Muğla'nın ürünleri tescilleniyor

Güncelleme Tarihi:

Muğlanın ürünleri tescilleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2018 12:42

Muğla'nın ürünleri tescilleniyor

Haberin Devamı

MUĞLA'dan bir heyet, çam balı, tepsi böreği ve 'yağlı zeytin' diye bilinen zeytin türüne coğrafi işaret alınması için yapılan başvurunun takibi için Ankara'da Türk Patent ve Markalar Kurumu'nu ziyaret etti

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Ankara'ya gitti. Muğla heyeti, Türk Patent ve Markalar Kurumu (TPMK) Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında özellikle itirazlar nedeniyle bir türlü çözülemeyen Muğla çam balına coğrafi işaret alınması konusu değerlendirildi.

MİTSO Başkan Özer, "Muğla'da en çok çam balı üretilen ilçe olarak biz, çam balının ilimizin adıyla coğrafi işaret almasına itiraz etmeyeceğiz. Özellikle Arap ülkelerinden talepler gelmeye başlamışken, çam balımıza bir an önce coğrafi işaret alınması gerekiyor. Burada sen, ben demenin kimseye bir yararı yok. Muğla ili sınırları içinde üretilen çam balımız, coğrafi işaret almalı" dedi. Başkan Özer, bir süre önce odaları tarafından Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin ardından AB'den de coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunulduğunu belirterek, Milas tepsi böreği ile yine Milas'a özga yağlık zeytin türü 'yağlı zeytin' için bir süre önce yapılan coğrafi işaret başvurularının durumunu sordu.

TPMK Başkanı Aslan ise MİTSO'nun Milas zeytinyağına AB'den de coğrafi işaret almak üzere yapmış olduğu başvuruyu duyduklarını belirterek, "AB'ye başvurunuzu duyduk. Çok sevindik. Şimdilik, AB'den coğrafi işaret almış üç ürünümüz var; Aydın inciri, Malatya kayısısı ve Gaziantep baklavası. Sizin zeytinyağı için yaptığınız başvuru ile birlikte 7 ürünümüz, AB'ye coğrafi işaret başvurusu yapmış durumda. Fakat zeytinyağına coğrafi işaret için başvuruda bulunmuş yalnızca Milas zeytinyağı var. Sizi kutluyorum. Ayrıca Milas tepsi böreği için yaptığınız coğrafi işaret başvurusunda bir eksiklik görünmüyor. Belki yağlı zeytin için bir iki konuyu sorabiliriz. Sonuç olarak bir sorun görünmüyor ve kısa sürede bunların coğrafi işaretlerini alabilirsiniz" diye konuştu.

Başkan Aslan, odalar ile MAYBİR'in çam balına Muğla adıyla coğrafi işaret alınması konusunda anlaşmış olmalarının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Siz böyle anlaştıysanız, kısa bir süre içinde Muğla çam balının coğrafi işaret tescili çıkar" dedi.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!