hardallı havuç, salata...

* Proje kapsamında bir de kitapçık hazırlanmış sanırım...


- Evet, mönüdeki lezzetlerin tariflerinden bir kitapçık hazırladık. Bu sayede isteyen, IKEA restoranlarına özel hazırladığımız bu mönüyü evinde misafirlerine de sunabilecek. Kitapçık IKEA restoranlarında ve IKEA gıda markette var.

KİLO ALIRSAM İNANDIRICI OLMAM

* IKEA’ya hazırladığınız kitapçık dışında yeni bir kitap çalışmanız var mı
?

- Kayseri mutfağıyla ilgili bir kitap çıkarmıştık, onun satışları devam ediyor. Şimdi yeni bir proje var ama sürpriz. Ancak bittikten sonra açıklayabilirim.

* Peki başka nelerle ilgileniyorsunuz şu sıralar?


- Türkmax’taki programım “Sedef’le Doğal Lezzetler”in yeni bölümlerini çekiyoruz. Çok keyifli geçiyor.

* O kadar yemek yapıyorsunuz, hepsinin de tadına bakıyorsunuz. Formunuzu korumayı nasıl başarıyorsunuz?


- Beni izleyenlere “Sağlıklı beslenin” derken kilolarım alıp başını giderse, inandırıcılığımı kaybederim. O yüzden formumu korumaya özen gösteriyorum. Çok hareket ediyorum bir defa. Neredeyse her yere yürüyorum. Evde de her gün mutlaka aletlerle en az 45 dakika spor yapıyorum.

EVİN EKONOMİSİ DEMET’TE MUTFAK İŞLERİ BENDEYDİ

* Sizdeki bu yemek sevdası ne zaman başladı
?

- Çok küçük yaşlarda... Ablam Demet (Akbağ) evin matrak, eğlenceli kızıydı. Ben de bu alanda boy göstermek istedim. Daha 13 yaşındaydım. Ama sonra annemin sağlık problemleri ortaya çıkınca mutfak mecburen bana kaldı. Demet, işin başka bölümünü üstlendi. Büyük olduğu için evin ekonomisi ondaydı. Ben de mutfağı idare ediyormuşum gibi oldu. Bazen tatsız bir olay sizi çok keyifli bir sonla buluşturuyor. Annemin mide ameliyatı ve uzun süren tedavileri, beni mutfağa bağladı. Sonra mutfağı çok sevdim ve önümde bir sürü kapı açıldı.

* Farklı bir meslek düşünmediniz mi sonrasında?


- Bir firmayla yollarımız birleşti, 19 yıl yöneticilik yaptım ama yemek hayatımda vardı. Yöneticilik yaparken de yemek kurslarına gidip dersler aldım.

* Yemek yapmaktan hiç mi sıkılmadınız?


- Yok, sıkılacak gibi değilim. Hatta daha da ileri gidiyorum. Oturduğum lokantalarda yemek yavaş gelince mutfağa girmek istiyorum. İşin şakası bir yana, mutfaktan bırakacağımı hiç sanmıyorum.

DEMET AKBAĞ'IN MİSAFİR PANİĞİ

* Ablanız Demet Akbağ’ın mutfakla arası nasıl? Sizden tarifler alır mı?

- Alır. Özellikle de misafiri geleceğinde. “Sedef ben şimdiden panik oldum” diye bir cümleyle başlar. Hemen oturur ne yapacağımıza karar veririz. Bir işim yoksa ben de her zaman giderim yardıma.

False