Toprak Zeytincilik çıtayı daha da yükseltecek

Güncelleme Tarihi:

Toprak Zeytincilik çıtayı daha da yükseltecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 04:10

Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Aslan, “2020’de Ege Bölgesi zeytin ihracatında 6’ncı, 2021’de 3’üncü olduk. 2022’de bir önceki yıla göre ihracatımızı yüzde 114 oranında (dolar üzerinden) artırdık. Ayrıca, 4 yıllık bu süreçte 2 bin ton olan zeytin işleme kapasitemizi 10 bin tonun üzerine çıkarmayı başardık. Şu anda 32 ülkeye zeytin satıyoruz. Bu artış rakamıyla 2022’de de Ege Bölgesi’nde birinci olmayı ümit ediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

 

TOPRAK Zeytincilik Limited Şirketi yine kendi alanında Akhisar’ın önde gelen firmalarından biri. Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Aslan, Toprak Zeytincilik’in ticaret ve ihracat serüvenini şöyle anlatıyor: “1973 Ankara doğumluyum. Gıda sektöründe Ankara ve İstanbul’da çeşitli firmalarda satış, pazarlama ve genel müdürlük görevlerinde bulundum. 2018’de, Akhisar’da faaliyet gösteren ve 2013’te kurulmuş olan Toprak Zeytincilik’i devraldım. Bu firma yurt içinde sofralık zeytin üretmek için kurulmuştu ve yıllık 2 bin ton dolayında zeytin işliyordu. Firmayı devraldıktan sonra 2019’da ihracata yönelmeye karar verdim. Akhisar zeytinini dünyaya duyurmak istiyordum. Akhisar zeytini yıllardır Gemlik zeytininin gölgesinde kalmıştı. Diğer yandan, 2015’ten bu yana Akhisar Ticaret Borsası bu bölge zeytininin tanıtımını yapmaya başlamıştı. Şahsen bu çabaları gördüğümden, bu çorbada benim de tuzum olsun düşüncesiyle var gücümle çalışmaya başladım. 2020’de Ege Bölgesi zeytin ihracatında 6’ncı sıraya ulaşmaya başardık. Tabii bu başarı bizi daha da motive etti. 2021’de işimize dana da çok sarıldık. Aynı yıl Ege Bölgesi zeytin ihracatında bu defa 3’üncü olduk. Yaptığımız işin doğru olduğunu görmek bizleri fazlasıyla memnun etti. Hedeflerimizi daha da büyütmemiz, Türkiye ve Akhisar’ımıza daha da faydalı olmamız gerektiği bilinciyle 3 yıldır yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım sağlıyoruz. Biliyorsunuz, 2022 verileri henüz açıklanmadı. Ancak biz Toprak Zeytincilik olarak 2022’de bir önceki yıla göre ihracatımızı yüzde 114 oranında (dolar üzerinden) artırdık. Ayrıca, 4 yıllık bu süreçte 2 bin ton olan zeytin işleme kapasitemizi 10 bin tonun üzerine çıkarmayı başardık. Şu anda 32 ülkeye zeytin satıyoruz. Bu artış rakamıyla 2022’de de Ege Bölgesi’nde birinci olmayı ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

Toprak Zeytincilik çıtayı daha da yükseltecek

KISA SÜREDE BÜYÜK BAŞARI HİKAYESİ
Toprak Zeytincilik bu kadar kısa süre içinde gerçek bir başarı hikayesi yazarken, Ertan Aslan, “Aman dikkat” diyor ve ekliyor: “Evet, bütün bu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken devletimizden de önemli destekler gördük. İhracat rakamlarına karşılık düşük faizli kredi ve marka destek (DFİF-Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) ücretleriyle bizleri teşvik ettiler. Biz de bu desteklerin karşılığını verebilmek için ekip olarak var gücümüzle çalıştık. Ancak devletimiz DFİF desteğini 2023’te kaldırdı. Ne yazık ki bu durum bizim gibi üreticileri olumsuz etkileyecek. Türkiye’miz ihracatta bu denli güzel ivmeler yakalamışken, ihracatçı da böyle teşvik edici hamlelerin artmasını bekliyordu. Dolayısıyla alınan bu kararın düzeltilmesi sektör olarak beklediğimiz güzel bir haber olacak.”

Haberin Devamı

TÜRK ZEYTİNİ HAK ETTİĞİ YERİ ALMALI
Peki, Toprak Zeytincilik önümüzdeki dönem için ne bekliyor ve neleri planlıyor? Ertan Aslan, bu konuda da şu bilgileri veriyor: “İçinde bulunduğumuz 2023’te ve ilerleyen yıllarda işlerimizi daha da artırmayı planlıyoruz. Yeni makineler alarak, işlerimizi daha hızlı ve kaliteli zeytinler üretecek hale getirmeye çalışıyoruz. Zeytin piyasası olarak daha yapılması gereken çok işimizin olduğunu düşünüyorum. Yıllardır Türk zeytini dünya piyasalarında hak ettiği yeri bir türlü alamadı. Ancak son zamanlarda Türk zeytini adını dünyaya duyurmaya başladı. Bu başarıda bir Akhisar firması olarak, Ticaret Borsası Başkanımız Alper Alhat’a teşekkür etmeyi kendi adıma borç sayıyorum. Önce bizler işimizi doğru ve kaliteli yapmaya gayret etmeliyiz. İşimizin başında bulunup, yaptığımız şeyin doğru olduğuna önce kendimiz inanmalıyız. Müşterilerimize aç gözlü yaklaşmamaya önem göstermeliyiz. Maalesef bu tür tutum sergileyen arkadaşlarımız, ülkemiz ve hepimiz için kötü örnekler oluşturup, diğer ülke insanlarının hakkımızdaki düşüncelerini olumsuz yönde etkiliyor. Bizler dürüst, çalışkan ve işine önem veren bir toplum olmalıyız. ‘Ancak bu inanç ve çabalarımız devletimiz tarafından da desteklenmeli’ diye düşünüyorum. Daha katma değerli ürünler üretmeli ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamak için çaba göstermeliyiz. Bahaneler arayıp başkalarını konuşmaktan vazgeçip, kendimiz ellerimizi taşın altına koymalıyız. Konuşan değil, üreten ve konuşulan olmak için mücadele etmeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!