GeriSeyahat Yerel ye, global düşün
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yerel ye, global düşün

Yerel ye, global düşün

Yaz geldi, İstanbul bahçelerinde yeni lokantalar açılmaya başladı. Bunların en önemli özelliği, her birinin belli bir yörenin mutfağında uzman oluşu. Trabzon, Antep, hatta Yahudi-Sefarad gibi mutfaklardan, Uzakdoğu ve yeni dünya gibi mutfaklara doğru çeşitlenen bir yelpaze var.

İnsanın aklına yeni Amerikan atasözü geliyor: Yerel ye, global düşün!

EMİRGAN

KARADAL RESTORAN

Halis Trabzon mutfağı

KEMAL Karadal Trabzon'dan, asker oğlunu ziyaret için İstanbul'a gelmiş, arkadaşları onu balık yemeye götürmüştü. Balığa şöyle bir baktı: ‘‘Bu duruma düşeceğini bilseydi denizden çıkmazdı!’’ dedi. Arkadaşları ‘‘O zaman gel kendin yap!’’ diye kışkırttılar. Kadakal kestirip attı: ‘‘Kafamı bozmayın, gelirim!’’

Trabzonlu arkadaşı Osman Aslan ile birlikte en uygun mekanı Emirgan'da buldular. Çöplük halindeki 10 dönümlük bir yerde, 300 kişilik açık, 450 kişilik kapalı alanı olan Kadakal Restorant'ı açtılar.

Bütün malzemeyi Trabzon'dan getiren Kemal Kadakal, balıkların da Karadeniz balığı olduğunu söylüyor:

‘‘Her yemeğin ustası ayrı. Aşçılar Trabzon'dan geldi. 30 personel ve yemekler yüzde yüz laz.’’ Kadakal hem Trabzon Lokantacılar Odası Başkanı, hem de Türkiye Lokanta Ve Kebapçılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi.

İstanbul'daki Karadenizliler'e 5 radyodan reklamlarla seslenen Kemal Kadakal, Hamsi Kaygana, Hamsi Pilavı, Hamsi Kuşu, Hamsi Tava, Kuymak, Fasulye Turşu Kavurma, Mıhlama gibi Karadeniz yemeklerini bilenlere ‘‘Dayanun uşaklar kelduk daa!’’ diyor. l Ergün ÇOLAKOĞLU

LEVENT

BİET KEBAP

Aşçı bile Antep’ten

BİET Kebap'ın ismi, ortaklarının ad ve soyadının baş harflerinden oluşuyor: İbrahim Turan ve Barış Erdoğdu. Biet'in bir de şakayla karışık kökeni var. İki ortak, ‘‘Bi et yedim harikaydı’’ cümlesinden de esinlenmiş.

Bahçesi 150, barı 50 ve içerisi 180 kişilik kapasiteye sahip restoranın dekorasyonu İç Mimar Melih Durucan tarafından yapılmış. İç mekan 520, dış mekan 180 metrekare. İçeride de bahçe havası yaratılmak için kolonlara alçıpanla ağaç görünümü verilmiş. Maçları kaçırmadan kebap yemek isteyenler için dev ekran, bir de ocakbaşı var.

Mönüde tüm kebap çeşitleri var ama ağırlık Antep'te. Özel olarak Antep'den getirtilen Aşçı Hüseyin Erkoç'un spesiyalleri arasında Altı Ezmeli Sarımsak Kebabı, Erik Kebabı ve Sorma Ye Kebabı bulunuyor. Kişi başı fiyatlar içkiyle birlikte 10-13, içkisiz ise 8-10 milyon arasında.

Biet Kebap, resim sergilerine ev sahipliği yapmayı planlıyor. Lokanta haftanın yedi günü 11.30-24.00 saatleri arasında açık. Paket servisi de var. Rezervasyon yapılması tavsiye ediliyor. Adres: Aytar cad. Murat Dağlı Palas No:18/1 1. Levent. Tel: 212-278 32 26. l Ceyda GÜNSÜR

NİŞANTAŞI

MIKA CAFE - BAR

Her türlü şarabı var

NİŞANTAŞI Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Mika, birkaç hafta önce açıldı. Sahibi, Türkiye ve Kainat Güzeli Meltem Hakarar ve eşi Avi Behar.

Uzakdoğu ve Amerikan mutfağının bir karışımı sunuluyor. Mönüde sushi salatası, karidesli mantı Shrim Dumplings, bonfile ve patates püresiyle hazırlanmış Teriyaki Beef, deniz mahsüllerinden oluşan Mika Seafood var. Aşçısı Amerikalı John Rodriguez.

Güney Afrika, Avustralya, Fransa ve İspanya şarapları var. Öğlen yemeği, bar ve akşam yemeği veren Mika, 11.00-01.00 arasında açık. Ayrıca 18.00-19.00 arasında çilek ve şampanya sunuluyor. Tel: 212-240 57 49. Dalida ÖZATAY MAGAZİN SERVİSİ

2. LEVENT

THE CAMELOT

Bahçede dans ve maç

BU hafta açılan ‘‘The Camelot’’ adını Kral Arthur efsanesinden alıyor. Lokantanın sahibi pop müziğin yeni ismi Tuba Önal Ahmet çifti. İşletmeci Cemal Köse.

Yedi gün açık olan The Camelot, üç katlı bir villada. Yaz günlerinde 250 kişilik bir bahçesi, kare barı bulunuyor. Bahçede dans da edilebilecek.

The Camelot'ta T-Bone Steak, Filetto ai Funghi, Jamaican Children ve Nubile Chicken gibi yeni dünya yemekleri yer alıyor. Ayrıca geniş bir içki yelpazesine, malt viski seçeneklerine ve kokteyllere sahip. Euro 2000 maçları bahçedeki dev perdeden izlenebilecek. Adres: Hacı Adil Cad. No. 2. 2. Levent.

LEVENT

KEKİK

Sefarad ve Akdeniz yemeği

LEVENT'te Nispetiye Caddesi’nde yer alan Kekik Brasserie bu yaz bahçesini yenileyerek dün akşam yeniden açıldı. Kekik'de Suna Levi'nin denetiminde Sefarad mutfağı ve Akdeniz ev yemekleri sunuluyor. Bu yaz Levent Kekik'in bahçesinde dans da edilebilecek. Adres: Nispetiye Cad. No. 11. Levent. Tel: 212-325 73 57.

False