Yoksa siz hala görmediniz mi?

Güncelleme Tarihi:

Yoksa siz hala görmediniz mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2020 03:34

Bodrum denince pek çoğunuzun ilk aklına gelen yapı eminim ki, onu temsil eden kalesi...

Haberin Devamı

Yoksa siz hala görmediniz mi

Herkesi kendine hayran bırakan kale, tarihi değeri ve eşsiz manzarasıyla Bodrum’un en önemli yapılarından biri. ‘Saint Jean Kalesi’ olarak da adlandırılan ‘Bodrum Kalesi’, içinde dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan ‘Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Haydi gelin, bu yazıda hep birlikte UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni gezelim.

Yoksa siz hala görmediniz mi

Yoksa siz hala görmediniz mi

Yoksa siz hala görmediniz mi

MOZOLE’NİN TAŞLARINDAN
Bodrum Kalesi’nin kurulduğu yer antik çağlarda bir ada imiş. Bu adada (Zafira Adası) yüzyıllardır bir yerleşim varmış. Karya Satrabı Mausolos’un sarayı da buradaymış. Ada daha sonra ana karaya bağlanarak yarımadaya dönüşmüş. Bodrum Kalesi de bugün işte bu yarımadada yükseliyor. 14061523 arasında St Jean şövalyeleri tarafından yapılan kale, yine Bodrum’da yer alan ve dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion’un taşları kullanılarak yapılmış. 5 kulesi var: Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, İngiliz Kulesi ve İspanyol Kulesi (Yılanlı Kule).

Haberin Devamı

Yoksa siz hala görmediniz mi

HAPİSHANE DE OLMUŞ
Ana kapıdan sonra iç kaleye giren 7 kapı bulunuyor. Kapıların üzerinde armalar, armaların üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri var. İç kalede 14 sarnıç görülüyor. Kale kuşatma altındayken bu sarnıçlardan su ihtiyacı karşılanmış. Bodrum Kalesi, 18951915’te hapishane olarak kullanılmış. Ünlü denizci Oruç Reis’in de burada mahkum olduğunu biliyoruz.

Yoksa siz hala görmediniz mi

Yoksa siz hala görmediniz mi

Yoksa siz hala görmediniz mi

Haberin Devamı

SAYILI MÜZELERDEN
Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız donanmasının topçularının hedef atış talimi sonrasında kalenin güney surları ve içindeki caminin minaresi de dahil olmak üzere pek çok yeri hasar görmüş. Kale bundan sonra terk edilmiş. 50 yıl yıkık dökük kalan kale, 1964’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze olarak kullanmaya karar vermesinden sonra restore edilmiş. O zamandan beri de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor. Ülkemizin tek, dünyanın sayılı su altı arkeoloji müzelerinden biri...
Boşuna değil; Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avrupa’da 1995’te yapılan yılın müzesi yarışmasında ‘Özel Övgü Ödülü’ne layık görüldü.
Müzedeki amphora sergilemesi, cam salonu, cam batığı, Karyalı prenses salonu, işkence ve katliam odalarını gördüğünüzde buraya hayranlığınız da ister istemez artıyor. Hele yarısı açık cam batığı gerçekten çok etkileyici. İnsanın bu bölümden çıkası gelmiyor. Önümüzdeki günlerde açılması planlanan Uluburun Batığı, İngiliz Kulesi ve İspanyol Kulesi’ni ziyaret etmeyi de heyecanla bekliyoruz.

Haberin Devamı

Yoksa siz hala görmediniz mi

Yoksa siz hala görmediniz mi

DALGALARI DİNLEYİN
Bodrum’a gelip Bodrum Kalesi’ni görmemek, Bodrum’un ruhunu tam olarak hissetmemek demektir. Kaleye çıkıp dalgaların sesini dinleyin. Ufuktaki maviliklerde gezdirin gözlerinizi. Bodrum içinizi daha fazla titretecek, daha da çok tutulacaksınız buraya...

 

www.kucukdunya.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!